Финансовата комисия и Комисията по отбрана в Народното събрание одобриха

...
Финансовата комисия и Комисията по отбрана в Народното събрание одобриха
Коментари Харесай

Две комисии на НС с нов ход за изтребителите Ф-16

Финансовата комисия и Комисията по защита в Народното събрание утвърдиха промени в контракта за първите 8 изтребителя Ф-16. 

Промените засягат конфигурацията на самолетите, оборудването, броя на обучавания спомагателен персонален състав, заплащания за аварийни елементи и поправки, само че платената вкупом през 2019 година сума от към 2 милиарда и 200 милиона лв. няма да е по-висока.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия беше най-яростният критик на предлагането:  " Американската страна не са произвели първия аероплан и стартират да вършат промени в контракта. Искаме си самолетите, платили сме си преди четири години “, сподели той и изрази терзание, че това ще докара до повдигане цената на въоръжението и неспособност България да търси правата си в американски съд при закъснение на контракта.

Министърът на защитата в оставка Драгомир Заков успокои, че потребността от смяна по контракта е била разисквана в преписка с американската страна и заключи. " Това, което се трансформира в контракта - покачва качествата на самолета, който ние ще получим. Без приемане на тези ремонти ние ще сложим под риск целия план ", сподели той, цитира БНР.

Промените ще минат през пленарната зала тази седмица. Депутати обясниха, че бързането е и поради крайния период от 15 август. Между двете четения депутатите пък ще би трябвало да решат дали да уважат настояването на отбранителното министерство - министър Заков изиска да отпадне точка, която му дава правото да подписва допълнения и промени в договорите без следваща ратификация, когато това е обвързвано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР