Германците започнаха изборния ден за нов парламент изключително активно. Още

...
Германците започнаха изборния ден за нов парламент изключително активно. Още
Коментари Харесай

Германците се засилиха към урните още от сутринта


Германците започнаха изборния ден за нов парламент извънредно интензивно. Още от сутринта към урните се запътиха много хора и по този начин в първите няколко часа на изборния ден се натрупа много сериозна изборна интензивност. На някои места още преди обяд бюлетина пуснаха над половината хора, имащи право на глас, сочат данните от изборните комисии. А като цяло искащите да дадат своя избор са много повече по отношение на предходните избори, извършени през 2013 година

Към 11:00 ч. локално време (12:00 ч. българско) В Хамбург, да вземем за пример, правото си на глас са упражнили 37.4% от хората в описите. Преди 4 години по същото време гласувалите са били 35.4 на 100. Още по-впечатляваща интензивност се следи в Мюнхен. Към същия час упражнилите правото си на глас там са 57.1%. Което с изключение на впечатляващ резултат, е и с цели 13 пункта по-висок по отношение на предходните избори за Бундестаг. Подобна обстановка се следи още в Бремен, Нюрнберг, Щутгарт, Потсдам и други, съобщи ТАСС. Единствено в Тюрингия и Сансония се регистрира по-слаба изборателна интензивност по отношение на предходния път, отбелязва ДПА.

Германците, които през днешния ден имат право на глас, са 61,5 млн. Те разполага с два гласа, с цел да изберат депутатите в Бундестага. Минималният брой на местата там е 598 души. Половината от тях (299) отиват при претенденти, определени от партийни листи. Тук има най-малък предел от 5%. Другата половина от местата, още веднъж 299, са за претенденти, определени от 299-те изборни окръга, като там е в действие правилото по един определен претендент от окръг. Победителят е претендентът, който е постигнал най-хубав резултат, без значение дали е получил 50% или не, отбелязва бТВ.

 1981903 Сложната изборна система дава опция на всеки гласоподавател да гласоподава два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласоподава за две разнообразни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която обичайно поддържа, само че за претендент на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от претендента на обичайно подкрепяната от него партия. Повечето от германците гласоподават друго, а не и в двата случая за една и съща политическа мощ, тъй като те са привикнали да бъдат ръководени от обединения, отбелязва Франс прес.

Броят на депутатите в новоизлъчения парламент се дефинира посредством комплицирани изчисления. Те в последна сметка водят до набъбване на броя на депутатите в Бундестага. В досегашния парламент депутатите бяха 613, а съгласно прогнозите в новия могат да доближат 700. Опити да се наложи таван на този брой до момента се провалиха.

Десетилетия наред немската изборна система не е произвела безусловно болшинство за една партия. Страната няма традициите да сформира държавни управления на малцинството, тъй че идващото държавно управление още веднъж ще е съдружно, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборният ден през днешния ден стартира в 8:00 ч. сутринта и завършва в 18:00 ч. вечерта локално време.

Последните допитвания до публичното мнение демонстрират, че консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36%. Социалдемократическата партия (СДП) на Мартин Шулц ще получи 21,5%. " Алтернатива за Германия”, определяна като популистка и антиимигрантска, ще вземе 11%. Либералите от " Свободната демократическа партия” – 10%, Левите – 8,5%, а Зелените – 8%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР