С десет концерта, три майсторски класа, един симпозиум и представяне

...
</TD
>С десет концерта, три майсторски класа, един симпозиум и представяне
Коментари Харесай

60-ят фестивал на камерната музика в Пловдив стартира на 26 май

С 10 концерта, три майсторски класа, един симпозиум и показване на книга ще се реализира 60-ят Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Събитието се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “ и е част от културния календар за 2024 година на Община Пловдив. Тази година фестивалът посреща реализатори от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България.

Форумът, който от 2022 година се семейства и провежда от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, е селектирал за юбилейното си издание впечатляваща и разнообразна стратегия на одобрени имена и изгряващи звезди на класическата камерна музика. Отличителният белег на фестивала – просветителният модул " Академия Музика “, предлага майсторски класове по контрабас, пиано, класическо пеене и симпозиум по цигулка.

Традиционно фестивалът се разпростира в емблематичното пространство на Старинен Пловдив, като концерти са планувани в Регионален етнографски музей – Пловдив, Концертната зала на АМТИИ и къща Верен Стамболян. Всички събития са с начален час 19,30 ч. и Академията резервира промоционалните цени на билети за концерти – 7 лева

Откриването на 26 май в Етнографски музей празнува двата юбилея – този на фестивала и този на самата Академия, като програмата планува осъществявания на плеяда от брилянтни музиканти и преподаватели в АМТИИ: Надежда Кузманова – пиано, Красимира Паурова – цигулка, Христо Илиев – виола, Йордан Вичев – виолончело, Стефан Хубенов – цигулка, Алпер Юнлютюрк – бас, Борис Мирчев - пиано. На 28 май ще се насладим на концерта на Марко Милетич – виолончело и Валентина Ненашева – пиано. На 30 май е Камерен Вагнеров театър с присъединяване на Томас Вайнхапел – баритон, Александра Голубитская – пиано и Нина Габриел. 1 юни по традиция е под надпис " Музикалното бъдеще на Пловдив “. На тази дата ученици на НУМТИ Добрин Петков ще показват богата музикална стратегия. На 3 юни на сцената чакаме световноизвестното българско клавирно дуо - Аглика Генова и Любен Димитров, а на 6 юни в пространството на къща Верен Стамболян ще е Ивана Олива - класическа китара. На 9 юни е рециталът на Филип Суботин – пиано, а на 11 юни пловдивската аудитория ще зарадват гениите от НМУ ‚Любомир Пипков “ - София. Още една изненада в програмата е премиерата на 13 юни на камерната опера " Академия музика “ - " Слугинята стопанка " от Дж. Б. Перголези с диригент Евгений Шевкенов. Закриваме фестивала още веднъж в пространството на Етнографския музей с концерт на Трио " Арденца " - Галина Койчева-Мирчева – цигулка, Даниела Дикова – пиано и Ромен Гариу – виолончело.

60 години АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “ Пловдив – 60 години Международен фестивал на камерната музика Пловдив! Академията и Фестивалът вървят решително напред и нагоре, ръка за ръка, освен в летоброенето си, само че и в споделените ценности за величественост на креативните желания в науката, образованието и изкуството. Честит празник, да пребъдат! – пожелава артистичният шеф на форума проф. доктор Евгений Шевкенов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР