По традиция за Великден и Гергьовден на трапезата ни трябва

...
По традиция за Великден и Гергьовден на трапезата ни трябва
Коментари Харесай

Агнешкото месо по пловдивските хипермаркети поевтиня? Има ли спекула в цените и колко ще ни струва за трапезата

По традиция за Великден и Гергьовден на трапезата ни би трябвало да има агнешко месо, a то остава и най-търсеният артикул в последните дни, тъй като е  неизменима част от нашето меню. Тази година най-важния въпрос е дали цената му се е повишла по отношение на предишни, или се шири далавера. Оказва се обаче, че цената на търсенето месо остава съвсем непроменена, тук-там даже спада.
Прочетете още
Пзарауването по пловдивските магазини към този момент е реалност, а тази година огромните хипермарките в Пловдив се пробват да привлекат клиентите, като понижат разходът им за агнешкото месо  най-малко с 2 до 3 лв. за кг. В по-малките месарски обекти или кланици се вижда лек скок в цените, което притежателите разясняват като обикновено, тъй като цената на живото тегло се е вдигнала. През 2024 година тя към този момент е от 12 до 13 лв. за кг, което пренуждава  маките месарски магазини да усилят цените си. 

Ниските цени в хипермаркетите евентуално ще изпълнят обектите. Въпреки това, много от пловдивчаните разясниха пред медията ни, че избират да вземат месото от дребен месарки магазин или кланици, тъй като се притесняват, че в огромните хранителни обекти месото няма да е прясно или е пропатувало няколко страни, до момента в който стигне до България, предивд най-ниската му цена  тази година.

Собствениците на месарски магазини разясняват, че търсенето е изненадващо по-малко през 2024 година.  „ За в този момент върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Има повишаване. Не знам на каква база се базира това повишаване тъкмо в агнешкото, само че най-малко 2-3 лв. е от предходната година ”, коментира още мъжа.



Колко ще ни коства агне за трапезата през 2024 година? Ето какво откри инспекция на TrafficNews по отношение на материал, направен през 2023 година.

Тази година цената за колограм живо тегло се е покачила, като тя варира от 12 до 14 лв. за кг. Миналата година цената на живото тегло можеше да се забележи по 10 до 11 лв. за кг. В профилираните месарски магазини по пловдивските квартали цената на агнешкото за кг е от 26 до 28 лв..В кланици покрай града, агнешко месо стартира от към 23-24 лв. за кг, само че не надскача 29 лв..



Идва ред и на огромните вериги за хранителни артикули, които интензивно се борят за клиенти. Въпреки че от големите хипермаркети най-скъпа предна и задна четвъртина от агнешко месо може да закупим от „ Метро ”, ц ялото агне охладено без глава е близо 19 лв. за кг, това е с 4 лв. по-евтино от цената, която бяха дали предходната година. В " Метро "   агнешка задна четвъртина още веднъж е на по-ниска цена през 2024 година. Тя е 26 лв. за кг, а предна четвъртина може да бъде закупена на 25 лв. за кг, с 2 лв. по-малко от предходната година . В  " Billa " се виждат също непроменени от предходната година цени. Агнешка задна четвъртина може да се закупи за  20 лв. за кг а предната е с един лев по-малко. 

Например в  „ Lidl ” агнешка задна четвъртина също е  на цена от 20 лв. за кг, а предна е с един лев по-малко. Цената за агнешко месо с кост е 17 лв. за кг, като не се вижда смяна от миналогодишните цени.  В " Kaufland " цените също не се разграничават по отношение на 2023 година- агнешка задна четвъртина е на цена от 20 лв. за кг, а предна може да бъде закупена за 19 лв. кг. Цените в „ Т-Маркет ”  са сходни, но агнешка задна четвъртина е на цена от 22 лв..



" Според мен има далавера. Цените не са се нараснали от предходната година, а дори някъде има и по-евтино месо за кг. Не съм видял 30 лв. кг агнешко в Пловдив, несъмнено има, само че е  по-рядко "  коментира пазаруващ.

Дроб сармата обаче регистрира лек скок за цена по магазините.  В съвсем всички профилирани магазини тя е на цена от 11 до 13 лв. за кг, по отношение на предходната година тя се е вдигнала с близо 2 лв.. В големите вериги за хранителни артикули се вижда цена от 7 лв. за кг дроб комплект, само че там е замръзен. Прясна агнешката главичка може да бъде видяна в месарските магазини за цена към 6 лв. кг. Замръзена  в  " Kaufland " може да закупите за 3 лв. кг.

Синият щемпел с номер на кланицата демонстрира, че произхода на месото е български.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР