Федералната асоциация на енергийните и водоснабдителни компании на Германия (BDEW)

...
Федералната асоциация на енергийните и водоснабдителни компании на Германия (BDEW)
Коментари Харесай

Държава предупреди гражданите си за още по-високи цени на тока и газа

Федералната асоциация на енергийните и водоснабдителни компании на Германия (BDEW) предизвести жителите за по-нататъшно повишение на цените на газа и електрическата енергия през идващите месеци. По думите на шефа на BDEW Керстин Андреа, от началото на настоящата година междинните цени за популацията и промишлените консуматори са се нараснали доста, което е обвързвано с извънредно високи цени на едро. Разходите за закупуване, които енергийните снабдители би трябвало да заплащат за електрическа енергия и газ, означи Андреа, са се нараснали внезапно през последните месеци. От началото на предходната година цените на едро на тока са се нараснали четири пъти, а на газа - съвсем пет пъти. „ Поради дълготрайни тактики за доставяне на енергийните снабдители от няколко години, динамичността на цените на пазарите на едро доближава до клиентите със забавяне “, акцентира шефът на асоциацията.

„ Въпреки това, колкото по-дълго равнището на цените остава високо, толкоз повече цените на едро ще бъдат отразени в цените и ще им повлияят в дълготраен проект “, сподели Андреа. В същото време BDEW означи, че от началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна обстановката на енергийните пазари още веднъж се е влошила. Така съгласно разбора на BDEW междинната настояща цена за електрическа енергия за битови консуматори от началото на годината досега е 37,14 ст./кВтч. Това е с 15,5% повече от междинното за 2021 година

През 2022 година дребните и междинните промишлени консуматори ще би трябвало да заплащат приблизително 31,36 евроцента за kWh, сподели BDEW, съвсем 50% повече от миналата година. Така битовата газ в еднофамилни къщи с годишна консумация от 20 000 kWh сега е приблизително 13,77 евроцента на kWh - съвсем двойно повече от 2021 година, когато средногодишната беше 7,06 евроцента. Приблизително два пъти повече ще би трябвало да заплащат и семействата в жилищни здания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР