Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази

...
Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази
Коментари Харесай

Рекордни нитрати в салатата тази пролет, риск и от бактерии - експерт каза как да я третираме

" Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16, което е покачване. Може би се дължи на модата за наторяване с оборска тор, за която не се изчаква компостиране. Това е общоприетоо една от аргументите за покачване на нитратите в зеленчуците. Много постоянно торенето с оборска тор внася микробиологични замърсявания в зеленчуците и тъкмо по тази причина те би трябвало да се мият доста хубаво ", изясни доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Нова нюз. 
Прочетете още
Затова най-малко 20 минути да се кисне зелената салата преди консумация във вода, като в нея е целесъобразно да се постави и лимонен сок или оцет - против бактериите, предложи той.

Друго значимо предписание е да не се дават листни зеленчуци на деца до 2 година

Д-р Иванов изясни, че няма огромен импорт на агнешко от чужбина.

Не постоянно високата цена е гаранция за качество. Имаме наклонност скъпи артикули да не дават отговор на качеството, за което българските жители дават пари, изясни и специалистът по качество на храните Андрей Велчев. 

Той напомни, че яйцата би трябвало да се продават в ледник, както и че трайността на зелените салати е много къса. Двамата обърнаха внимание още, че салатите, които не могат да се продадат на щанда, постоянно се вършат на подготвени салати, по тази причина качеството им е по-скоро ниско.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР