Фаталният участък на магистрала Струма, между Даскалово и Долна Диканя,

...
Фаталният участък на магистрала Струма, между Даскалово и Долна Диканя,
Коментари Харесай

Свалят скоростта до 90 км/ч във фаталния участък на "Струма"

Фаталният сектор на автомагистрала " Струма ", сред Даскалово и Долна Диканя, където 45 души изгубиха живота си в жестока катастроха, е републикански път, а не автомагистрала. Незнайно за какво обаче през 2013 г. е решено оптимално разрешената скорост в този сектор да се завиши от 90 км/ч на 120 км/ч.

Това съобщи служебният министър Виолета Комитова, която през днешния ден показа резултатите от направената инспекция на автомагистрала " Струма " след трагичния случай с македонския рейс с туристи. Министър Комитова обаче подчерта, че скоростта на придвижване на рейса не е била висока. " Това е необикновена злополука, Странно за какво е зародил пожар, който е съществена причина за толкоз доста жертви. Няма пояснение за това ", сподели Комитова.

Пътната настилка, направена преди повече от 10 години от изпълнителя " Булстрой инженеринг ", е била в доста положително положение, с задоволителна неравност.

Строителството на правата сред Даскалово и Долна Диканя стартира през 2002 година, като през 2007 година е публично открита след приемане на Акт 15. Този път е строен с позволение за реорганизация на Е-79 като скоростен републикански път с оптимално позволена скорост 90 км/ч. Това не е автомагистрала, каза Комитова. Тя няма пояснение за какво няколко институции са разрешили през 2013 г. максималната скорост да се завиши до 120 км/ч.

" Пътят там е задоволително необятен, само че наклонът не разрешава по-висока скорост от 90 км/ч. Наклоните на виражите са над 4%. Затова и когато транспортно средство навлиза в тях, скоростта го бута към мантинелата вляво. Автобусът обаче е минал вдясно, което демонстрира, че скоростта му не е била толкоз висока ", изясни и шефът на ДНСК Влади Калинов.

До ден сегашен този път няма Акт 16, като причина за това са незавършени отчуждителни процедури. " Тази процедура да се строи върху непозната благосъстоятелност откриваме и на доста други места ", уточни Комитова. 

Проверката е разкрила нарушавания при маркировката. Подновена е била единствено осевата линия. За този сектор държавното сдружение " Автомагистрали " е упълномощило с инхаус поръчка на две частни компании поддържането на маркировката и на знаците. Договорът с тях е подписан през февруари 2020 година, само че е имало много огромно закъснение в подновяването на маркировката, за което даже е наложена глоба. Тази глоба обаче не е била за частния реализатор, а за  " Автомагистрали ", споделиха от Министерство на регионалното развитие. Проверката не е открила проблем с пътните знаци.

Мантинелата, за която се предполагаше, че има огромна виновност за жестоката злополука, е според нормите от 2007 година, когато е сложена. От тази година обаче има нови условия, които не разрешават мантинели с краища вид " рибя опашка ", само че тя не е била остранена.

По мотив отбивката във съдбовния сектор от Министерство на регионалното развитие обясниха, че тя е построена съгласно плана. " През 2002 година някой е решил, че там би трябвало да им отбивка и пътят е построен съгласно плана ", сподели Комитова.

Тя съобщи, че незабавно е упълномощила в този участък да бъде приключена маркировката и сменена мантинелата, както и ще се вземат ограничения да се понижи оптимално разрешената скорост. Министерство на регионалното развитие стартира инспекция какъв брой пътища са без Акт 16 поради незавършени процедури по отчуждаване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР