Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че Турция ще се

...
Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че Турция ще се
Коментари Харесай

Турция ще се включи в делото за геноцид на Израел в Газа пред Международния съд

Турският външен министър Хакан Фидан съобщи, че Турция ще се включи в делото за геноцид, заведено против Израел пред Международния съд, съобщи турската частна телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

" Ние, Турция, взехме решение да се включим в делото, заведено от Южна Африка против Израел в Международния съд. С тази стъпка се надяваме, че процесът пред Международния съд ще се развие в вярната посока ", съобщи Фидан.



По думите му след политическото решение за това, взето от президента Реджеп Тайип Ердоган, и оповестението му пред света, турската страна ще би трябвало да приключи и юридическата си работа.

Министърът съобщи, че Турция " ще продължи да работи с всички другарски и съюзнически страни за това какво още може да се направи по този въпрос ".

" Когато юридическият текст на нашата работа бъде приключен, ние ще подадем формалната си молба до Международния съд, с цел да използван това политическо решение на процедура. Като Турция ние ще продължим да поддържаме палестинския народ във всяка обстановка ", акцентира още Фидан на взаимна конференция с индонезийската външна министърка Ретно Марсуди в Анкара.

През януари Международният съд подреди на Израел да се въздържа от всевъзможни дейности, които биха могли да попаднат в обсега на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид, и да подсигурява, че неговите войски не правят геноцидни дейности против палестинците, откакто Южна Африка упрекна Израел във воден от страната геноцид по време на офанзивата в Газа.

Президентът Ердоган съобщи през януари, че Турция ще даде документи за делото в Международния съд.

Израел и западните му съдружници дефинираха изказванието като безпричинно. Окончателно решение по делото на Южна Африка пред Международния съд в Хага може да отнеме години, отбелязва Ройтерс.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР