ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида, съобщиха световните

...
ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида, съобщиха световните
Коментари Харесай

ФБР претърси имение на Доналд Тръмп

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида, оповестиха международните организации. Агентите са търсили материали, които Тръмп е донесъл със себе си в Мар-а-Лаго, откакто е напуснал Белия дом, заяви New York Times. Ако измежду тях има документи с класифицирана информация, това би било нарушаване на федералните закони.

При напускането на Белия дом през януари 2021 година Тръмп взе със себе си 15 кутии с материали. Кутиите бяха върнати в Националния списък година по-късно, само че сътрудниците са установявали дали в имението има и други документи от Белия дом, предаде АП.

Претърсването се е фокусирало върху региона на клуба, където са офисите и персоналните апартаменти на Тръмп, заяви CNN, отбелязвайки, че персоналният юрист на Тръмп Кристина Боб е участвала. Самият Тръмп обаче е в Ню Йорк.

Белият дом не е бил авансово известен за акцията. Висши негови чиновници са научили за нея от Туитър, твърди New York Times.

В трагично изказване Тръмп се обрисува като жертва на тъмни държавни сили. Той не съобщи конкретно какво са търсили федералните сътрудници, а единствено че домът му във Флорида е „ под блокада, атакуван и окупиран от огромна група сътрудници на ФБР “. Според него „ сходно нахлуване може да се извърши единствено в страни от Третия свят “. „ Те даже разрушиха сейфа ми!  Каква е разликата сред това и “Уотъргейт ”, където оперативните сътрудници проникнаха в Националния комитет на демократите? Сега демократите нахлуха в дома на 45-ия президент на Съединените щати “, оплака се той.

През февруари Националната администрация за архиви и архиви изиска да се ревизира дали някогашният президент е нарушил федералния закон, изнасяйки документи от Белия дом. Ако някой унищожи или съхранява на нерегламентирано място документи с класифицираната информация, може да бъде наказан с до пет години. В средата на януари служители на Националния списък откриха 15 кутии с материали на Белия дом в резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго. Сред тях бяха кореспонденцията със севернокорейския водач Ким Чен Ун, която Тръмп разказа като „ красиви писма “, както и ръкописно писмо, което някогашният президент Барак Обама беше оставил в Овалния кабинет за своя правоприемник. Тогава Тръмп разгласи, че е предал “открито и с готовност ” документите на националния списък. Но това стана мотив за започване на следствие против него.
 
По време на своето президентство Тръмп беше прочут с навика си да къса документи, които счита за непотребни. Неговите помощници назоваха това “неофициална система за архивиране ”. Имаше и специфична група, която отговаряше за възобновяване на документите.

Унищожаването на документи е нарушаване на Закона за президентските архиви, който изисква от Белия дом да съхранява всички бележки, писма, имейли и документи, до които президентът се допре, и да ги изпраща в Националния списък за предпазване.

Срещу Тръмп има още няколко следствия, в това число и за опит за анулация на президентските избори през 2020 година и за протеста на 6 януари, когато недоволни от изборния резултат нахлуха в Капитолия.

Акцията на ФБР идва в миг, когато Доналд Тръмп обмисля дали още веднъж да се кандидатира за президент. Веднага откакто за нея бе публично обявено, пред имението на Тръмп започнаха да се събират негови последователи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР