Gemcorp заедно с IP3 заедно подписаха с българското правителство общо

...
Gemcorp заедно с IP3 заедно подписаха с българското правителство общо
Коментари Харесай

Петков: Правителството няма договор с Gemcorp, ДАНС проверява компанията

Gemcorp дружно с IP3 дружно подписаха с българското държавно управление общо писмо за желание. С други думи, няма безусловно нищо съответно като действителен контракт. Просто те споделиха: „ Ние имаме средства, които бихме желали да влагаме в посока енергетика ". Това, което се случи от този момент е, че ние прочетохме деликатно медийните изявления. Въпреки, че се бяхме уверили, че към този миг те нямат съветски вложители, очевидно са имали преди три години. Това разяснява пред bTV министър председателят Кирил Петков.

"Този факт ще ни накара в този момент да създадем една доста деликатна инспекция. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат цялостен отчет. Както знаете, по никакъв метод съветски капитали в този миг, изключително, в случай че не са с чист генезис, не биха влезнали в българската стопанска система. Благодаря и на проверяващите публицисти, това е един добър метод да се повдигне тази тематика и ние ще създадем всички вероятни инспекции. В този миг те ни увериха, че нямат съветски капитали, само че ние ще бъдем безусловно сигурни, откакто приключи инспекцията на ДАНС. Ако има даже малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск ", добави Петков.

Във връзка с шпионския скандал в ДАНС, Петков разяснява, че организацията може да се оправи със личните си проблеми и да инициира инспекция.

"Второто, за което бях известен, е, че става дума още веднъж за съветски ползи, които обаче са работили в една доста характерна посока и това е Западните Балкани да нямат европейско бъдеще и нашите връзки, сред Република Северна Македония и България, да не са толкоз другарски, колкото едни положителни съседи биха желали да бъдат. Така че от тази позиция за мен е доста значимо да се знае, че очевидно имаме съветска интервенция в България характерно за Западните Балкани и Северна Македония ", сподели Петков.

Той уточни, че въпросните двама души в ДАНС няма да работят повече по този случай.

"За мен две неща са доста странни. Първо, Софийската градска прокуратура изисква целият видеоматериал – на всеки, който влиза и излиза от тази постройка, не за един характерен ден, а за цялостен месец. Те желаят да видят всеки, който се среща с министър-председателя. Нещо, което мен доста ме тревожи, знаейки, че Министерския съвет към този момент е точка за сигнали към Европрокуратурата, те действително може би се пробват да видят кои са хората, които дават тези сигнали. Ако това е по този начин, то граничи с закононарушение за мен ", сподели още Петков.

По думите му, в случай че някой желае да научи кой дава сигнали към Европрокуратурата и по тази причина иззема за цялостен месец видеоматериалите, това е неприемливо.

По мотив визитата на Урсула фон дер Лайен на 8 април, Петков разяснява, че това е една хубава цел и Планът за възобновяване ще бъде подписан.

"Тя още в последната ни среща сподели, че механически всичко сме приключили по проекта. Сега ще пристигна да направи формалното сключване. Нищо няма да се трансформира по него към този момент. Българите могат да са спокойни, че усвояването на средствата ще стартира незабавно по-късно. И другото, с което съм доста горделив, е, че нашите централи, които са на въглища, не трябваше да бъдат затворени поради този проект, тъй като имаше такова авансово изискване. И газовата самостоятелност, която щеше да се усили, в случай че предходната версия на проекта беше употребена, в този момент се заменя с нови технологии, както всички знаем, към този момент свързани с огромни акумулатори, които ще ги свържем с цялата електропреносна система. И това е революционна смяна, а се оказва сериозна в миг, когато газовите доставки са под опасност ", сподели още Петков.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР