Гърция да не предприема погрешни стъпки в Източното Средиземноморие, предупреди

...
Гърция да не предприема погрешни стъпки в Източното Средиземноморие, предупреди
Коментари Харесай

Турция: Гърция да не прави грешки, защото сме готови на всичко

Гърция да не подхваща неправилни стъпки в Източното Средиземноморие, предизвести министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Той съобщи, че Анкара е подготвена на „ всичко необходимо”, с цел да отбрани законните си ползи в района, заяви „ Сабах”, съобщи организация БГНЕС.

Изказването беше направено по време на взаимната конференция с немския външен министър Хайко Маас след двустранните им диалози, по време на които бяха разисквани друг кръг въпроси, в това число пандемията от COVID-19, развиването на обстановката в Либия и изключително в Източното Средиземноморие.

Чавушоглу прикани Гърция да не се „ излага на риск “, поставяйки се на равнището на някои страни в Източното Средиземноморие. Вместо това би било добре работи рационално, с цел да няма спорове в района. Турският посланик не загатна поименно нито една страна, само че напоследък Гърция работи с Франция и Египет против морска външна политика на Турция.

Според Чавушоглу, ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие се дължи на метода на Гърция и администрацията на кипърските гърци, а не на Турция, като уточни за образец последните военните учения на Гърция. Турция е подготвена да разиска въпроса за Източното Средиземноморие с всички страни в района – като се изключи администрацията на кипърските гърци, която Анкара не признава, съобщи той и добави, че не би трябвало да има предварителни условия за това. Гърция е капризна от безусловната поддръжка от Европейски Съюз, а Атина си опонира сама като приканва за съблюдаване на интернационалното право, което в действителност тя нарушава.

Чавушоглу засегна и въпроса за правата на турското малцинство в Гърция, като цитира Европейския съд по правата на индивида, съгласно който тези жители в Западна Тракия имат правото да се назовават „ турци”, само че Атина към момента не разрешава това, а Европейски Съюз не оказва нужния напън. Той прикани Атина да се откаже от едностранните дейности в Източното Средиземноморие и вместо това да се концентрира върху съдействието, защото най-лесният метод за превозването на запасите от въглеводороди е през Турция. Според турския външен министър, Гърция и кипърските гърци следват „ максималистичен “ дневен ред в Източното Средиземноморие и са подхванали едностранни действия, които са вдигнали напрежението.

Германският външен министър Хайко Маас също акцентира, че ескалацията в Източното Средиземноморие не оказва помощ на никого – нито на Европейски Съюз, нито на Турция, нито на Гърция. По-рано по време на визитата си в Атина Маас изрази поддръжката на своята страна и готовността да спомага за открит разговор сред Атина и Анкара на основите на интернационалното прави и в границите на немското председателство на Европейски Съюз. Германският външен министър Хайко Маас реши да направи поредни визити в Атина и в Анкара. Преди отпътуването си той акцентира, че решения за разногласията по отношение на находищата на природен газ в Източното Средиземноморие могат да бъдат открити единствено въз основа на интернационалното право и посредством почтен разговор. Напрежението освен обтяга връзките сред Европейски Съюз и Турция, само че възможна спомагателна ескалация може да навреди на всички страни, изключително на директните участници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР