Френският президент Еманюел Макрон получи небивали почести в САЩ, където

...
Френският президент Еманюел Макрон получи небивали почести в САЩ, където
Коментари Харесай

Макрон отиде помпозно в САЩ, за да спре търговска война

Френският президент Еманюел Макрон получи небивали почести в Съединени американски щати, където дойде нощес. Той освен е първият посетител, за който президентът Джо Байдън откогато е на поста провежда държавно посещаване (най-високото по протокола), само че е и първият френски президент, който два пъти прави в Съединени американски щати държавно посещаване (първото бе по времето на президента Доналд Тръмп през 2018 г.). Тази изключителна чест би трябвало да смекчи комерсиалния конфликт сред Европа и Съединени американски щати поради държавната помощ за електрическите автомобили, който може да прерасне в протекционистка война.

Макрон идва не просто като френски държавен глава, само че и като европейски делегат, макар че не е получавал публично такива компетенции от другите страни в Европейски Съюз. Но в Съединени американски щати го възприемат по този начин. Затова и Байдън като Тръмп резервира точно за него първото си домакинство на държавно посещение, означи през днешния ден френският ляв ежедневник " Либерасион ".  Очакванията на анализаторите обаче са, че твърдите различия по отношение на търговията сред Съединени американски щати и Европейски Съюз ще засенчат помпозността и церемонията в Белия дом.

Субсидиите на Европейски Съюз за зелени технологии (като да вземем за пример немския бонус от 9000 евро за електрически автомобили) понастоящем са налични за снабдители от целия свят, до момента в който дотациите на Байдън са предопределени за технологии, създадени в Северна Америка. Освен в случай че не успее да убеди Съединени американски щати да си сътрудничат, Европа може би няма да има различен избор, с изключение на да тръгне по същия път и да резервира дотациите си за локалните производители.

Макрон кацна в Обединената база " Андрюс " край Вашингтон и ще прекара два дни в столицата Вашингтон преди да посети Ню Орлиънс, който в миналото е бил френски град. Отношенията сред двамата президенти имаха под напрежение старт. Миналата година Макрон извика за малко в Париж френския дипломат в Съединени американски щати, откакто Белият дом разгласи, че ще продаде на Австралия подводници с нуклеарно задвижване, с което осуети доставката на френски подводници с дизелови мотори на Канбера. После връзките им претърпяха поврат и френският президент стана един от най-активните европейски съдружници на Байдън в реакцията против съветското настъпление в Украйна, напомни АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Посещението на Макрон ще включва договаряния в Овалния кабинет, обилна вечеря, конференция и други прояви. Двамата водачи ще имат кондензиран дневен ред и ще разискват тематики като иранската нуклеарна стратегия, експанзията на Китай в Индийския и Тихия океан и възходящите закани за сигурността в африканския район Сахел. Но приоритет в разговорите ще има войната в Украйна и поддръжката за Киев.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че остават единствено " седмици " преди да стане прекомерно късно да се отговори на предизвикването, отправено от Закона за понижаване на инфлацията на Байдън. ЕС незабавно прави проекти за поддръжка на главните си промишлености на фона на опасенията, че новите американски дотации могат да съсипят европейските предприятия в бъдеще, съобщи немският министър Хабек, представен от базиранто в Брюксел американско електронно издание " Политико ". 

Министърът сподели, че работи " в тясно съдействие " с публични лица в Брюксел и съдружници в Париж за създаване на ограничения, които биха могли да включват условие европейските производители да употребяват локални артикули или технологии, с цел да могат да получават държавни дотации от Европейски Съюз. 

Това би представлявало противоречива мярка, която опонира на обичайните правила за свободна търговия. Но сходна радикална интервенция от ден на ден се счита за нужна в Берлин, Париж и Брюксел, с цел да се избегне всеобщо приключване на вложения с висока добавена стойност от Европа към Съединени американски щати вследствие на данъчните промени и промените в региона на дотациите на Джо Байдън, както и на по-високите цени на силата в Европа.

Хабек съобщи, че остават единствено " седмици ", преди да стане прекомерно късно да се отговори на предизвикването, отправено от Закона за понижаване на инфлацията на Байдън, който проправя пътя за дотации и данъчни облекчения на стойност 369 милиарда $ за американския зелен бизнес.

От решаващо значение е, че съгласно Хабек може да се наложи Европа да наложи по този начин наречените условия за " локално наличие " - идея, която френският президент Еманюел Макрон назова " Купувайте европейско ".

Такива условия за локално наличие задължават производителите да употребяват несъмнено количество локални артикули, технологии или първични материали, с цел да могат да се възползват от търговски преимущества, като да вземем за пример дотации. Например, те могат да дефинират, че една европейска вятърна турбина би трябвало да бъде създадена с избран % стомана и технологии от вътрешността на Европейски Съюз. Подобни разпореждания обаче се преглеждат като протекционистки, защото дискриминират задграничните производители. 

Хабек подчерта, че сходни ограничения на Европейски Съюз би трябвало да останат в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО): " Няма да укривам, че съвместимото с разпоредбите на СТО " локално наличие " също може да бъде част от [отговора на Европейски Съюз на Закона за понижаване на инфлацията] ", съобщи министърът на стопанската система пред кореспонденти.

Той също по този начин акцентира нуждата от експедитивност, като съобщи, че отговорът на Европейски Съюз на американските промени би трябвало да включва " по-прецизни стратегии за финансиране " и " по-бързо взимане на решения ".

Коментарите на министъра акцентират по какъв начин Германия се ориентира към френската позиция на утвърждение на сходни ограничения от вида " купувай европейското ", когато става въпрос за привличане на нови вложения в зелени технологии като акумулатори или водород. 

Традиционните търговски правила нормално не разрешават сходни условия за " пазаруване на локално равнище ". Общоприетата концепция е, че на страните не би трябвало да се разрешава да дават преимущества на локалните си компании, които преимущества не са налични за задграничните производители, тъй като това би насърчило държавните управления по света да издигат протекционистични търговски бариери. Това би било наклонност, която елементарно може да докара до раздробяване на международния ред на свободната търговия, рискувайки да нанесе огромни стопански вреди.

И въпреки всичко Хабек загатна за евентуални решения, които биха могли да разрешат на Европейски Съюз да ползва такива клаузи за " локално наличие ", без да нарушава разпоредбите на международната търговия: Една от опциите за това би могла да бъде уговорка за освобождение от разпоредбите на СТО, която разрешава избрани дерогации от разпоредбите, стига те да са в полза на опазването на околната среда.

" Ако изграждате технологии, които са неутрални във връзка с CO2, може да има смисъл да ги транспортирате неутрално или с допустимо минимален CO2 отпечатък ", сподели той, описвайки по какъв начин условието за закупуване на локални артикули може да бъде целесъобразно като екологосъобразно.

Друга опция би било съображението за " националната сигурност " - противоречиво отклоняване от комерсиалните правила, което някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп употребява, с цел да обоснове защитните мита върху стоманата и алуминия. Хабек също загатна за тази опция, като съобщи, че може да се наложи Европейски Съюз " да осъзнае, че енергийната политика е и политика на сигурност ".

Хабек съобщи, че " Европа би трябвало да признае - сходно на това, което признахме за производството на чипове - че избрана резистентност, избран стратегически суверенитет на Европа е нужен и в промишленото произвеждане на енергийни артикули. " Той даде обещание да създаде такива политики " в тясно съдействие " с сътрудници от Европейски Съюз като френския министър на стопанската система Бруно Льо Мер и комисаря по търговията на Европейски Съюз Тиери Бретон (също французин).

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР