Френските дипломати ще стачкуват за първи път от 20 години

...
Френските дипломати ще стачкуват за първи път от 20 години
Коментари Харесай

Френските дипломати ще стачкуват

Френските дипломати ще стачкуват за първи път от 20 години в четвъртък в символ на митинг против хипотетичната липса на самопризнание и промените, налагани от президента, които съгласно тях биха могли да навредят на международната известност на Франция, предава Ройтерс.

Инициативата завоюва поддръжката на 500 държавни чиновници на Министерството на външните работи и получи необятно утвърждение от висши дипломати и посланици в обществените медии.

Стачката идва в неприятен миг за президента Еманюел Макрон - в края на председателството на Европейски Съюз до 30 юни , когато той се стреми да играе водеща роля в отговора на блока на съветската инвазия в Украйна и търси известност за началото на новия си президентски мандат.

Реформите в обществения бранш ще доведат до смяна в структурата на дипломатическата кариера, в това число унищожаване на специфичния статут за висши чиновници на външното министерство, което значи, че те ще попаднат в по-широк кръг от държавните чиновници.

" Реформата на висшата държавна работа е последната офанзива против нашите специалности, нашия опит, нашето бъдеще ", се споделя в известието за стачка за 2 юни, изпратено от синдикатите.

" Тази промяна отразява неясно предпочитание да се подкопае нашето Министерство и рискува трайно да отслаби способността на страната ни да проектира ползите си и да се пази в света ".

Франция има третата по величина дипломатическа мрежа в света с към 1800 дипломати и общо към 13 500 чиновници, работещи във външното министерство.

Много дипломати, с които Ройтерс беседва, споделиха, че промяната е просто кулминационната точка на годините на неприятно отношение, при които личният състав е понижен с към 20% от 2007 година насам и многократните бюджетни съкращения, тъкмо когато условията към службата са се нараснали. Условията са се влошили по време на пандемията от COVID-19, са декларирали те.

Миналите обвинявания на Макрон против дипломати, че работят против изпълнителната власт, и чувството, че работата на външното министерство не постоянно се признава, също не се одобряват добре.

Някои споделят, че назначението от Макрон на дипломата от кариерата Катрин Колона за външен министър е било изпитание да успокои дипломатическия корпус на страната му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР