Фирма Атлас Агро Сайънс, съоснователи на която са изследователите от

...
Фирма Атлас Агро Сайънс, съоснователи на която са изследователите от
Коментари Харесай

Преподаватели от Тракийския станаха агроиноватори на годината

Фирма Атлас Агро Сайънс, съоснователи на която са откривателите от Тракийски университет, гл. ас. доктор Дияна Дерменджиева и доцент доктор Георги Беев, получи премията за „ Агроиноватор на годината “ на церемонията по връчване на премиите „ Агробизнесмен на България “.

Тържествената гала беше проведена в НДК, в София, от  най-авторитетният агровестник „ Български фермер “ по случай кръглата 30-та годишнина от основаването му.

Наградата бе връчена по отношение на създадения от доктор Дерменджиева и доцент Беев способ за конвертиране на утайки от пречиствателни станции за отпадни води в растителен многокомпонентен биостимулант, следвайки правилата на кръгова стопанска система, която е главен дирек на признатата от Европейски Съюз „ Зелена договорка “.

Екипът им е създал способ, който разрешава утайките от пречиствателни станции на отпадни води да бъдат преобразувани в артикул за земеделието, при което се реализират няколко съществени резултата, свързани с екологията и опазването на околната среда. С създаването се реализира понижаване на въглеродните излъчвания, които се изпускат във въздуха при селското стопанство и торенето с минерални торове. Другият реализиран резултат на научния способ е освобождение потенциала на пречиствателните станции за отпадни води, защото утайките заемат огромно пространство. Прилаганите до в този момент решения за освобождение от утайките са депониране или намерено вложение в почвата, което е в прорез с редица наредби за сигурност. Тяхното решение разрешава тези утайки да бъдат свободно употребявани в земеделието след съответната преправка, при което се получава екологосъобразно произвеждане на земеделската продукция, която ще бъде със доста по-здравословни хранителни стойности и по-устойчива на климатичните промени.

Припомняме, че екипът на започващата компания завоюва в края на юли друга влиятелна премия – за основаване на новаторски артикул от агро-хранителната верига. Те взеха призовото място в EIT Food Innovation Prizes - национално съревнование за започващи компании в агро-хранителната верига, на което бяха позволени още осем участници, занимаващи се с нововъведения, свързани с производството на здравословни и безвредни храни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР