Германският министър на външните работи Аналена Бербок призова за повече

...
Германският министър на външните работи Аналена Бербок призова за повече
Коментари Харесай

Берлин: Трябва да сме предпазливи с Китай

Германският министър на външните работи Аналена Бербок прикани за повече нерешителност в търговията с Китай, като предизвести, че най-голямата стопанска система в Европа би трябвало да се поучи от срутва в връзките си с Русия.

" Трябва да съгласуваме политическите си, само че на първо място икономическите си връзки с Китай, който съществува през днешния ден ", съобщи Бербок пред вестник „ Sueddeutsche Zeitung “.

Урокът от политиката на Германия към Русия би трябвало да бъде, че " към този момент не би трябвало да се слагаме в екзистенциална взаимозависимост от никоя страна, която не споделя нашите полезности ", сподели тя.

Германия е изправена пред енергийна рецесия, тъй като Русия приключи значими доставки на газ, което докара до повишаване на цените.

Китай е основен търговски сътрудник за Германия, изключително за водещата ѝ автомобилна промишленост.

Отношенията обаче се утежниха заради строгата политика на Китай за Ковид ограниченията, ескалацията на напрежението към Тайван и загрижеността по отношение на проблемите с правата на индивида в доминирания от мюсюлмани район Синцзян.

По време на бизнес среща на върха във вторник канцлерът Олаф Шолц уточни Китай като образец за страна, с която Германия би трябвало да поддържа бизнес връзки.

" Не е належащо да се отделяме от някои страни, би трябвало да продължим да вършим бизнес с обособени страни - и ще кажа категорично, също и с Китай ", сподели той.

Германските медии оповестиха, че Шолц възнамерява да посети Китай през ноември, като това ще бъде първото пътешестване на водач на Г-7 в страната след началото на пандемията.

Бербок съобщи, че не се застъпва за " цялостно обособяване..., а за отваряне на различни пазари, диверсификация и ръководство на риска ".

Шолц също прикани " да се вземе поради останалата част от Азия ".

Но Бербок възприе по-остър звук, като се базира на присъединяване на китайския корабен колос " Cosco " в контейнерен терминал в Хамбург.

" При всяка инвестиция в немската стратегическа инфраструктура би трябвало да се запитаме какво може да значи, в случай че Китай се обърне против нас ", сподели тя. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Берлин / Германия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР