Федералният резерв запази лихвените проценти на 22-годишния връх на последното

...
Федералният резерв запази лихвените проценти на 22-годишния връх на последното
Коментари Харесай

Фед запази лихвите на 22-годишен връх, но намекна за предстоящи намаления

Федералният запас резервира лихвените проценти на 22-годишния връх на последното си съвещание за годината, само че множеството централни банкери предвидиха, че през идната година централната банка на Съединени американски щати ще извърши намаления с общо 75 процентни пункта.

Единодушното решение на Фед удължава паузата в паричната политика от юли, оставяйки лихвения % по федералните фондове на равнище от 5.25 до 5.5%. Но новите стопански прогнози на обособени представители на централната банка подсказват, че те виждат по-големи благоприятни условия за намаление на лихвите следващата година, в сравнение с в предходните прогнози. Така наречената точкова графика сподели, че множеството членове на Фед чакат лихвените проценти да приключат идната година на ниво 4.5-4.75%, което допуска понижаване с три четвърт пункта по отношение на сегашните нива.

Очакванията
Точковата графика сподели упованията за още по-ниско намаляване на лихвите през 2025 година, като множеството чиновници предвидиха, че лихвите ще завършат сред 3.5% и 3.75%. В изказването си Фед изложи изискванията, при които ще обмисли " всяко в допълнение стягане на политиката, което може да е уместно за връщане на инфлацията към 2% с течение на времето " - по-мек език, който подсказва, че централната банка може да не вижда нужда от по-нататъшно повишение на лихвите, отбелязва Financial Times.
Реклама
След изказването на Фед доходността на американските държавни скъпи бумаги спадна, а акциите се покачиха. Двегодишната рентабилност на съкровищните облигации, която се движи според от упованията за лихвените проценти, спадна с 0.18 процентни пункта до 4.54%, което е най-ниското ѝ ниво от 1 декември насам. Доходността на десетгодишните съкровищни облигации се намали с 0.13 процентни пункта до 4.07%, което е най-ниското равнище от 1 септември. Акциите означиха покачване, като бенчмаркът S&P 500 се повиши с 0.5%.

Последното решение идва в миг, когато Фед се пробва да резервира паричната политика задоволително строга, с цел да намали инфлацията до целевото ниво от 2%, без да навреди на стопанската система и да докара до загуба на прекалено много работни места. Длъжностните лица дадоха обещание да работят " деликатно " при вземането на политически решения, като оставят на масата опцията за по-нататъшно повишение на лихвите, в случай че данните го оправдават, като в същото време резервират в загадка мнението си за това по кое време и какъв брой мощно могат да понижат лихвите през идната година.

В своето изказване след съвещанието Фед отбелязва, че инфлацията е " намаляла през последната година ", като в същото време резервира описанието си на цените като " нараснали ", оповестява CNBC. Служителите на Фед плануват спад на главната инфлация до 3.2% през 2023 година и 2.4% през 2024 година, след което най-сетне ще се върне към задачата от 2% през 2026 година

Според икономисти последната част от достигането на 2% е доста по-трудна от свалянето на покачването на цените до 3%. Това е и повода ръководителят на Фед Джеръм Пауъл и други чиновници да споделят, че спомагателните нараствания на лихвите остават на масата, даже и да са малко евентуални.
Реклама Колко ще е непоколебим Фед
Някои трейдъри на фючърсните пазари чакаха централната банка да стартира да намалява разноските по заемите още през март, макар че данните за инфлацията от тази седмица и солидният отчет за заетостта от петък провокираха повече залози, че понижаването ще стартира през май. Преди оповестяването на лихвените проценти в сряда трейдърите залагаха, че лихвените проценти може да се намалят с повече от един процентен пункт през идната година.

Прогнозите на представителите на Фед за безработицата съвсем не се трансформираха по отношение на септември, като те към момента чакат единствено леко покачване - до 4.1% през 2024 година от 3.8% през тази година. Въпреки това оценките за базисната инфлация, измерена посредством показателя на персоналното ползване бяха леко намалени, като предвижданията са тя да доближи 2.4% през 2024 година и 2.2% през 2025 година През септември медианните прогнози посочваха, че инфлацията ще доближи 2.6% през 2024 година и 2.3% през идната година.

За да обмисли понижаване на лихвените проценти, Фед би трябвало да е сигурен, че инфлацията стабилно се връща към 2%. Ако по-бавното повишаване на потребителските цени е съпроводено с внезапно повишение на безработицата, основанията за понижаване на лихвените проценти ще бъдат ясни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР