Фасадата на сградата на Националния музей на Бразилия, където миналата

...
Фасадата на сградата на Националния музей на Бразилия, където миналата
Коментари Харесай

Сградата на изгорелия Национален музей на Бразилия може да рухне

Фасадата на постройката на Националния музей на Бразилия, където предходната нощ избухна голям пожар, може да рухне, съобщи телевизионният канал " Глобу ", като се базира на пожарникарите и беше представен от ТАСС.
 
Спасителните служби не престават огледа на постройката и унищожават остатъчни огнища, като дружно с това изваждат и оживели в огнената буря експонати. Пожарникари сигнализираха, че по фасадата има пукнатини, което крие опасности от срутване.

 Бразилия музей пожар БГНЕС

 Бразилия музей пожар БГНЕС
Музеят е в северната част на Рио в историческо имение от началото на 19 в., принадлежало в миналото на търговец на плебеи. След идването на Португалия в Новия свят, през 1808 година триетажното здание става притежание на монархическото семейство, а през 1816 година става и негова публична резиденция.-->
 
В това имение са се случили значими исторически събития. Там през 1822 година е оповестена независимостта от португалската корона, там е заседавало първото конституционно заседание, поставило завършек на монархическата форма на ръководство и положило основите на републиката. Музеят, основан по разпореждане на крал Жуау Шести през 1818 година, е пренесен в имението чак през 1892 година
 
Пожарът избухнал след затварянето на музея и по тази причина потърпевши няма. Четирима уредници, които са били на работа, са съумели да излязат в точния момент от пламналата постройка.
Според една от версиите пожарът може да е провокиран от рухването на летящ китайски фенер на покрива на музея.
 Бразилия музей пожар БГНЕС

 Бразилия музей пожар БГНЕС
Ръководството на музея счита, че огромните загуби е можело да бъдат избегнати, в случай че постройката е била снабдена със модерна противопожарна система. " Сградата не е била пригодена за действието на модерно научно институция с високо равнище на ползване на електрическа енергия. Лабораториите, ИТ-оборудването, административните зони, са увеличавали товара върху електрическата мрежа ", установи Роберто Леер, ректор на Федералния университет на Рио де Жанейро, структурна единица от който е и музеят.
 
Националният музей е най-старото научно институция в южноамериканската страна. В сбирката му от към 20 млн. експонати има археологически и древноегипетски артефакти, мумии, предмети от бита и минерали. В музея се пазеше и човешки скелет, приет за най-стария, открит на територията на Северна и Южна Америка. Той е на жена, живяла преди повече от 12 000 години.
 
Франция е подготвена да окаже експертна помощ на Бразилия за възобновяване на Националния музей в Рио, който е съвсем изцяло погубен, написа през днешния ден в Туитър френският президент Еманюел Макрон и дефинира станалото като покруса, трансформирала в пепел велика история и памет.
 Бразилия музей пожар БГНЕС
Телевизия " Глобу " излъчи фрагменти с десетки поданици на Рио, които си пробиха през днешния ден път към постройката и образуваха към музея " жива верига ", макар че полицията и общинската армия се пробваха да ги удържат. Акцията символизира желанието на участниците да " прегърнат " музея, считан от тях за национална горделивост. Органите на реда използваха сълзотворен газ и шумови гранати, с цел да разпилян хората.
 
Съобщено беше, че гасенето на огъня е било затруднено и тъй като противопожарните кранове в съседство не са работели.
 
В огъня е оживял астероидът Бендего с тегло от 5260 кг, открит в модерна Бразилия в края на 18 в.
 Бразилия музей пожар БГНЕС

 Бразилия музей пожар БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР