Фалафелите са традиционно арабско ястие – изпържени в дълбока мазнина

...
Фалафелите са традиционно арабско ястие – изпържени в дълбока мазнина
Коментари Харесай

Фалафели с тиквени семки и свежи подправки

Фалафелите са обичайно арабско ядене – изпържени в дълбока лой дребни кюфтенца, приготвени от нахут или бакла, поднесени в тънка питка в композиция с разнообразни салати, туршии, люти сосове или сос от сусамов тахан.

Разбира се, тук ви предлагаме нашата по-здравословна версия на обичайните фалафели, която не изисква пържене, а печене. И с цел да са още по-полезни, прибавяме в дребните фалафели сурови тиквени семки. Резултатът са вкусни и доста ароматни дребни кюфтенца, които можете да поднесете като предястие или главно ядене с огромна салата, а за какво не и като празненство хапки, с които да изненадате гостите си!

И преди рецептата за фалафели няколко думи за потребните свойства на нахута. Нахутът е тип бобово растение – отличен източник на фибри, цинк, фолат и протеин. Между 65 и 75 % от фибрите в нахута са неразтворими, което значи, че минават през организма, без да се разграждат и го прочистват от нездравословните субстанции. Според скорошни изследвания фибрите от нахута образуват къси вериги от мастни киселини в дебелото черво, които го защищават от разнообразни здравословни проблеми в това число от рак. Според други проучвания постоянната консумация на нахут снижава равнищата на “лошия ” холестерол (LDL) в организма и по този метод понижава риска от инфаркт.

С други думи, с изключение на разнообразието от един нов усет, дребните фалафели ще внесат и доста здравословни изгоди в менюто ви. Насладете им се!

Продукти (за 25-30 фалафела):
1/2 чаша сурови тиквени семки2 чаши сварен нахут1 дребна глава лук, нарязан на ситно1 връзка свежи подправи (копър, магданоз, босилек или смес), нарязани на ситно2 скилидки чесън3 с.л. зехтин2 с.л. лимонен сок1 с.л. брашно от елда или оризово брашно1 ч.л. кимион1 ч.л. сол
Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 C. Застелете необятна тава с хартия за печене и напръскайте с малко лой.
Поставете семките в кухненския робот и блиндирайте за 30 сек. Добавете останалите артикули и продължете да блиндирате още минута – две до приемане на гладка примес. Може да се наложи няколко пъти да спрете робота и да свалите сместа от стените.
С влажни ръце оформете топчета с размера на топка за голф и ги подредете в тавата.
Печете 15-20 минути, до момента в който хапките придобият златиста коричка. Изчакайте да се охладят малко преди да ги отделите от тавата.

За създателя:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи най-вече с дами – бъдещи майки, дами с фертилни проблеми, със болести на репродуктивната система или просто с дами, които желаят да се хранят по-добре и да покачат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР