Газопроводът Турски поток“ е проводник на руските интереси в Югоизточна

...
Газопроводът Турски поток“ е проводник на руските интереси в Югоизточна
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Брюксел не знае истината за “Турски поток“


Газопроводът „ Турски поток “ е проводник на съветските ползи в Югоизточна Европа и би трябвало да бъде обект на наказания, сподели в изявление за EURACTIV Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, някогашен доближен на Бойко Борисов, който като министър председател обезпечи строителството на българската права за рекорден период.

Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа беше вторият човек в след водача и някогашен министър председател Бойко Борисов. Той беше извънредно непосредствен до водача на партията, само че напусна партията през 2019 година. След напускането на той сътвори партията „ “, която има прозападен дневен ред.  

Г-н Цветанов, излязохте от ръководството на Бойко Борисов през 2019 година Това беше интервал на ускорено строителство на „ Турски поток “ и на замисъла на неговото продължение в България. Разкажете това, което знаете.

 Всичко стартира 2015 година, когато построяването на газов хъб „ Балкан “ стартира да се стартира от тогавашния министър председател Борисов. Той беше показан пред Европейска комисия като нереализиралия се план Набуко. Това получи утвърждение, както на национално, по този начин и на най-високо европейско политическо равнище. В средата на 2017 година се подписа така наречен пътна карта от Теменужка Петкова в Санкт Петербург и стартира ускореното създаване на този „ Турски поток “. Борисов ни споделяше, че с „ Турски поток “ ще имаме цялостна диверсификация. Това беше доста мощно прокламирано, когато 2020 година той обявяваше, че към този момент имаме 100% диверсификация на газовите връзки за България. Обясни, че към този момент имаме азерски газ, само че пропусна да изясни, че това става посредством виртуална (суапова) договорка и че в действителност ние купуваме азербайджански газ, а получаваме съветски.

И за мен по-интересното е, че никой в България, а и никой в Европа не сложи въпроса за какво България позволи да бъде заобиколена Украйна с построяването на „ Турски поток “ и за какво България се лиши от 1,35 милиарда лева директни такси по съществуващия тогава кулоар, който беше с 10-годишен контракт (До постояването на „ Турски поток “ България транзитираше цялото количество на съветски газ за Турция, което идваше през Украйна и Румъния). Борисов е идеологът за всички тези срещи, които са провеждани дружно с Теменужка Петкова и с Томислав Дончев. Освен Бабаков и Воробьов, те съумяха да убедят доста ловко и представителите на Европейска комисия по осъществяването на третия енергиен пакет, по този начин наречената енергийна тактика. (Александър Воробьов и Александър Бабаков са съветски олигарси под американски наказания. В изявление пред Веселин Дремджиев през март Цветанов загатна, че те са определили концепцията и тактиката по какъв начин България да построи сектора от „ Турски поток “ със лични средства.)

 Знаем, че с цел да има диверсификация, над 50% от потенциала би трябвало да бъдат свободни за други контракти, които могат да бъдат сключвани с разнообразни източници на газ. Когато стартира да се експлоатира планът „ Турски поток “ през територията на страната, той има единствено вход и излаз без никаква диверсификация. Всъщност това усили 100% към 2021 година зависимостта от съветски газ за България. Не мога да си обясня за какво го няма този спор в Европейския парламент, в Европейската комисия, тъй като 90% от тези количества са резервирани от швейцарската компания МЕТ, която е дъщерна на „ Газпром “. Това излиза в доста отчети на анализатори и специалисти по енергийна сигурност.

Дори имаше отчасти самопризнание от Томислав Дончев в ефира на една от националните малките екрани. Той сподели, че когато са били на посещаване в Русия, са имали срещи с над 30 души и може би там да е бил въпросният човек. Смятате ли, че протоколът ще допусне вицепремиер, министър председател и министър на енергетиката да се срещат с хора от забранителния лист? Просто това е без значение за тях. Защото за тях беше значимо да се прокарат тези съветски ползи, които са в ущърб на националната сигурност. Обслужиха непознатите ползи и не опазиха така наречен същина на Европейски Съюз и третия енергиен пакет.

Политиците би трябвало доста по-сериозно да приказват. Както за „ Северен поток “ дебатът в този момент е изнесен на европейско равнище, само че отсъства „ Турски поток “.

„ Турски поток “ е доста значим, тъй като той усилва съветското въздействие в Югоизточна Европа. Тази тръба зарежда Сърбия, Унгария, което значи, че ние сме проводници на тези ползи на Путин, които породиха след анексирането на Крим и целяха заобикалянето на Украйна. Но също по този начин дано си напомним, че преди анексирането на Крим, Украйна добиваше към 80% от своите нефтени и газови находища в Черно море. Това към този момент е невероятно в тези условия.

Чувал съм, че Борисов е споделил в стеснен кръг, че в случай че не построи „ Турски поток “ в ускорени периоди, ще бъде погубен. И в края на годината планът заработва. Това правдиво ли Ви се коства?

Не мога да разясня персоналния живот на Борисов, тъй като бях настрана от него. Аз се занимавах с партийните каузи в оня интервал и с парламентарната активност. Различията си с него започнаха да се усеща доста съществено от 2015-2106 година Той имаше доста сериозна смяна. И това, което чувах пред него, и това, което чувах пред европейските ни сътрудници, имаше големи разлики. Тези политически разлики сред мен и него и на геополитическо равнище станаха мотив да напусна и да се отдръпва от. Нямаше по какъв начин да продължа да работя в тази среда, в която обкръжението към него може би са правили тези неща, за които Вие разказахте. Но аз не мога да го настоявам. Това, което мога да кажа, е, че с дейностите си, с построяването на Турски поток, ние обслужихме непознати ползи. И тъкмо тук е въпросът – за какво Европейска комисия не наблюдава първичния план и убежденията, които бяха направени, с цел да се прокара така наречен Балкански газов хъб и Балкански поток, какви са в действителност задачите и какво се случва. Ние през днешния ден виждаме, че едностранното преустановяване от „ Газпром “ на газа за България, ние нямаме никаква диверсификация за опция за компенсиране на тези вреди, които ни нанесе „ Газпром “ като един подписан и изпълняващ се контракт.

Много ясно би трябвало да се съобщи, че държавното управление на извади всичко това на показ и сподели, че неточна със прекъсването едностранно на газа, беше съветската страна. Но виждаме, че настоящето държавно управление стартира да прави ходове, с които основава чувството у десния гласоподавател, в демократичния човек, че има отново някакво подмолно заиграване за прокарването и възобновяване на „ Газпром “ като снабдител и правенето на дълготрайни контракти за „ Газпром “. За „ Газпром “ сега е значимо да има дълготрайни контракти. При тях получаваш, не получаваш газ, би трябвало да платиш. По същия метод ние се отказахме от тези 1,350 милиарда лева, тъй като това беше подписан контракт за директното трасе и дали се получава или не, ние щяхме да си ги получим тези пари. Но ние тези пари ги отказахме и инвестирахме над 3 мрлд. лева в построяването на Турски поток. Истината за Турски поток никой от Европейска комисия не я знае. Смятам, че политическите диспути всъщност би трябвало да се водят по тази тематика – за геополитиката, която Европейски Съюз би трябвало да води, кои са страните, които са ахилесовата пета и могат да бъдат пробойни за прокарването на непознати ползи. Видяхме, че с Турски поток няма никакви национални ползи, има единствено обслужване на непознати.

Европейска комисия, Европейски Съюз има политици, които могат много съществено да слагат тази тематика. Слушах доста деликатно единствено преди няколко дни пред Блумбърг Манфред Вебер, един почитан от мен политик. И той приказва за грешката, която е позволена за Северен поток 1 и 2. А за какво не сложим тематиката по какъв начин беше построен Турски поток, какви са резервираните количества, които сега „ Газпром “ има като опция да прокарва през българската територия. И забележете – нямаме нито една разклонителна в това трасе, с цел да можем за газифицираме някои от българските области, които са доста изостанали. Като Видинска област, знаем какъв е казусът, а там газифициране няма. Ето това са нещата, които са доста значими и тъкмо по тази причина популизмът и лъжата и в тези избори, заиграването със страховете на хората, това постоянно способства до една смяна на обективната истина и за хоризонта, който би трябвало да има и пред страната ни. В момента не чуваме нищо в тази посока. Чуваме единствено, че има смяна в общественото говорене на Борисов какъв брой огромен евроатлантик е. А ние знаем неговата позиция и за Черноморския район последните години след анексирането на Крим, по какъв начин в действителност Русия превъзхожда във всяко едно отношение военно всички държави-членки на Европейски Съюз и всички страни на НАТО, които са в Черноморския район.

И това лимитира и не дава опция за никакви районни начинания, които да могат фактически да чертаят някакъв разцвет и бъдеще за нашия район. Борисов не даваше да има военни катери, не даваше да има военни учения на НАТО. А ние виждаме, че всичко, което НАТО алармираше от 2015 година до ден сегашен, всички това се неглижираше с политиката. Да дам за образец Румъния, която води извънредно поредна политика без значение какво е ръководството – ляво или дясно, те са евроатлантически насочени и съблюдават тези правила, тъй като знаят, че това е суверенитет, сигурност, бъдеще, разцвет, това е опция да си част от мощна и обединена Европа, и да бъдеш дружно с европейските си сътрудници и страните от НАТО.

Понеже войната в Украйна води до все по-грозни проявления, усилват се и глобите на Европейски Съюз и на Запада против Русия. Смятате ли, че е пристигнало времето за наказания на Турски поток на европейска територия?

Това трябваше да бъде направено в доста по-ранен стадий, тъй като тогава може би щяхме да минимизираме вредите си. Преди малко споделих, че това, което направи българската страна посредством българското държавно сдружение „ Булгартрансгаз “, ние инвестирахме над 3 милиарда лева Ние инвестирахме, работиха непознати компании, работиха непознати служащи. Всъщност нашият интерес не беше предпазен.

Това е било преди, а в този момент какво е вярно? Санкции?

Санкции би трябвало да има. Ние би трябвало да се отделим от тази съветска взаимозависимост. Путин доста ловко през последните години употребява нефта и природния газ за геополитика. И от тази позиция виждаме какви са твърди и поредни дейностите на страните от Европейски Съюз. Но когато вървим към сходни наказания, в случай че има такива, би трябвало да има взаимност от Европейска комисия и Европейски Съюз. България няма да е в положение да излезе от този тупик, в който ще влезе, в случай че бъдат наложени тези наказания, без да има ответните обезщетителни механизми, с цел да можем да излезем по-силни и обединени и да не разделяме обществото. Виждаме, че Русия е вложила доста в политически партии в страни от Европейски Съюз, тя е вложила в доста медии. Те имат доста мощна пропагандна машина, с цел да вършат хибридни офанзиви, които могат да изиграят друга страна на всичко това, което желаеме да има като правдивост и обективност в един подобен развой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР