Фондация Уикимедия, собственик на Уикипедия, обжалва решението на съда в

...
Фондация Уикимедия, собственик на Уикипедия, обжалва решението на съда в
Коментари Харесай

Уикипедия отказа да изтрие статии на руски език за войната в Украйна

Фондация " Уикимедия ", притежател на " Уикипедия ", апелира решението на съда в Москва за унищожаване на информацията, обвързвана с съветската инвазия в Украйна, с аргумента, че хората имат право да знаят обстоятелствата от войната, оповестява " Ройтерс ".

През май московски съд санкции " Уикимедия " с 5 милиона рубли поради отхвърли ѝ да отстрани " дезинформацията " от публикации за войната в Уикипедия на съветски език, в това число " Руската инвазия в Украйна ", " Военни закононарушения по време на съветската инвазия в Украйна " и " Клането в Буча ", цитира news.bg.

Това решение допуска, че тестваните познания от положителни източници в " Уикипедия ", които са несъвместими с докладите на съветското държавно управление, съставляват дезинформация, съобщи Стивън Лапорт, основен юрист във фондацията.

" Уикипедия ", която твърди, че предлага " втора чернова на историята ", е един от дребното останали съществени рускоезични източници на информация за руснаците след репресиите против медиите в Москва.

Мишена на съветското държавно управление е информация, която е жизненоважна за хората във време на рецесия, акцентира Лапорт и прикани съда да преразгледа решението в интерес на правото на всеки човек на достъп до познания и свободно изложение.

Московският съд твърди, че това, което дефинира като дезинформация в " Уикипедия ", крие риск за публичния ред.

Фондация " Уикимедия " е преследвана по закон за отхвърли ѝ да изтрие неразрешена информация. Делото беше заведено от съветския медиен регулатор " Роскомнадзор ".

Жалбата на " Уикипедия " е подадена на 6 юни с детайлности, като в нея се твърди, че премахването на информация е нарушаване на правата на индивида. Освен това се акцентира, че Русия няма пълномощия върху фондация " Уикимедия ", която е налична в на над 300 езика в целия свят.

Статиите в " Уикипедия " се пишат и редактират от доброволци.

Становищата за войната - най-голямата инвазия в Европа след Втората международна война, се разграничават фрапантно и бяха мощно политизирани както в Москва, по този начин и на запад.

Украйна твърди, че е жертва на непровокирано присвояване на земя в имперски жанр от Русия и ще се бори до дъно, с цел да си върне територията, която съветските сили са окупирали. Киев неведнъж е молил Запада за повече помощ в битката ѝ против Русия.

От своя страна президентът Владимир Путин и съветските публични лица не употребяват думите " война " или " инвазия ". Те дефинират протичащото се като " специфична военна интервенция " против преследването на рускоговорящите в Източна Украйна.

Освен това Путин декларира, че спорът е повратна точка в съветската история - протест на Москва против Съединените щати, които съгласно него унижават Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 година и упорстват за разширение на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР