Първите обаждания, които д-р Барб Петерсен получи в началото на

...
Първите обаждания, които д-р Барб Петерсен получи в началото на
Коментари Харесай

Този ветеринарен лекар от Тексас помогна за разгадаването на мистерията на птичия грип при кравите

Първите позвънявания, които доктор Барб Петерсен получи при започване на март, бяха от притежатели на мандра, обезпокоени от врани, гълъби и други птици, умиращи във фермите им в Тексас. След това се разчу, че котките в плевнята — половината от тях в една плантация — са умрели ненадейно.

След дни ветеринарният доктор от Амарило чува за заболели крави с необикновени признаци: висока температура, отвращение за ястие и доста по-малко мляко. Тестовете за типични болести се оказаха негативни.

Петерсен, който следи повече от 40 000 говеда в дузина ферми в Тексас Панхандъл, събра проби от котки и крави и ги изпрати на доктор Дрю Магстад, другар от колежа, който в този момент работи във ветеринарната диагностика лаборатория в Държавния университет на Айова.

Пробите са дали позитивен резултат за вирус на птичи грип, който в никакъв случай до момента не е срещан при говеда. Това беше първото доказателство, че птичият грип, прочут като вид A H5N1, може да болести крави. Към сряда 36 стада в Съединени американски щати имат потвър...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР