ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

С пагони, русофили, ако може да са от Пловдив

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
С пагони, русофили, в случай че може да са от Пловдив. Какви хора назначава служебното правителство/ " Свободна Европа " / създатели: Генка Шикерова и Борис Митов

Още в първите си дни служебното държавно управление смени съвсем всички регионални шефове и ръководителите на полицията, митниците и данъчните. Много от новите назначения се отличават с предишното си в армията и службите. Какво друго ги сплотява?

Неписаната традиция гласи, че главното обвързване на едно служебно държавно управление е да приготви идващите избори. Конституцията, несъмнено, не лимитира по никакъв метод пълномощията на служебния кабинет и той може законно да прави безусловно всичко, което прави и едно излъчено от Народното събрание държавно управление.

Четвъртото служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев, се зае със светкавична чистка и единствено за първата седмица съумя да смени огромна част от управителния състав на страната. Това провокира въпроса дали служебната власт се кани да ръководи по-дълго от два-три месеца, колкото се чака да продължи животът ѝ. Изборите са на 2 октомври и по-късно Народното събрание би трябвало да избере друго държавно управление.

Поведението на служебното държавно управление на Гълъб Донев въобще не приказва за толкоз къс небосвод. Въпреки декларациите, че не приготвят чистки в министерствата, наследени от разпадналата се коалиция на “Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия, “Има подобен народ” и “Демократична България”, служебното държавно управление предприе тъкмо това. Още в първите дни Гълъб Донев смени 25 от общо 28 регионални шефове, както и управленията на основни служби като полицията, данъчните и митниците. При това без да разгласи никакви претекстове за уволненията.

На пръв взор обаче новите назначения си наподобяват по няколко съществени линии. Близо половината от тях са някогашни фрагменти на армията, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и даже някогашния наказателен уред на комунистическата власт - Държавна сигурност. Ангел Стоев в Пловдив и Огнян Михайлов във Видин са някогашни щатни сътрудници на Държавна сигурност. Макар да не отхвърля тази специфичност, пресслужбата на кабинета “Донев” твърди, че “отделни елементи” от биографиите на новите назначения във втория ешелон на изпълнителната власт “не могат да съставляват сами по себе си мотив за тяхното назначаване”.

Военен, служител на реда, боен

Служебното държавно управление стартира с кадровите смени незабавно след встъпване в служба. Това, което прави усещане, е, че в професионалните биографии на новата власт доминират хора, свързани със службите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и армията. Служебният министър председател Гълъб Донев е показан като специалист в областта на обществената политика и демографията, само че е приключил Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия.

Същото учебно заведение е приключил и служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Той е приключил и Военната академия „ Г. С. Раковски” в София. Работи на разнообразни длъжности в областта на защитата, последната от които е шеф на щаба на военновъздушните сили. Бившата външна министърка и сегашна заместничка в министерството на защитата Тедора Генчовска също е приключила Военната академия и е работила в генералния щаб на Българската войска.

Външният министър Николай Милков също е обвързван с военните. През годините той е работил на разнообразни длъжности в Министерството на защитата. Петър Георгиев, който е назначен за заместник-министър на спорта, е доцент и член на факултетния съвет на Факултет „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Академията на Министерство на вътрешните работи в София.

При регионалните шефове наклонността да се назначават фрагменти, свързани с полицията, защитата и службите за сигурност, е още по-отчетлива. От 25 регионални шефове 11 имат обучение или професионален опит в областта на сигурността. В отговор на въпроси на Свободна Европа от Министерския съвет споделиха, че " претекстовете за назначението на регионални шефове са сложни и касаят както професионалния и просветителния им ценз, по този начин и редица техни качества, които способстват за оценяването им като подобаващи за съответната служба, да вземем за пример – предходен опит, дарба за носене на отговорност, персонален престиж и други ".

От държавната пресслужба споделиха, че " обособени детайли от биографията на другите регионалните шефове не могат да съставляват сами по себе си мотив за тяхното назначение ". За повторно служебно държавно управление на Румен Радев назначава регионални шефове с подобен профил. Половината от регионалните шефове, които бяха назначени в средата на май предходната година, също бяха фрагменти на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Кръгът " Пловдив "

Втората многочислена група от новоназначени в четвъртия кабинет на Румен Радев е тази на хората от Пловдив. Известно е, че като водач и пълководец на Военновъздушните сили Румен Радев е обвързван с базата в Граф Игнатиево, която е покрай Пловдив. От този район са и двама от най-близките секретари на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Първият дава отговор за правните въпроси и антикорупцията, а през 2017 година беше вътрешен министър в първото служебно държавно управление на Радев. Вторият е секретар по вътрешна политика. В четвъртото служебно държавно управление на Радев през 2022 година цялото висше управление на Министерство на вътрешните работи към този момент е от Пловдив. От там са министърът Иван Демерджиев и основният секретар Петър Тодоров. Бившият шеф на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив Атанас Илков е назначен за шеф на Главна Дирекция " Национална полиция ".

Пламен Славов, който е заместител в Министерството на културата, е учител в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив, където е доцент по история на религиите и по национална сигурност. Той също беше секретар на президента. От Пловдив в новото държавно управление е и заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова. С Пловдив са свързани заместник-министрите Надя Клисурска, Георги Събев и Захари Христов.

Заместник-министърът на финансите Александър Пулев също е роден в Пловдив. Според Офнюз Пулев е прочут и съученик на транспортния министър в служебния кабинет Христо Алексиев. Самият Алексиев също е обвързван с Пловдив. Той е бакалавър по политология от Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Част от кариерата му в транспортния отрасъл е обвързвана с някогашния транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП), който оглавяваше регионалната конструкция на Българска социалистическа партия в Пловдив. Мутафчиев пък е непосредствен с предприемача, някогашен член на Българска социалистическа партия и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.

Името на Гергов постоянно се употребява от представители на управлението на Българска социалистическа партия. Те го упрекват в съдействие с ГЕРБ. Изключеният при започване на 2021 година от Българска социалистическа партия предприемач се появи на обща фотография с президента Румен Радев през септември 2020 година Тогава двамата гостуват на сватбата на сина на вицепрезидентката Илияна Йотова и седят на една маса. Освен съпругите им, до тях на масата са още някогашната депутатка от Българска социалистическа партия Весела Лечева и нейният сътрудник. Лечева през днешния ден е министър на младежта и спорта.

Група " БСП-опозиция "

Лечева е част от третата група, която изпъква измежду назначенията на служебното държавно управление. Това е така наречен вътрешна съпротива в Българска социалистическа партия. Нейни представители са министрите на правораздаването Крум Зарков, на спорта - Весела Лечева, и земеделският - Явор Гечев. Крум Зарков беше в инициативния комитет за издигането на Радев за първия му мандат като президент. Той беше съперник на Корнелия Нинова за лидерския пост в Българска социалистическа партия. В края на юни Зарков сподели в изявление за бТВ, че, в случай че Българска социалистическа партия се яви на още едни избори, ръководена от Корнелия Нинова и нейния екип, злополуката е неизбежна.

Весела Лечева е един от главните критици на Корнелия Нинова. " Председателят на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова видя кой чества в щаба в НДК, само че пропусна да види, че честваха и структурите на партията ни в цялата страна. Да, аз се хванах на хорото на Радев, а тя избра да се хване на хорото на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", написа Лечева след успеха на Румен Радев в изборите за президент.

Явор Гечев също е част от вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия. Той беше заместник-министър на земеделието в служебното държавно управление на Стефан Янев, само че беше освободен откакто Българска социалистическа партия пое земеделското министерство в границите на съдружния кабинет на Кирил Петков. В началото на август Българска социалистическа партия се разграничи от тримата служебни министри в кабинета на Гълъб Донев. Решението важи и за зам.-министрите, регионалните шефове и зам.-областните шефове от редиците на партията, назначени от новото служебно държавно управление.

Русофили и щипка " Движение за права и свободи "

Третият дирек в банката фрагменти на президента Радев е на хора, симпатизиращи или свързани с Русия. Те са главно в областта на енергетиката. Името на министъра на енергетиката Росен Христов не е известно. Той беше показан като " интернационално приет експерт по придобивания и преструктуриране на предприятия, решение на спешни обстановки, тактики и развиване ". Като подобен е работил дълги години в Русия. Началник на кабинета на министъра на енергетиката е Любомира Ганчева. Според Офнюз тя е оповестена за заплаха за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е обичан воин на съветската агитация, като заместник-председател на партия АБВ. Основаната от президента (2002-2012) Георги Първанов партия има публично съглашение за партньорство с партията на Владимир Путин " Единна Русия ".

Като наблюдаващ на референдума за противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година Ганчева споделя, че “за мен методът на организация на гласоподаване е пример, всичко е проведено доста добре” и прибавя, че ще употребява получения в Русия опит за реформиране на българската изборна система. Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков е открит последовател на съветския газ. Той е част от Стратегическия съвет при президента. Еленко Божков е съучастник на Кирил Добрев в сдружението за произвеждане на ток " Пирин Ват ". Добрев също е част от вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова.

Сянката на Движение за права и свободи хвърля министърът на електронното ръководство Георги Тодоров. Той има дълъг стаж в държавната администрация на разнообразни постове. Тодоров е бил заместник-министър на превоза на Данаил Папазов по време на държавното управление на Пламен Орешарски. По-късно Папазов стана съучастник на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в " ТЕЦ-Варна ". Като ръководител на борда на " Пристанищна инфраструктура " Тодоров дава без търг контракт за близо 400 млн. лева за удълбочаване на Варненското пристанище. Пристанището обслужва ТЕЦ-а на Доган. През април Министерство на вътрешните работи заяви, че е предало на прокуратурата контракта за удълбочаване на пристанището във Варна. Според проверяващите при удълбочаването на пристанището във Варна, предоставено през есента на 2019 година, е осъществено закононарушение.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР