Фалафелите са перфектни за всеки, който иска да опита нещо

...
Фалафелите са перфектни за всеки, който иска да опита нещо
Коментари Харесай

Неустоими рецепти за фалафели

Фалафелите са съвършени за всеки, който желае да опита нещо по-екзотично в кухнята. Кюфтетата от кайма сполучливо могат да бъдат сменени от апетитните фалафели от нахут. Те се подготвят бързо, засищат бързо и имат необикновен усет. Освен това съществуват доста способи за приготвянето им и никой от тях няма да ви разочарова. Ето по какъв начин да си ги приготвите:

Фалафели с таханов сос

Необходими артикули: 250 г нахут, 1 яйце, 1 огромна глава лук, 2-3 скилидки чесън, ½ връзка магданоз, 2 сухи филийки самун, ½ ч.л. кориандър, ½ к.л. кимион, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. бакпулвер, олио за пържене.

За соса: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. сусамов тахан, 1-2 скилидки чесън, 1-2 ч.л. лимонен сок, ½ к.л. лъжица кимион.

Начин на подготвяне: Ако готвите със изсъхнал нахут, той би трябвало да се накисне авансово във вода за една нощ. На сутринта се вари към 40-50 минути, до момента в който зрънцата поомекнат. Отцеждат се и се претриват усърдно с ръце, с цел да паднат люспичките. Изплаква се добре със студена вода.

Нахутът, дружно с лука, чесъна, сухия самун, яйцето и подправките се поставят в блендер или кухненски робот и се пасират. Добавя се бакпулверът и още веднъж се разбърква.

От получената примес се оформят дребни кюфтенца, които се пържат в по-дълбок тиган със сгорещено олио за малко. Готовите фалафели се подреждат в постлана с домашна хартия плоска паница, с цел да се отцедят от мазнината.

 Фалафел със сос

Всички артикули за соса се слагат в блендера и се схващат. Фалафелите се сервират със соса.

Вкусни фалафели

Необходими артикули: 250 г недопечен нахут, сол, кориандър, 3-4 стръка магданоз, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън или 2-3 стръка свеж чесън, 1 ч.л. бакпулвер, 2 с.л. брашно (пълнозърнесто, типово или от нахут), пикантен червен пипер, 1 ч.л. надробен кимион, зехтин (олио).

Начин на подготвяне: Нахутът се измива добре и се оставя във вода за най-малко 12 часа. Изплаква се и се поставя в блендер. Разбира се на едри части по този начин, че да се усещат дребни късчета. Лукът се наситнява, а чесънът се счуква на ситно или се нарязва на дребни късчета.

Магданозът се накъсва на дребни късчета. Продуктите се прибавят към нахута. Овкусява се със сол на усет, половин чаена лъжичка млян кориандър и кимионът. Добавя се още брашното, смесено с бакпулвера и пикантен червен пипер. Сместа се разбърква и се прибира за към час в хладилника.

От получената примес се оформят фалафели. Подреждат се на малко разстояние един от различен в застлана с хартия за печене тава.

Поливат се с малко зехтин и се пекат в авансово загряна фурна на 200 градуса 15-20 минути, до момента в който добият прелестен златист тен. Готовите фалафели могат да се сервират със сос по желание.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР