Флашката на изборната машина носи резултатите от вота, но тя

...
Флашката на изборната машина носи резултатите от вота, но тя
Коментари Харесай

ГЕРБ: ЦИК подведе хората, че ще гласуват от морето

Флашката на изборната машина носи резултатите от вота, само че тя не е предпазена
Евгения Алексиева, претендент за депутат от коалиция ГЕРБ-СДС в 24 МИР-София, под номер 3 в листата, е политолог по обучение. Тя е координатор на Политическа партия ГЕРБ за 24 МИР в София. Била е депутат в 42-то, 43-то, 44-то и 45-то Народно заседание.Евгения Алексиева е била заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на индивида, както и член на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-то Народно събрание. Секретар на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 45-то Народно заседание.
Настояваме отрязъците да се броят, с цел да се види подхождат ли на данните от машината Всички вършат акция на гърба на ГЕРБ Махнаха парите на София от Плана за възобновяване, стопираха построяването на " Хемус " Служебният кабинет санкционира София, декларира Евгения Алексиева от ГЕРБ в спациално изявление за вестник СТАНДАРТ
 

 - Г-жо Алексиева, за първи път ще гласуваме с машини. Какви проблеми виждате от партия ГЕРБ?

- Машинният избор може да породи доста проблеми и ние в ГЕРБ сме мощно обезпокоени от измененията, които бяха направени в 45-о Народно заседание от Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, Мая Манолова, " Да, България " и Движение за права и свободи. Смятаме, че въвеждането на машинен избор като единствена опция в секциите с над 300 гласоподаватели в действителност лимитира правото на гласоподавателите да изберат по какъв начин да гласоподават. На последните парламентарни избори 73% от хората гласоподаваха с хартиена бюлетина, а 27% с машина. В момента достъпът до урните е мощно усложнен, за хората, които избират да гласоподават с хартиена бюлетина. Настояваме ЦИК да вземе поради проблемите, които ние установяваме, да се изчистят всички двусмислици, които изникват с признатия Изборен кодекс и изборите да бъдат почтени и транспарантни.

- Какви двусмислици пораждат?

- Това, което излезе в методическите инструкции на ЦИК е, че при отчитане на резултатите протоколът, който излиза от машината не се подписва от членовете на секционната комисия и не се сканира на никое място, а се ползва само към образеца на протокола на СИК. Той само се подписва от ръководител, заместител и секретар на СИК, когато се дава на представителите и покровителите на партиите. И в случай че има оборване на някакъв резултат, питаме - каква стойност има протоколът от машината? Никакъв!Всъщност информацията с изборна данна е единствено и само на флашката от машината.Когато гласоподавателят отиде и гласоподава, той получава откъслек. Тези изрезки се пускат в една кутия и гласоподавателят е сигурен, че това, което е в кутията е неговият глас.След това обаче какво се случва: Отрязъците не се броят и не се сверяват с данните от машинния протокол. Това за нас е сериозен проблем и настояваме, броенето на отрязъците и сверяването да стане в секционната комисия, тъй че броят на отрязъците да подхожда на този от протокола от машината.

- ЦИК може ли да постанови това 10 дни преди изборите?

- Да, само че за жалост в този момент ЦИК приема едни решения и споделя, че по-късно ще има обособени решения за всеки зародил проблем. Не разбирам тази процедура. До момента сходни неща не са се случвали в нито една ЦИК. Ние нямаме болшинство и в никакъв случай не сме имали в нито една ЦИК, по тази причина като политическа партия желаеме да дадем публичност на тези проблеми и настояваме да се вземе отношение по тях. Давам образец: Когато СИК отиде да предава своите протоколи в РИК, в случай че секционната изборна комисия не носи и не съобщи флашката, за която към този момент казахме, че само тя съдържа информацията от вота, тогава в РИК би трябвало да се яви цялата СИК от 7 члена, а освен тримата, които предават книжата. Цялата РИК би трябвало да спре да работи с приемането на протоколите от другите секции и всички те стартират да броят и да сверяват отрязъците с данните от машинния протокол. Така е постановил ЦИК в методическите си инструкции.  Друга догадка. Ако СИК при предаването в РИК показа флашка, само че тя не е тази, която е част от машината или пък флашката просто не се отвори, тогава единствено тримата представители от СИК с представители от РИК стартират отново това сверяване на данните от отрязъците и машинния протокол. Каква е разликата? И в двата случая, данните от флашката липсват!? И това е несъгласие. Секциите в София са доста. Представете си какво се случва, в случай че флашката липсва в някоя СИК и цялата РИК стопира работа и стартира да сверява данните на СИК. А в случай че са повече? Така или другояче чакаме проблеми и закъснение. Има и още - сега ЦИК са изкарали четири типа протоколи, които СИК ще попълня при разнообразни хипотези. Ако сработи единствено машинното гласоподаване е един протокол, в случай че машината се повреди или не изкара машинен протокол, тогава СИК би трябвало да алармира на РИК и представител на РИК отива в съответната секция и носи, и предава другия протокол, който се попълня тъкмо за този случай. Тоест, този протокол не се предава изначално на СИК-овете, а в следствие. Ами Районните изборни комисии в София се състоят от 17 члена. Ако предположим, че 10% от секциите дадат този проблем, а може да се окажат и повече, при 500 секции в даден в МИР в София, да вземем за пример това са 50 души, които би трябвало да бъдат пръснати в целия изборен регион. А членовете на РИК са единствено 17 и в същото време одобряват книжата от секционните комисии.

- Да разбирам ли, че проблеми могат да зародят с въпросната флашка?

- ЦИК споделя, че би трябвало да се съблюдава законът, признат от 45-о Народно заседание, в който написа, че при узаконяването на машините би трябвало да участват представители и наблюдаващи, с цел да бъде процесът транспарантен. Да, само че се оказва, че представителите и наблюдаващите са лимитирани,  ще получат единствено един отчет със умозаключение и няма да участват на процеса. И в последна сметка флашката не се сертифицира. Тоест флашката е най-важна, защото тя е притежател на изборната данна. За нея обаче нищо не се приказва. Тези флашки са неотменна част от машините, от изборния развой, от изборната комисия и от изборните бумаги. Ние настояваме 100% всички изрезки да бъдат сверявани във всички комисии, на територията на страната и в чужбина, само че ЦИК споделят, че не може да се случи, тъй като опонира на закона. В същото време ЦИК предлага това да се случи в 3% от СИК-овете. Но правното съображение за броенето и в 3%, и в 100% от СИК е едно и също!Защо в единия случай има проблем и не може да се случи, а в идващия няма проблем?! Аз от дълго време се занимавам с изборно законодателство. Тези неща никой не ги приказва! Това са въпросите, на които желаеме ЦИК да отговори. Има задоволително време да вземе решения и да почисти тези несъответствия.

- ГЕРБ бе упрекната, че се пробва да саботира изборите, какво ще отговорите на това?

- Всички сега вършат своята акция на гърба на ГЕРБ. А с това, което твърдим, ние се противопоставяме навръх възможна операция на изборния развой. Затова споделяме, къде са слабите места и грешките, посочваме, че е допустимо да се случи това, само че не от нас. Настояваме да бъдат отстранени всички неточности, с цел да може да има транспарантен и явен избирателен развой. И в последна сметка, в множеството огромни секции, ще има единствено по една машина, а за тях се заявяваше, че ще бъдат обезпечени повече, сигурно ще има опашки и скупчване на хора.

- Каква изборната интензивност очаквате на 11 юли, поради тази от Благоевград от предходната седмица?

- За страдание изборната интензивност в Благоевград беше доста ниска, единствено 27% отидоха да гласоподават на първия тур. Силно се надявам на 11 юли хората да излязат да гласоподават.В момента не сме в пик на пандемия от Ковид, както беше на предишните избори през април.Но хора, които не са дали своят вот с машина досега се тормозят и това може да окаже въздействие върху изборната интензивност и тя да е по-ниска. На срещите с жителите ние непрестанно обясняваме и демонстрираме на симулатор по какъв начин се гласоподава с машина, с цел да може те да излязат и да гласоподават.Само по този начин идващият парламент ще е с по-голяма легитимност.Но има още един проблем.Сега сме в летен сезон. От ЦИК подведоха жителите, че ще могат да гласоподават, когато са на отмора в България, че ще могат да се записват в хотел по сегашен адрес и по този начин ще могат да гласоподават.Това в действителност няма да се случи, тъй като смяната на адреса се дефинира от Закона за гражданската регистрация. Внушенията и говоренето на ЦИК не се трансфораха в решение, а и няма по какъв начин да се случи.Има доста хора, които са възнамерявали и са си платили почивката още от предходната година и това на процедура значи по-ниска изборна интензивност.

- След всичко това смятате ли, че служебният кабинет ще успее да организира почтени и транспарантни избори?

- Ами това е главната му задача, само че както знаем и служебният кабинет и ЦИК са на Румен Радев. Това, на което сме очевидци в последните седмици са дейности на служебното държавно управление против ГЕРБ. Срещу всички реализирани с доста работа и старания резултати. Вадят се компромати, хвърлят се погрешни изказвания в пространството и всеки си прави политика на гърба на ГЕРБ. Министрите на Да, България - Асен Василев, Кирил Петков, Стойчо Кацаров в композиция с Българска социалистическа партия министрите, както и представителите на Мая Манолова, дружно с ИТН на Станислав Трифонов сега водят една компроматна акция против ГЕРБ. И това, което се случи в последните дни, приказвам като жител на София, а не като политик, е меко казано скандално. Само ние от ГЕРБ реагирахме на това, че служебното държавно управление извади от Плана за възобновяване и резистентност парите за София. В народен мащаб са спрени парите за създаване на " Хемус ", не са изплатени парите на медиците, които са на първа линия, които непрекъснато се бориха за здравето на хората. Орязаните пари за метрото. Намаляване с 200 млн. лева парите за София. Изваждането на плановете за създаване на канализация в Кремиковци, Сеславци, Ботунец, Волуяк, Панчарево и Кокаляне. Защо никой от другите партии, които настояват, че милеят за града си не излезе с позиция. Служебното държавно управление по този метод санкционира София!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР