ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Колев: Въглищните централи трябва да продължат работа

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Въглищните централи се намират в доста добра пазарна обстановка, тази година се чака добивът на въглища да доближи до 36 млн. тона, това са незапомнени количества, което недвусмислено значи, че има потребност от тях “. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Валентин Колев, декан в Електротехническия факултет към Техническия университет.

„ Само преди година и половина ТЕЦ-2, най-голямата термична централа с конфигурирани мощности 1650 MW, 8 блока, беше съвсем пред затваряне и в механически банкрут. Сега тази централа е добре. България би трябвало да резервира за оптимално дълго време работоспособността на термичните централи. Сега и Европа стартира последователно да прави ретрансформация на термичните централи от потребление на енергийна суровина – газ, към потребление още веднъж на въглища “, добави той.

Според инженера има рецесия в намирането на газови снабдители, само че в региона на енергетиката, произвеждане, транспорт и систематизиране на електрическа сила, нещата в последната година са се нормализирали. Газовата рецесия стана поради дефицита на сила в Европа и повишението на цените на електрическата енергия. В момента и „ Мини Марица Изток “, които добиват въглища, и огромните термични централи, които са в Маришкия басейн, работят на цялостна мощ. Работят на цялостни обороти, защото приходите покриват разноските и надлежно за преносното и за разпределителните сдружения също бяха увеличени приходите за мрежови услуги, означи проф. Валентин Колев, като посочи, че съгласно него е трябвало да се направи баланс сред цените на газа, топлинната сила и електрическата сила, с цел да са уравновесени и потребителите.

„ Както знаете цената на електрическата енергия се усили с 29% характерно за „ Топлофикация София, “ а пък разноските на потребителите за сили и мрежови услуги се усили единствено с 3%. Винаги съм казвал, че газ, топлинна сила и електрическата сила са взаимно свързани, те са като скачени съдове. Промяната в цената на един от тези детайли води до смяна в цената и на другите детайли. Тоест това би трябвало да е уравновесено, с цел да са уравновесени и потребителите “, сподели специалистът.

Деканът на Електротехническия факултет предвижда, че и доста консуматори ще сменят метода си на отопление. „ Ще загатна, че електрическият товар при естествени условия на София е от порядъка на 1000 MW, a топлинният товар в рискови условия доближава и може да надвиши 2000 MW. В резултат на това ценово контролиране чакам, че огромна част от потребителите ще сменят метода на отопление и ще минат на отопление на електрическа сила – било то посредством потребление на климатици или на стандартни отоплителни уреди. За страдание, защото тъй наречените „ духалки “ са най-евтини, са най-неефективни и най-енергоемки “, изясни проф. Колев.

На въпрос на БГНЕС за допустимо обновяване на връзките с „ Газпром “ за доставка на газ, той изрази съмнение. „ Не можем да преглеждаме „ Газпром “ като благонадежден сътрудник. След като не получи единодушие от нас заплащането з доставките да се реализират в рубли, приключи едностранно контракта, въпреки че в него такива претенции не са написани. Това може да се случи още веднъж “, съобщи той. „ Грешката, на България и на цяла Европа е, че в последните 10 години не се търсеха различни снабдители. Такива снабдители на газ има, те ще се намерят и колкото по-бързо се реализира този развой, толкоз по-добре, само че това е работа на комерсиалните сдружения. „ Булгаргаз “ би трябвало да има съответната експертиза и подготвеност, с цел да си свърши комерсиалната работа, само че смятам, че това несъмнено не е работа на политиците и те не могат да се месят в реализирането на търговски покупко-продажби “, разяснява проф. Колев и добави, че тяхната интервенция стопира успеваемостта и работата на комерсиалните сдружения. „ Наивно е да се мисли, че при тази обстановка в този момент можем да повлияем на цените на газа, както виждате не можем да повлияем на цените на електрическата енергия – даже във Франция, където над 70% от производството се реализира от нуклеарни мощности, доближават над 500 евро на мегаватчас “, акцентира още Колев и посочи, че това нарастване е от елементи поради въздействието на цената на газа.

Проф. Колев е песимист, че газът от Азербайджан ще бъде по-евтин от пазарните цени в Европа. „ Ако имаме контрактувани количества газ, те ще са на контрактуваните цени. В момента, в който желаеме спомагателни доставки, ще се приложи и спомагателен механизъм за установяване на цени. Това, че предпочетохме да създадем „ Балкански поток вместо да създадем интерконекторната връзка с Гърция си е наш проблем “, съобщи още енергийният специалист.

На въпрос на БГНЕС по отношение на цените за доставки на газ, които „ Булгаргаз “ ще откри за в бъдеще, проф. Валентин Колев съобщи, че те ще бъдат в сходство с европейските цени. „ Потреблението на газ в България е незначително към потреблението на страните в Европа и в този мисъл няма по какъв начин с това минимално количество от 3 милиарда кубически метра да влияем на международните пазарни цени. Няма различен вид с изключение на цените на газа и на електрическата сила да бъдат в сходство с европейските цени “, акцентира той.

„ Очаквам, че като фрапантно намалеят приходите от ограничаването на производството на газ в Русия, цените ще спаднат. Плюс това ще има и понижаване на потреблението в Европа. За България, да вземем за пример, чакам огромна част от жителите да се преориентират от газ към потребление на климатици или други различни източници на топлота “, съобщи пред БГНЕС проф. Валентин Колев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР