Германия, четвъртата икономика в света, се подготвя за всички възможни

...
Германия, четвъртата икономика в света, се подготвя за всички възможни
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако потоците руски газ към Германия секнат?

Германия, четвъртата стопанска система в света, се приготвя за всички вероятни сюжети, в това число и цялостно прекъсване на доставките на съветски газ, откакто почналата през днешния ден 10-дневна профилактика на газопровода " Северен поток-1 " завърши, оповестява Ройтерс.

Макар и профилактиката да е по график, Берлин счита, че Кремъл може да употребява газа като оръжие. Москва отхвърля да има сходни планове.

Ройтерс показва някои вероятни опасности при отчасти или цялостно прекъсване на доставките на съветски газ за Германия.

Защо " Северен поток-1 " е толкоз значим?

Това е тръбата с максимален потенциал за транспорт на съветски газ към Германия - 55 милиарда куб. м годишно. През предходната година Германия използва 100 милиарда куб. м природен газ.

Транзитът на съветски газ през Полша е изцяло спрял, а този през Украйна е стеснен заради войната.

Половината от семействата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и в случай че след профилактиката доставките не бъдат обновени, страната няма да успее да изпълни газохранилищата си преди началото на зимата.

Те биха могли да задоволят потреблението за към 2 месеца и половина, само че към този момент са цялостни единствено на 64,6 на 100 при цел от 80 на 100 до 1 октомври.

Същевременно световните газови пазари не оферират доста други възможности, а цените не престават да порастват.

Кога и по какъв начин Германия ще ограничи газа за потребителите?

Ако Германия разгласи трета степен от националния проект за реагиране при изключителна обстановка, мрежовият регулатор ще би трябвало да подсигурява, че газът се разпределя заслужено сред потребителите.

До тази степен може да се стигне при извънредно високо ползване или при спиране на доставките, да вземем за пример в случай че потоците по " Северен поток-1 " напълно спрат.

Германия се намира във втората степен на проекта от 23 юни, когато размерите газ по тръбопровода спаднаха до 40 на 100 от потенциала.

Кой браншове са в максимален риск?

Производителите на химикали, стомана, стъкло и хартия са най-големите консуматори на газ в Германия, само че резултатите то неналичието на доставки ще се усетят съвсем на всички места - от хранителната индустрия до производството на порцелан.

Алуминиевата индустрия, да вземем за пример, за която работят 60 000 души, а продажбите ѝ възлизат на 22 милиарда евро, разчита на газ за размразяване и преработване.

Хартиеният бранш с 40 000 чиновници и оборот от 15,5 милиарда евро е от основно значение за производството на опаковки за храни и медикаменти, както и на хигиенични материали.

Какво вършат фирмите?

" Унипер " (Uniper), най-големият вносител на газ в Германия, изиска помощ от държавното управление в размер на към 9 милиарда евро. Подобна стъпка се чака и от други сходни компании.

Водещият производител на стомана " Тисенкруп " (Thyssenkrupp) готви проект за спиране на работа, защото не може да размени газа с нефт или въглища, споделя представител на компанията. Ако не се подсигуряват най-малко минимални доставки на газ, работата ще би трябвало да бъде спряна, което не изключва и евентуални вреди за елементите.

Намаляване на газа за заводите за алуминий даже единствено с 30 на 100 значи, че половината от тях ще спрат да работят, по данни на " Алуминиум Дойчланд " (Aluminium Deutschland).

Химическият колос Ба Ес Еф (BASF) се нуждае от най-малко половината от приемания до момента газ, с цел да продължи производството. Намаляването му ще накара компанията да прибегне до задействане на проекта си за изключителни обстановки.

Какво ще се случи с стопанската система?

Според най-мрачната прогноза на баварската промишлена асоциация Фау Бе Ве (vbw) при положение на прекъсване на съветските газови доставки немската стопанска система ще загуби 12,7 на 100 от капацитета си през втората половина на годината.

Какви са социално-политическите опасности?

Социалното неодобрение може да налее вода в мелницата на крайнолевите и крайнодесните популисти, което би понижило капацитета на рационалния спор по какъв начин да се работи оттук нататък. Берлин при закон, който дава право на държавното управление да реши по какъв начин да разпределя газа, ако доставките намалеят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР