Извънредно заседание на Народното събрание, протести на таксиметровите шофьори и

...
Извънредно заседание на Народното събрание, протести на таксиметровите шофьори и
Коментари Харесай

Най-важното от изминалата седмица – извънредно заседание на парламента и протести

Извънредно съвещание на Народното събрание, митинги на таксиметровите водачи и мъж, ударен от гръмотевица – това единствено част от събитията в България, които белязаха миналата работна седмица.

В по неделник от държавния пресцентър оповестиха, че служебният кабинет е обезпечил почти 80 милиона лв. в допълнение за възнагражденията в държавните висши учебни заведения. Посочва се, че двете постановления за разпределяне на средствата, за които служебният министър председател Димитър Главчев е поел ангажимент през миналата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са към този момент признати от Министерски съвет.

Припомняме, че на 17 май полагащите се 39 млн. лв. в допълнение финансиране за растеж на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения са подредени от Министерството на образованието и науката /МОН/ по сметките на университетите . Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева – от 1810 на 2100 лв. . Увеличението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи университетски длъжности в тях. То ще способства за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развиване в академичната кариера. Парите са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, поради което на сегашния стадий няма спънка да се осъществя нарастване на възнагражденията на университетския състав от 1 януари 2024 година, показват от Министерския съвет.

Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Снимка: Йоана Динкова, Facebook.

Още 40,7 млн. лв. ще отпусне служебното държавно управление за покачване на възнагражденията в системата . По-голямата част ще бъде ориентирана към администрацията на висшите учебни заведения, ще бъдат планувани също средства за превъзмогване на диспропорции във възнагражденията на университетския състав, както и за стипендии на докторанти.

В същия ден 44 висши учебни заведения и университети не отвориха порти в осъществяване на решение на Общото заседание на Съвета на ректорите от 17 май. На 22 май служебният министър председател Димитър Главчев заяви, че първите 39 млн. лв. към този момент са постъпили по сметките на висшите учебни заведения.

Такси. Снимка: Pixabay

В първия ден на седмицата водачи на таксита стартираха неопределен митинг против закриването на столични таксиметрови стоянки. Председателят на Националния таксиметров профсъюз Красимир Цветков разяснява за „ Българска телеграфна агенция “, че не считат да организират шествие или да пречат на столичани, защото трафикът в града така и така е тежък. По думите му митингът ще се показва с наличие на таксиметрови водачи и техните коли на всичките 131 стоянки в София, избрани с общинска заповед. Той твърди, че на софийска територия би трябвало да има 131 стоянки с общо 729 места. В зоните „ Център “ и „ Широк център “ стоянките би трябвало да са общо 68, само че по думите му 21 от тях са отстранени. Той акцентира, че настояванията на сектора включват всяка стоянка да има и инвалидно място.

Изпит. Снимка: МОН

На 20 май се организира втората наложителна матура по профилиращ предмет , матурата за придобиване на професионална подготовка , а на 22 май стана ясно, че спомагателните държавни зрелостни изпити в 12-и клас ще се състоят до 29 май .

Във вторник президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значителност на нейното изцяло творчество към българската музикална просвета и приноса ѝ за високия интернационален авторитет на родната певческа традиция, както и в символ на респект към нейния гений, утвърдил я като примата на българската известна музика.

Депутати. Снимка: Народно заседание

На 21 май Народното събрание разиска на изключително съвещание осъвременяването на пенсиите от 1 юли . В началото на съвещанието се записаха 174 народни представители . По време на него беше изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев , който увери, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11% . Той цитира формален протокол от съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт /НОИ/, извършено на 14 май, в който се показва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета:

„ На съображение член 100, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване, Надзорният съвет реши: „ Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, се осъвременяват от 1 юли 2024 година с 11 на 100. “

Той напомни, че органите на ръководство на Национален осигурителен институт са Надзорният съвет и шефът и подуправителят .

В последна сметка със 78 гласа „ за “ Народното събрание утвърди плана на решение , с който задължава представителите на държавното управление в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт да поддържат осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване в размер на 11 % от 1 юли.

Наводнение. Снимка: Скрийншот от видео

В сряда в София падна изобилен дъжд , в резултат на който са били подадени над 230 сигнала . От тях 45 са били обработени през нощта. Най-критично е било ситуацията в сектори на Околовръстното шосе на града поради 2 излезли от коритата си реки. Сериозна е била и обстановката в селата Кривина и Казичене, където е имало наводнени къщи и улични платна със завиряване. Съобщено беше и за мъж, ударен от гръмотевица .

В четвъртък вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че схемите за пазаруване на гласове остават същите, постоянно гласоподавателите се подкупват с обещания за опрощаване на задължения: „ Цените за пазаруване на гласове ги казахме няколко пъти – сега те са сред 50 и 100 лв.. Предполагам, че в последния миг може да има някаква смяна, само че ще следим този развой. Правим информация за броя на сигналите, като съпоставяме с данните, които имаме за предходните избори от предходната година. За момента има формирани четири пъти повече досъдебни производства, а сигналите са към 2,5 на 100 повече. “

Церемонията. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Според него това може да се изясни по два метода – преди всичко с това, че може би жителите имат по-голямо доверие и подават повече сигнали и на второ място – Министерство на вътрешните работи е пристъпило към подготовка за изборите доста преди вота.

В четвъртък се организира и митинг против беззаконието на пътя „ Децата ни умират сред ламарини “. Той беше проведен от сдружението „ Ангели на пътя “ и сътрудници от неправителствения бранш. Денят е определен в символ на поддръжка за родителите на 14-годишния Филип, който беше погубен на пешеходна пътека през 2023 година Днес започва делото за гибелта му. Автошествието стартира от бул. „ Цариградско шосе “, стигна до Столичната община, откъдето излязоха да приказват с протестиращите. На 8 юни , ден преди изборите, опечалените родители отново ще насочат апел към институциите и политиците да работят за по-безопасни пътища и ефикасни правосъдни процеси.

Протест. Снимка: Христо Иванов Германеца, Фейсбук

На 23 май служебният здравен министър освободи шефа на УМБАЛ „ Лозенец “ доктор Христо Стоянов . Мотивът за решението е осъщественият одит в лечебното заведение, който демонстрира редица тежки нарушавания. Констатациите от инспекцията са, че болничното заведение е във влошено финансово положение, като се следи устойчива наклонност за струпване и забележителен растеж на отговорностите в интервала на ръководство на изпълнителния шеф доктор Стоянов.

В четвъртък отпред на Клон-териториално отделение „ Пристанище Бургас “ застана Йоан Костадинов, който е наследник на някогашния кмет на Бургас Йоан Костадинов . Назначението му е одобрено с решение на управителния съвет на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ /ДППИ/.

Най-важното от миналата седмица: Старт на делото за починалите служители на реда в Бургас, митинги и подготовка за изборите

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР