Фондацията Биоразнообразие организира образователен младежки лагер, с помощта на експерти

...
Фондацията Биоразнообразие организира образователен младежки лагер, с помощта на експерти
Коментари Харесай

Климатичните промени в планините ни са вече факт

Фондацията " Биоразнообразие " провежда учебен юношески лагер, благодарение на специалисти от Българска академия на науките, от Национален парк " Рила ", от Софийския и Югозападния университет. Това оповестиха уредниците.

Участниците в лагера са разгледали процесите във високите елементи на планините - едни от най-засегнатите в България екосистеми в резултат на климатичните промени.

Изводите са, че типовете, обвързани с тях, стесняват разпространяването си и са застрашени от изгубване с повишението на температурата, а един от знаците на планината Рила и българската природа - Седемте рилски езера, трансформират бързо характерностите си и в най-плитките и най-ниско разположените от тях, към този момент има засилена еутрофикация.

Според основен помощник Владимир Владимиров от ИБЕИ на Българска академия на науките и от насъбраните до този миг наблюдения по плана GLORIA, горната граница на гората се измества към субалпийския пояс, до момента в който алпийските типове не могат да го създадат заради неналичието на по-високи местообитания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР