Франзелата - смес от пшеничено брашно, вода, мая, сол и

...
Франзелата - смес от пшеничено брашно, вода, мая, сол и
Коментари Харесай

Френските пекари искат франзелата да стане културно съкровище на ЮНЕСКО

Франзелата - примес от пшеничено брашно, вода, квас, сол и щипка " ноу-хау ", и възприемана като знак на Франция както Айфеловата кула, скоро може да откри място в листата на културните съкровища на ЮНЕСКО, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Пекарите споделят, че обичайният занаятчийски самун, чиято покупка от локалната пекарна от десетилетия е обред във френския ежедневен живот, е изтласкан от рафтовете на магазините, даже във Франция, от замразени хлебни " палки ", направени на великански поточни линии.

" Няма избрана загадка за основаването на добра обичайната франзела. Направата ѝ изисква време, ноу-хау, верен метод на печене и хубаво брашно без добавки ", споделя Микаел Рейделе, притежател на осем пекарни.

Конфедерацията на френските пекари e подала заявление за вписването на франзелата измежду международните нематериални съкровища.

Франзелата се " изправя " против двама противници за кандидатура на Франция - поцинкованите покриви на Париж и районен фестивал на виното в Юра. Френският министър на културата ще направи рекомендацията си към президента през март.

Според пекарите включването на франзелата в листата на ЮНЕСКО ще отбрани познанието за правенето ѝ, излъчено от генерации, както и самия артикул от имитатори по света.

Обозначението на ЮНЕСКО за " нематериално завещание ", предопределено да признае устни обичаи, театрални изкуства, обществени практики, ритуали и способи на обичайното майсторство - към този момент обгръща антични способи за подготвяне на плоски хлябове в Иран и Казахстан. На самопризнание се радват също занаятът за произвеждане на белгийска бира и неаполитанското изкуство за въртене на пица.

Указ на френското държавно управление от 1993 година гласи, че " обичайните " франзели не би трябвало да се вършат от нищо повече от четирите типичен съставки. Ферментацията на тестото би трябвало да продължава 15 до 20 часа при температура сред 4 до 6 градуса Целзий.

През последната година пекарните във Франция са мощно наранени от рестриктивните мерки поради коронавирусната пандемия. " Признанието ще утеши пекарите и ще насърчи идващото потомство ", споделя Рейделе.

В страната ежедневно се продават към 6 милиона франзели.

Доминик Анрак, президент на Конфедерацията на френските пекари, на собствен ред отбелязва, че към 30 000 пекарни са затворили от 50-те години на предишния век с " настъпването " на супермаркетите. " Първата поръчка, която даваме на дете, е да отиде да купи франзела. Длъжни сме да опазим тази привичка ", споделя Анрак.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР