И Румъния, и Турция имат важни инвестиции в енергетиката в

...
И Румъния, и Турция имат важни инвестиции в енергетиката в
Коментари Харесай

България, Румъния и Турция скоро ще започнат акция по разминиране в Черно море

" И Румъния, и Турция имат значими вложения в енергетиката в Черно море. Ето за какво е доста значимо нашите страни да работят дружно, с цел да подсигуряват сигурността в Черно море и да защитят тези вложения. В този смисъл желая да поздравявам обстоятелството, че в къси периоди ще бъде приведена в деяние акция по разминиране в Черно море, осъществявана взаимно от военноморските сили на Румъния, Турция и България. За първи път съдружниците по крайбрежията на Черно море вземат решение за взаимно решение на сериозен проблем със сигурността и сигурността на военноморския превоз ", сподели Марчел Чолаку, представен от Диджи24 и Българска телеграфна агенция.

Той посочи приноса на Турция за районната сигурност.

" Искам да поздравя господин президента Ердоган за водачеството и визията, които сподели. Забележителните старания на Турция направиха допустимо съглашението за преноса на украинско зърно през Черно море, което по-късно беше поето от Румъния. Желая Румъния и Турция да продължат да работят дружно, както във връзка с помощта, оказвана на Украйна, по този начин и във връзка с това какво ще значи присъединяване във възобновяване след войната ", добави Чолаку.

Румънският министър председател и турският президент бяха безапелационни, че желаят по-тясно съдействие в региона на отбранителната промишленост.

" Румънските компании към този момент демонстрираха, че могат да се оправят с условията във връзка с производството на барути, снаряди, оръжия и разнообразни характерни съставни елементи. Вече имаме солидни контракти с турската страна във връзка с безпилотните самолети " Байрактар " и бронираните транспортни средства " Отокар ", само че имам вяра, че можем да създадем формула за партньорство, посредством която можем да изпълним този трансфер на технологии. Как, посредством кои компании румънските компании да могат да създават тези съставни елементи в Румъния ", сподели Чолаку.

" Ние способстваме за сигурността и стабилността на нашия район, като организираме взаимни действия с Румъния, както двустранно, по този начин и под егидата на НАТО ", съобщи на собствен ред Ердоган и даде образец с четирите бойни самолета F-16, които служиха в румънското въздушно пространство четири месеца до края на март като част от задачата на НАТО за въздушна полиция.

В рамките на взаимните им изказвания за медиите Чолаку разяснява и опциите в региона на енергетиката, които е разискал с турския президент. Той заяви, че са постигнали съласие за основаване на работна група Румъния-Турция.

" Тя ще оцени опциите, посредством които можем да развием съдействие в региона на свързаността, само че също и в региона на възобновимата и нуклеарната сила ", посочи Чолаку.

По-рано денем двамата участваха в първото взаимно държавно съвещание сред Румъния и Турция и го дефинираха като стъпка, която ще сближи двете страни още повече стратегически, стопански и обществено. Румънският министър председател благодари на турския президент за " специфичния жест ", който е направил към румънските жители във връзка с режима на пътешестване.

" С днешното решение румънците, които желаят да пътуват до Турция, ще могат да го вършат единствено с персонална карта , без да се нуждаят от паспорт. Знаем доста добре, че доста румънци избират Турция като туристическа дестинация и считам, че това ще помогне доста ", сподели Чолаку.

Румънският министър председател загатна и друго значимо решение, в съгласие с турската страна, което визира румънските фермери, по отношение на възобновяването на износа и преноса на месо и живи животни в Турция.

" Това е голяма опция за румънските производители да имат достъп до голям пазар, само че в това време те ще могат да основат солидни търговски пътища с други области на интерес в района и Близкия изток ", сподели Чолаку.

В края на взаимното съвещание на двете държавни управления, в наличието на румънския министър-председател Марчел Чолаку и на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, бяха подписани съглашения за съдействие сред двете страни в региона на урбанизацията, общественото обезпечаване, туризма, промишлеността и технологиите, образованието.

В края на визитата румънският министър председател Марчел Чолаку е подарил на турския президент фланелка, подписана от легендите на румънския футбол, известни като " златното потомство ", футболна топка, подписана от Ангел Йорданеску - някогашен румънски футболист и сегашен треньор по футбол, една от най-големите митове на Стяуа Букурещ, прочут с прякорите си " Генерала " и " Дракула " и Едуард Йорданеску - някогашен румънски футболист и сегашен треньор, оповестиха за Българска телеграфна агенция от държавната пресслужба. Реджеп Таийп Ердоган е получил и имитация на маршалския скиптър на румънския офицер и политик маршал Александру Авереску. Марчел Чолаку е приел като дарове книги, лък и ваза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР