Френският адвокат Хуан Бранко, който помага на сенегалския опозиционен лидер

...
Френският адвокат Хуан Бранко, който помага на сенегалския опозиционен лидер
Коментари Харесай

В Дакар е задържан френски адвокат на сенегалски опозиционен лидер

Френският юрист Хуан Бранко, който оказва помощ на сенегалския опозиционен водач Усман Сонко, е бил арестуван по обвинявания в скрит план, разпространяване на подправени вести и застрашаване на публичната сигурност.

Това оповестиха юристите му в неделя, представени от РФИ.

Бранко беше задържан покрай границата с Мавритания и трансфериран в Дакар в събота, пет дни откакто Сонко беше упрекнат в подстрекаване към протест и беше арестуван.

През последните две години против Сонко бяха повдигнати голям брой обвинявания, които съгласно него имат за цел да го държат надалеч от политиката, защото Сенегал се приготвя за президентските избори през февруари 2024 година

Бранко е един от няколкото юристи, които пазят опозиционера.

В неделя той се яви пред арбитър в Дакар и беше упрекнат в " набези, интрига, разпространяване на подправени вести и дейности, които могат да застрашат публичната сигурност или да провокират съществени политически разстройства ", обявиха представляващите го юристи.

По време на издаването на заповедта Бранко не е бил в Сенегал, само че се появява изненадващо на конференция, проведена от екипа на отбраната на Сонко в Дакар на 30 юли, откакто е влезнал скрито в страната.

" Дойдохме тук, с цел да ви кажем, че не се опасяваме ", написа тогава Бранко в Twitter.

След това юристът е избягал и се допуска, че е наел рибарска лодка, която да го преведе през мавританската граница, когато е бил задържан .

Бранко, който има и испанско поданство, е добре прочут във Франция като ляв политически деятел, медиен коментатор и някогашен претендент на твърдолявата партия La France Insoumise (Непреклонна Франция).

Работил е по няколко значими правосъдни каузи , в това число в отбрана на членове на протестното придвижване " Жълти жилетки ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР