Германският министър на икономиката Роберт Хабек днес определи като астрономически

...
Германският министър на икономиката Роберт Хабек днес определи като астрономически
Коментари Харесай

Берлин разкритикува САЩ: Продавате газ на астрономически цени

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек през днешния ден дефинира като " астрономически " цените, поискани от другарски на Германия страни, отпред със Съединени американски щати, за доставките на газ, които да разрешат да се компенсира спирането на съветските потоци синьо гориво, съобщи Франс прес.

" Някои страни, даже другарските, от време на време получават астрономически суми ", сподели през днешния ден Хабек в изявление за районния ежедневник " Нойе Оснабрюкер цайтунг ".

" Това основава проблем ", акцентира министърът и прикани Европейска комисия да " приказва " с тези страни.

След нашествието в Украйна Русия първо понижи доста доставките на газ за Германия, а по-късно ги спря при започване на септември. Преди това съветските потоци газ покриваха 55 на 100 от вноса в Германия.

За да обезпечи енергийната сигурност и да избави енергоемката си индустрия, Берлин трябваше да диверсифицира доставчиците си и да усили доста покупките на полутечен природен газ, чийто импорт е доста по-скъп, отбелязва Агенция Франс Прес.

Германия, както и множеството европейски страни, се обърна към Съединени американски щати, чийто дял във вноса на полутечен газ в Европейски Съюз скочи от 28 на 100 на 45 на 100 сред 2021 и 2022 година.

Затова Хабек насочи рецензиите си главно към американските снабдители, добавя организацията.

" Съединени американски щати се обърнаха към нас, когато цените на петрола скочиха внезапно. Мисля, че сходна взаимност би била също толкоз потребна, с цел да се понижат цените на газа ", съобщи министърът.

Миналата пролет, когато цените на петрола скочиха, Съединени американски щати, последвани от от съдружниците си в границите на Международната организация за силата (МАЕ – IEA), използваха националните си стратегически запаси от нефт, с цел да смекчат натиска върху пазара.

Берлин прикани и Европейски Съюз да координира покупките на газ, с цел да намали цените.

За да ограничи посредством таван цените на газа за жителите и фирмите, немското държавно управление разгласи предходната седмица проект за огромна помощ в размер на 200 милиарда евро.

Тази самодейност бе подложена на критика от някои прилежащи европейски страни, отпред с Франция и Италия, които упрекнаха Берлин, че работи едностранно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР