Фолксваген“ е изправен пред гнева на инвеститорите в първия масов

...
Фолксваген“ е изправен пред гнева на инвеститорите в първия масов
Коментари Харесай

Аферата „Дизелгейт“: Хронология на скандала

„ Фолксваген “ е изправен пред гнева на вложителите в първия всеобщ " дизелов " правосъден развой. Поглед върху абсурда с манипулирането на нездравословните излъчвания и последствията за автомобилния колос:

- 2014 година -

Американски откриватели в Университета на Западна Вирджиния откриват, че някои дизелови коли на „ Фолкдваген “ излъчват до 40 пъти по-високи възможни равнища на нездравословни азотни оксиди, при тестванията им на пътя.

- 2015 –

18 септември: Американската организация за запазване на околната среда упреква „ Фолксваген “ в манипулиране на тестванията за излъчванията на дизелово гориво, употребяващи специфични устройства за съкращаване.

22 септември: „ Фолксваген “ признава инсталирането на програмен продукт, предопределен за съкращаване на излъчванията по време на лабораторните проби в 11 милиона дизелови мотори по целия свят. Акциите на компанията се намаляват с 40% за два дни.

23 септември: основният изпълнителен шеф Мартин Винтеркорн се отдръпва, само че упорства, че не знае нищо за измамата.

- 2016 –

22 април: „ Фолксваген “ афишира чиста загуба за 2015 година, първата от 20 години, откакто отдели милиарди за покриване на предстоящите разноски по абсурда.

28 юни: „ Фолксваген “ се съгласява да заплати 14,7 милиарда $ за противоположни изкупувания, обезщетения и наказания в огромно съглашение с американските управляващи. Сделката, която обгръща единствено 2,0 литрови дизелови мотори, включва заплащания в брой на близо 500 000 американски водачи.

21 септември: Първият брой вложители на компанията подават искове за започване на каузи в немски съд, с претенции за компенсации от милиарди. Те упрекват автомобилния производител, че не е съобщил за рецесията навреме.

8 декември: Европейската комисия стартира правосъдни дейности против седем страни от Европейски Съюз, в това число Германия, поради измамите с излъчванията.

- 2017 –

11 януари: „ Фолсваген “ се признават за отговорни по три обвинявания в Съединени американски щати, в това число машинация, и се съгласяват да платят 4,3 милиарда $ за цивилен и наказателни санкции.

В рамките на съглашението компанията подписва " декларация за обстоятелствата ", в която признава, че измамата датира от 2006 година, само че остава неразбираемо доколоко управителното тяло е знаело за нея.

27 януари: Германски прокурори настояват, че проверяват Винтеркорн за съмнение в машинация и го упрекват, че е знаел за устройствата по-рано от декларираното от него. Той към този момент е разследван за хипотетична операция на пазара по време на абсурда.

1 февруари: Производителят на автомобилни елементи “ Бош “, който доставя детайли за софтуера, се съгласява да заплати близо 330 млн. $ на притежателите и търговците на коли в Съединени американски щати, само че не признава никакви нарушавания.

„ Фолксваген “ твърди, че ще заплати минимум 1,2 милиарда $, с цел да компенсира към 80 000 американски купувачи на 3,0 литра мотори, както и да изкупи назад или да ремонтира своите коли.

25 август: Съд в Мичиган осъжда инженера на компанията Джеймс Лианг на 40 месеца затвор и санкция в размер на 200 000 $, откакто се признава за отговорен за интрига в машинация към Съединени американски щати и нарушение на американския Закон за чистотата. Той желае по-снизходителна присъда след съдействие на проверяващите.

6-ти декември: Изпълнителният шеф на „ Фолксваген “ Оливър Шмид, който беше задържан във Флорида, е наказан на седем години затвор, откакто се признава за отговорен в машинация и нарушение на Закона за чистотата на Съединени американски щати.

- 2018 –

23 февруари: „ Фолксваген “ още веднъж записва облага след рекордни продажби през 2017 година

27 февруари: Германският съд подхваща стъпки в градовете да бъдат неразрешени колите с най-старите дизелови мотори за придвижване по пътищата в битка със замърсяването на въздуха.

12 април: Хърбърт Диес небрежно замества основния изпълнителен шеф Матиас Мюлер, след компроментирането му от прокурорите.

20 април: Водещ управител на „ Порше “, дъщерно сдружение на „ Фолкдваген “, е задържан в Германия по аферата ‚Дизелгейт “.

3 май: Винтеркорн е упрекнат в Съединени американски щати, че се е опитал да прикрие измамата.

13 юни: „ Фолксваген “ се съгласява да заплати санкция в Германия в размер на един милиард евро, признавайки своята отговорност в „ Дизелгейт “. Скандалът към този момент коства на компанията над 27 милиарда евро.

18 юни: Рупърт Щадлер, основен изпълнителен шеф на дъщерното сдружение на „ Фолксваген “, „ Ауди “, е задържан в Германия по обвинявания в машинация и опит за прикриване на доказателства. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР