ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Русия вече играе за реми

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ако войната в Украйна е шахматна партия сред Москва и Киев, то с решението за евакуиране от Херсон Русия дава знак, че към този момент играе за реми. А при започване на играта упоритостите на Путин бяха доста по-големи. Той смяташе, че още в дебюта ще оплете противниковия цар в мрежа от матови закани и ще го принуди да се съобщи. Това не се случи, украинците изгубиха пешки и даже фигури, само че заобиколиха мата. С подсещане от опитни западни гросмайстори украинската войска съумя да изиграе мощни ходове, да възвърне материалното тъждество на дъската и на собствен ред да провежда контраофанзива. Това разяснява във " Facebook " Пламен Димитров Петров.

Русия към този момент не може да завоюва играта, само че и за Украйна не е несъмнено, че има запас да го реализира. Шахматната партия приключва реми в четири случая. Първият е по взаимна сделка – единият състезател го предлага, а другият приема. Поне към този момент този вид е недопустим за Украйна. Втората опция е реми с безконечен шах – с подсказка от ирански гросмайстори Русия се пробва да трансформира опасността за украинските градове в непрекъсната. Има и алтернатива за трикратно повтаряне на ходовете – наподобява Москва разчита навръх това, изграждайки отбранителна линия по река Днепър, която да бъде атакувана неведнъж само че безуспешно. И най-после идва най-страшният сюжет, който води до реми – когато двамата съперници са понесли толкоз загуби, че са стигнали до взаимно безсилие и не им е останал материал да матират съперника, имат единствено по един кон или офицер.

А в действителност украинците разчитат, че в последна сметка Путин ще се окаже в цугцванг, негов ред е да мести, само че той няма потребен ход – от военна позиция няма сили за нахлуване, а от политическа му е отсечен и пътя за оттегляне.

Допускам, че Русия може да не стигне до реми и след няколко месеца към този момент да се стреми към минимална загуба. Тя може да наподобява по този начин – отстъпваме от Херсон и Запорожието, само че резервираме Крим, Донецк и Луганск. Или в краен случай – единствено Крим.

Това, от което всички се притесняват, е, че когато се изправи пред неизбежна матова опасност, Русия може да бутне дъската, т.е. – да употребява нуклеарно оръжие. Но има и възпиращ фактор – Путин е наясно, че при подобен сюжет това ще се окаже последната игра в неговата кариера на шахматист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР