Фалшиви акаунти в TikTok разпространяват дезинформация за войната на Русия

...
Фалшиви акаунти в TikTok разпространяват дезинформация за войната на Русия
Коментари Харесай

Фалшиви акаунти облъчват милиони европейци с проруска пропаганда в TikTok

Фалшиви сметки в TikTok популяризират дезинформация за войната на Русия в Украйна измежду милиони хора, демонстрират нови данни от китайския колос в региона на обществените медии, представени от CNBC.

Публикациите в уеб страницата за шерване на видеоклипове са били ориентирани към украински и съветски консуматори, както и към доста такива в Европа, а наличието им е предопределено " изкуствено да ускори проруските разкази " за войната, се споделя в отчета, оповестен в сряда.

Някои сметки са били фиктивно обозначени като новинарски канали.

Отделно следствие на BBC, оповестено предишния петък, разпознава 800 подправени акаунта, които съгласно малкия екран са ориентирани към европейски държави  и съдържат подправени изказвания, че висши украински чиновници и техните родственици са си купили първокласни коли или вили в чужбина след нахлуването на Русия през февруари 2022 година

Говорител на TikTok разяснява пред CNBC, че компанията е почнала да проверява сметките още преди следствието на BBC и че всички разпознати подправени сметки са били отстранени.

" Постоянно и безмилостно преследваме тези, които се пробват да въздействат на общността ни посредством лъжливо държание ", прибавят в изказването си от компанията.

По-голямата част от подправените сметки - към 13 000 - разпознати от TikTok, са били ръководени от територията на Русия и са разпространявали военната агитация на Кремъл на локални езици в Украйна, Русия, Германия, Италия, Турция, Сърбия, Чехия, Полша и Гърция.

Друга част обаче са били ръководени от територията на Украйна и за тях е открито, че " изкуствено усилват разкази, целящи да съберат пари за украинската войска ".

Общият брой на почитателите на подправените сметки надвишава един милион, декларират от TikTok.

Последните вести се прибавят към предходните известия за подправени проруски сметки, разпознати от TikTok, откакто платформата ускори контрола на фона на интернационалния напън върху уеб страниците за обществени медии да се борят с подправените консуматори и дезинформацията.

Това се случва и седмица, откакто Обединеното кралство упрекна Русия, че от години организира " акция на злонамерена кибердейност " против политици, държавни чиновници и публицисти, целяща да подкопае английската народна власт.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР