- Г-н Хронев, през вашия поглед на председател на Търговско-​промишлена

...
- Г-н Хронев, през вашия поглед на председател на Търговско-​промишлена
Коментари Харесай

Ангел Хронев: Пловдив се движи по бърза писта, но трябват ощ...

- Г-н Хронев, през вашия взор на ръководител на Търговско-​промишлена камара-Пловдив каква година изпраща пловдивският бизнес?

- Пловдив от много години насам се движи в бърза писта, от която е мъчно да изпадне. 2022-ра е знакова година, третата от началото на ковид​ кризата и първата от началото на войната в Украйна. В най-общ проект мога да откроя три значими феномени за нас като пловдивчани и българи: първо, хората в България се разделиха с доста илюзии, изключително с тази за непоклатимост на бизнеса и битието и за някаква предвидимост и непроменяемост. Всички ние поехме доста нова и друга информация за света, станахме специалисти по вирусология, в този момент по военно дело, по бизнеса с енергоносители и най-много в геополитиката. В по-сериозен проект, осъзнахме крехкостта на досегашния метод на живот и стопанска система и зависимостта ни от външни фактори, а не от личните старания и качества. На хоризонта изникнаха голям брой нови закани. Това въпреки всичко е някаква равноправност от заблуди, тъй че обстановката може и да има и положителни страни, изключително в случай че послужи за отърсване от нереалистични упования и бъде мотив за сурова диагноза и по-строга финансова дисциплинираност. След което всеки български бизнесмен и жител да преработи вижданията си за развиване.

На второ място - градът Пловдив, около хитовото развиване на промишлеността в новите стопански зони, уверено навлиза в зоната на неизбежните съпътстващи провокации, които в миналото наричахме просто проблеми: това са трудова, просветителна и бизнес миграция, с сензитивно повишаване на популацията и колите, остаряла вътрешна инфраструктура, с потенциал, несъответстващ  на притока на хора и коли, недобър градски превоз, постепенно строителство на изходни и обходни пътища, замърсяване, понижаване на зелените площи, алчно и безконтролно застрояване на града, липса на съответна визия от страна на Общината и страната за метода на развиване на града и района, както и дефицит на пространство - въпросът със сливането на Пловдив с околни общини и образуването на огромна пловдивска метрополия.

Трето ​- значимо е да се означи страхливо събуждане на гражданското общество -свидетели сме на първи, въпреки и не многочислени, само че мощно стимулирани цивилен митинги против несъответстващи решения на Общината. Не изпитвам завист на локалната администрация - макар старанието тя сега догонва проблемите. Подложена е на мощен напън и от вътрешни несъгласия на ръководещото болшинство в Оценка за съвместимост, и от нестабилната обстановка на държавно равнище, а и от поданството. Очаквам идващите локални избори да структурират едно още по-адекватно общинско ръководство, с по-добро гражданско посланичество и най-много с съответна визия за решение на световните задания пред града.

- Кои сектори съумяха да запазят финансова непоклатимост и да се оправят с провокациите, подбудени от  коронавирус пандемията, скока на горивата и войната в Украйна, и за кои годината бе сложна?

- В макроикономически проект и от нашата позиция - на съдружие, което дава услуги на част от локалния бизнес - районът и страната минаха относително по-леко през здравната и военната рецесия от последните 3 години. И като растеж на безработица, и като индустриално произвеждане. Индустрията се разколеба единствено при започване на корона рецесията с начало март 2020 година, само че бързо се върна в предишния  потенциал и запази наклонността на напредък. На базата на досегашните макроикономически данни за Пловдив за 2022 година (които ще бъдат систематизирани през март догодина), упованията ни са за нарастване на брутната добавена стойност, засилен експорт, защото доста от компаниите в Тракия икономическа зона (ТИЗ) са експортно насочени. Ръст бележат секторите, които създават артикули, чието търсене се ускори поради нарасналите цени ​- горива, зърно, растителни масла, оръжейна промишленост, метали, енергетика, напредък бележат и  ИКТ секторът и строителството.

Относно експорта желая да подчертая, че той е в големи мащаби за десетки пловдивски компании. Доказателство за това са документите за генезис, които издаваме от Търговско-​промишлена ​камара-Пловдив. Активен експорт се прави както за цяла Европа, по този начин и за Арабския свят и редица страни от няколко континента, сред които Съединени американски щати, Южна Америка, Турция, Тайланд, Филипините, Китай, Египет, Гватемала, Русия, Индия, Корея и други Приходите от продажби са внушителни - единствено от тютюневи произведения локален дистрибутор е генерирал над 1 милиарда лева Пазарни ниши по света имаме също за хартия, здравна инсталация, козметика, елементи за коли, вино и спиртни питиета, пшеница, ориз и други

Иначе на локално равнище имаше краткотрайно понижаване на индустриалните процеси на някои компании или краткотрайно прекъсване на работа ​- най-много обвързвано с танца на цените на силата и затварянето на пазарите на Украйна и Русия. След което последователно производството се възвърне. Наблюдаваме обаче затваряне на дребни бизнеси - най-много търговия и услуги, също и ресторантьорство. В агросектора ситуацията също не е розово. Емблематичен е казусът с известния аграрни производител Красимир Кумчев, който изкорени огромна част от овощните си градини, намиращи се в тогавашния максимален ябълков масив в света ​- 14 хиляди дка, сред селата Рогош, Трилистник и Скутаре. Това е мотив да повторя думите му: „ Произвеждаме едвам 20% от това, което консумираме като плодове, зеленчуци и месо, и това е нищо друго с изключение на неприятна земеделска политика “. 

- В началото на тази година Национален статистически институт разгласи забележителен растеж на задграничните вложения в Пловдив и района в първата година от ​ковид пандемията, който е с съвсем 12% повече по отношение на миналата година. Според вас има ли индикация да се резервира тази наклонност и през 2023 година и към кои сегменти имат максимален интерес задграничните вложители?

- В индустриалните зони във и към Пловдив преобладават предприятия от секторите мехатроника и автомобилна (аутомотив) промишленост. Произвеждат се най-вече  електрически уреди, железни артикули, машин​и, пластмаси, колела. Н​ай-голяма облага се регистрира при електрониката и горивата. От статистиката е ясно, че в област Пловдив промишлеността е преобладаващо преработваща и това е предизвикателство, тъй като задачата в действителност е по какъв начин в района да се премине към произвеждане на артикули с по-висока добавена стойност, по-скъпи и качествени. Как суровинните, добивните производства да получат тук и дълбочинна преправка. И по какъв начин да се интензифицира производството ​- с по-напредничави технологии и нововъведения. Трябва да се върви към експортно насочени промишлености и такива с висока добавена стойност, с цел да се подвига покупателната дарба на българина и персоналния му витален стандарт. Не си вършим и никакви илюзии, че е нужно доста възстановяване на капиталовата среда, административния достъп и съответните тласъци за вложителя. Нараства и казусът с пазара на труда. Тук има едно несъгласие - непрестанно се приказва за въвеждането на новата индустриална гражданска война, т.е. умни фабрики с киберсистеми, които да управляват процесите, затова и за освобождение на работна ръка,  а търсенето на служащи излетява стръмно нагоре. Занапред ще изниква и казусът на вложителите с възходящата цена на труда. Но общо взето, имам оптимистичен взор и упования за локалната стопанска система.

Пожелавам на всички читатели на в. " Марица " и на всички съграждани светли празници, здрава и сполучлива 2023 година!

ВИЗИТКА

Ангел Хронев е роден в Смолян. Завършил е Английската гимназия в Пловдив и право в СУ „ Климент Охридски “. Той е съсобственик и ръководител на Сдружение „ Търговско-промишлена камара-Пловдив “. Там работи от 1991 година поредно като юрист, шеф на направление, изпълнителен шеф, а от тази година е ръководител. Занимава се и с предприемачество в региона на консултантската активност, възобновимите енергийни източници и застраховането. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР