Фирми, свързани с финансиста Емил Хърсев, инвестират в изграждането на

...
Фирми, свързани с финансиста Емил Хърсев, инвестират в изграждането на
Коментари Харесай

Строители на капитализма: Емил Хърсев взе „златния паркинг“ на Русе за 30 години

Фирми, свързани с финансиста Емил Хърсев, влагат в построяването на паркинга върху общински терен от 163 дка край Русе, който по-късно ще стопанисват в продължение на 30 години. Регистрираната в Драгоман компания „ Люник “ пък ще построи в съседство различен по-малък общински паркинг за 75 тира върху 45 дка. Това излиза наяве от известие на община Русе в петък.

Двата буферни паркинга би трябвало да решат казуса с километричните опашки от тирове, които от години пречат на придвижването в града. Идеята за построяването им е на кмета на Русе Пенчо Милков от Българска социалистическа партия, който се чака да се бори за втори мандат на идните избори през есента.

„ Златният “ паркинг край Русе

През август 2022 година посредством скоростен конкурс община Русе избра особено учреденото за задачата сдружение „ Тир Паркинг Русе “ ЕООД да построи паркинга върху терен от 163 декара, ситуиран преди влизане в града.

Схемата е това да стане против отстъпено право на градеж върху общинския имот за период от 30 години, през който общината ще получи 18.2 милиона лв.. От тях 6% (или малко над 1 млн. лева.) бяха изплатени на община Русе преди сключване на контракта.

Остатъкът от достигнатата на състезанието цена ще се заплаща на 29 равни годишни вноски или малко под 600 хиляди лева на година. По думите на кмета Милков това ще обезпечи твърди доходи в общинската хазна. Аргументът му против опцията паркингът да се построи от общината и тя да прибира приходите беше, че нямат такива пари.

В състезанието участваха две компании – „ Тир Паркинг Русе “ ООД и „ Ай Би Ти Ти “, която държи паркинга и на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

Офертата на „ Тир Паркинг Русе “ ООД беше предпочетена поради по-високата цена (в резултат на което общината ще получава по-голям приход) и по-късия период за осъществяване. Паркингът би трябвало да се построи за 165 дни.

Към август 2022 година „ Тир Паркинг Русе “ беше еднолична благосъстоятелност на незнайното сдружение „ Елшица 99 “, зад която не бе ясно кой стои. В края на януари 2023 година обаче две други сдружения – „ Остриа Дива “ и „ Петра Дива “ получават 60% от капитала.

Към днешна дата собствеността в „ Тир Паркинг Русе “ е разпределена по този начин: „ Елшица 99 “ (40%), „ Острия Дива “(40%)и „ Петра Дива “ (20%). Последните две са благосъстоятелност на командитното сдружение „ Хърсев Ко “ на финансиста Емил Хърсев и на „ Далениа “ ЕООД на Даниела Лазарова, демонстрира информация в Търговския указател.

В него е посочено, че Емил Хърсев държи 82% от капитала в двете сдружения – директно и непряко посредством трето юридическо лице, а останалите 18% се държат от Даниела Лазарова – непряко посредством трето юридическо лице.

Реклама

Емил Хърсев изясни пред Mediapool, че обезпечават плановото финансиране за построяването на паркинга. Влезли са в собствеността на „ Тир Паркинг Русе “ за да обезпечат поръчителство за инвестицията, която дават. Финансистът не разкри кой стои зад инвестицията.

Очакванията са оборудването да бъде пуснато в употреба още през тази година.

Състезание с един претендент

В съседство с частния паркинг ще се строи и общински, само че по-малък – на терен от 40 декара. Обществена поръчка за избор на реализатор за построяването на буферния паркинг на бул. „ България “ беше оповестена в края на предходната година, а все още към този момент има определен реализатор. Това е компанията „ Люник “ ЕООД, която единствена подаде оферта, макар удължаването на периода.

Регистрираната в Драгоман компания завоюва търга с цена от 2 949 650 лв. без Данък добавена стойност (3 539 580 лева с ДДС). Това е с 9905 лева по-малко от посочената индикативна стойност на обекта.

Изработването на „ концептуалния и механически план “ на паркинга ще коства 40 680 лева с Данък добавена стойност, строителството възлиза на 3 493 440 лв. с Данък добавена стойност, а авторският контрол е 5460 лева с Данък добавена стойност, съгласно оповестеното ценово предложение на „ Люник “ ЕООД. Печалбата за компанията е 12%.

Срокът за осъществяването на паркинга е 320 календарни дни.

Според тръжната документи се планува строителство на бетонова площадка за паркиране на тирове със 75 паркоместа, острови с тротоари и озеленени площи дружно с техническата инфраструктура. Предвидена е и една тоалетна.

Паркингът ще бъде ограден с преграда за вход/изход на товарните коли и павилион за обслужващия личен състав на бариерата.

Предвижда се след построяването му община Русе да поеме ръководството на паркинга.

Компанията „ Люник “ е благосъстоятелност и се ръководи от Любомир Николаев Лазаров. През последните три години оборотът му се движи сред 33 млн. лева и 37.5 млн. лева Разполага с 65 души личен състав, съгласно регистъра на Камарата на строителите. Работила е като подизпълнител или в обединявания с „ Дж Пи Груп “, „ ПСТ Холдинг “, „ Понсстрой инженеринг “, „ Интерпром “, „ Енергоремонт строй “, „ Щрабаг “ и други.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР