Британският министър-председател Риши Сунак определи сряда, 4 юли, за дата

...
Британският министър-председател Риши Сунак определи сряда, 4 юли, за дата
Коментари Харесай

Сунак свика избори на 4 юли, готов да се бори за всеки глас

Британският министър-председател Риши Сунак дефинира сряда, 4 юли, за дата на общонационални парламентарни избори, които ще дефинират кой ще ръководи Обединеното кралство, заяви Асошиейтед прес. Той насрочи вота в миг, в който неговата Консервативна партия е изправена пред най-голямото предизвикателство за 14-годишното си ръководство, отбелязва организацията.

Гласоподавателите в Обединеното кралство ще изберат 650 членове на Камарата на общините (долната камара на парламента) до пет години напред. Партията, която получи болшинство в нея, независимо или в коалиция, ще сформира идващото държавно управление, а нейният водач ще бъде министър-председател.

Слагайки завършек на месеците на спекулации по отношение на датата на новите избори, Сунак уточни, че ги привиква по-рано, в сравнение с някои са очаквали.

" Сега е моментът Англия да избере своето бъдеще ", съобщи министър председателят, изненадвайки доста хора, които се бяха подготвили за избори чак наесен.

Пред резиденцията си на " Даунинг стрийт " 10 обаче Сунак бе съвсем заглъхнал от протестиращи, които скандираха " Може да стане единствено по-добре " (Things Can Only Get Better) - песента на предизборната акция на конкурентните лейбъристи от ерата на Тони Блеър.
Ситуацията
Избори това лято значат, че Сунак е стигнал до извода, че времето е против него и най-лошото занапред следва, акцентира в. " Гардиън ". Партията му изостава с 20 пункта от лейбъристите в социологическите изследвания и в случай че беше изчакал, може би разликата щеше да набъбне на 25 пункта до есента, отбелязва изданието.

Подкрепата за десноцентристката партия на Сунак понижава от ден на ден и фракцията се бори да преодолее поредност от рецесии, измежду които стопански спад и промяна на водачи през последните две години. Премиерът изпитва усложнения да откри надзор над ръководещата Консервативна партия, като някои депутати разискват кой ще го размени след възможния неуспех, предричан от мнозина, отбелязва Ройтерс.

Проучвания на публичното мнение демонстрират, че гласоподавателите желаят смяна, даже и да не поддържат мощно Лейбъристката партия, след 14 години ръководство на торите, белязано от невиждани равнища на политически разтърсвания и проблеми.

Като пети министър-председател на Англия в границите на осем години Сунак в началото бе претрупан с задачата да възвърне до известна степен стабилността, фокусирайки се над фискална нерешителност и възстановяване връзките с Европейския съюз.

Премиерът и неговото държавно управление упрекват Лейбъристката партия, че се готви да вдигне налозите, в случай че пристигна на власт, и че ѝ липсва явен проект за Англия във все по рисков свят - обвинявания, които опозицията охвърля.
Опозицията
Лейбъристите упрекват държавното управление за 14 години едва ръководство на стопанската система, при което народът е обеднял, и за неналичието на нужна за бизнеса непоклатимост. Преди Сунак да разгласи изборите, представителите на Лейбъристката партия обявиха, че са изцяло подготвени за тях.

" Напълно сме подготвени за изборите, без значение по кое време министър председателят ги свика. Мислим, че страната плаче за парламентарни избори ", съобщи пред кореспонденти представител на водача на лейбъристите Киър Стармър. Когато той стартира в четвъртък предизборната си обиколка в Кент, даде обещание да постави завършек на " хаоса " на торите през последните 14 години.

Лeвоцентристката Лейбъристка партия е мощно желана преди изборите, отбелязва АП. Стармър съобщи, че неговата партия " ще донесе непоклатимост ".

" Заедно можем да спрем хаоса, да отворим нова страница, да стартираме да възвръщаме Англия и да я променяме ", сподели Стармър.

След триумфите на партията си на локалните избори, най-много в Лондон и Уест Мидландс, 61-годишният лейбъристки водач разгласи акция, ориентирана към икономическа непоклатимост, с която се пробва да завоюва разочарованите гласоподаватели.

Букмейкъри и социолози считат, че Сунак има огромни шансове да остане на власт. Той обаче съобщи, че ще се " бори за всеки глас ".

Изборите ще се произведат на фона на рецесията с разноските за живот и дълбокото разделяне по въпроса по какъв начин страната да се оправи с незаконните мигранти и претендентите за леговище, които пресичат Ламанша от континентална Европа.
Досега
Осем години откакто Англия гласоподава излизането си от Европейския съюз, с цел да " поеме назад контрола " над границите на страната, миграцията остава съществена политическа тематика и ще бъде от решаващо значение в предизборните диспути.

Когато Сунак стана водач на Консервативната партия, едно от главните му обещания беше да постави завършек на пресичането на Ламанша с надуваеми лодки. За задачата английският министър председател трансформира в главен приоритет програмата за изпращане на хората, търсещи леговище, в " сигурната трета страна " Руанда. За момента проектът възлиза на към 310 милиона английски лири.

Той съобщи, че полетите за депортиране в африканската страна няма да стартират преди изборите, което провокира насмешки от страна на Стармър и обезсърчение измежду на дясното крило на партията на премиера.

" Ако бъда избран отново за министър-председател през юли, тези полети ще бъдат осъществени... Ще стартираме нашата скица за Руанда ", сподели той пред Би Би Си.

Според Стармър министър-председателят Сунак постоянно е бил наясно, че проектът, създаден преди две години под управлението на Борис Джонсън, няма да проработи. " Не мисля, че той в миналото е вярвал, че този проект ще проработи, и по тази причина свика избори задоволително рано, с цел да не бъде проектът пробван преди изборите ", сподели водачът на опозицията.

Сунак посочи своите качества като водач, който е избавил милиони работни места с погашение на помощи по време на коронавирус пандемията и е овладял стопанската система.

Изявлението му бе направено в същия ден, в който публични данни демонстрираха, че инфлацията във Англия е спаднала внезапно до 2,3%, което е най-ниското ѝ равнище от близо три години насам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР