Сърбите отбелязаха с минута мълчание годишнината от смъртоносната стрелба в

...
Сърбите отбелязаха с минута мълчание годишнината от смъртоносната стрелба в
Коментари Харесай

Сърбия отбеляза една година от трагедията във „Владислав Рибникар“

Сърбите означиха с минута безмълвие годишнината от смъртоносната пукотевица в учебно заведение " Владислав Рибникар ".


При нападението през май м.г. починаха 9 възпитаници и охранител в начално учебно заведение. Ден по-късно имаше втора всеобща пукотевица.

Трагедията докара до многохилядни митинги против държавното управление и президента Александър Вучич.

Днес възпитаници, родители и поданици на Белград излязоха под дъжда пред началното учебно заведение " Владислав Рибникар ", с цел да изразят своята респект, като възпламениха свещи и поставиха цветя до входа му.

" Измина една година от невижданата покруса, която остави незабравим белег в душата на цялата страна, само че болката, неверието и голямата горест не са отминали ", съобщи Вучич в послание.

Родителите на тинейджъра стрелец сега са подсъдими в Белград. Нападателят беше на 13 години по време на нападението, заради което не носи наказателна отговорност.


Прокурорите настояват, че бащата е обучил момчето да стреля, не е обезопасил вярно оръжията и боеприпасите и е разрешил на сина си да скрие в раницата си револвер и 92 патрона.

Майката също е упрекната в нелегално владеене на муниции.

След стрелбата Вучич даде обещание да " обезоръжи " нацията с проект, който ще се оправи както със законните, по този начин и с противозаконните огнестрелни оръжия.

Вучич отхвърли миналогодишните митинги като " политическа " акция и популяризира тайни теории за непознати сили, които сякаш са ги организирали.

Последното изследване на изследователската група Small Arms Survey сочи, че Сърбия има най-високото равнище на владеене на оръжие от цивилни жители в Европа, като почти 39 от 100 души имат огнестрелно оръжие. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР