Галерия Sariev в Пловдив има удоволствието да представи самостоятелната изложба

...
Галерия Sariev в Пловдив има удоволствието да представи самостоятелната изложба
Коментари Харесай

Гледаме непоказвани творби на Недко Солаков

Галерия Sariev в Пловдив има удоволствието да показа независимата галерия на своя актьор „ (почти) Картини “ на Недко Солаков. Експозицията включва непоказвани пред аудитория до момента живописни произведения от 1977-1981 години, основани в интервала, когато Солаков е студент в  компетентност „ Стенопис “ в Академията. Всяко от тези платна е обвързвано с избрани мемоари от това време, които Солаков ще опише с написани на ръка истории върху стените на галерията към осемте творби.

Текстът към изложбата е на известния публицист Георги Господинов, в чието начало той споделя, че " да извадиш най-ранните си картини, неподписани и непоказвани до момента, е осмеляване, което малко на брой могат да проявят. То е като да поканиш посетители в тогавашната си младежка стая, която още пази тогавашния безпорядък и секрети. Но в това е и огромният късмет за нас като аудитория. Недко ни се е доверил и позволил доста близо, в това прекомерно персонално пространство на началата, преди опитността да е заличила съмненията. "    Сред картините и облиците им са тези, както споделя Господинов, на „ дремещите във влака, унищожени от отмалялост рицари на всекидневието “, „ надничащото през вратата призрачно лице на хазайката в младежката квартира “, обликът на дете, което се люлее в „ някаква изначална сребристо-сива празнина “, стрелбището на детството, „ с което всеки от нас има своя персонална история – най-често историята на мечтаното и отказаното “.

 Представените ранни картини на Солаков улавят и тъгата и уязвимостта, които са се появили в неговия живот във времето, когато ги е създавал. През изложбата бихме могли да прочетем едно друго лице на през днешния ден световноизвестния художник Солаков, за което може би и не подозираме.

 Проправяйки път към „ (почти) Картини “  Господинов споделя, че " тази галерия ни демонстрира освен посоките, по които ще върви оттук нататък художникът, само че и нещо също по този начин значимо – посоките, които ще изостави. И ще забележим по какъв начин Недко Солаков отива нататък, минава на други равнища. Ще остане ръката, историите, положенията, които потеглят отсам. И това изключително неспокойствие, че сме участвали на нещо доста персонално, връщащо ни при започване на личния ни съвсем живот. " Откриването е на 6 септември от 18, 30 часа, ще може да бъде прегледана в границите на Нощ/Пловдив 2019 (13-15 септември), с цел да продължи и през октомври.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР