Еврото, служещо като официална валута за 20-те държави - членки

...
Еврото, служещо като официална валута за 20-те държави - членки
Коментари Харесай

Защо еврото може да продължи да отслабва спрямо щатския долар?

Еврото, служещо като публична валута за 20-те страни - членки на Европейския съюз, претърпя забележителна обезценка по отношение на щатския $, като от началото на 2024 година спадна с към 2,2%.

Въпреки неотдавнашното леко покачване на цената на еврото обменният курс сред двете валути, означаван като EUR/USD, се задържа на исторически ниски равнища, като към 14 май се колебаеше малко под 1,08.

 

Този спад в силата на еврото може да се отдаде значително на ясно изразеното разминаване в паричните политики, провеждани от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния запас на Съединени американски щати (ФЕД).

 

Това докара до разширение на спреда в доходността на техните държавни облигации. В вероятност наподобява, че еврото може да продължи да демонстрира уязвимост в обозримо бъдеще.

 

Траекторията на инфлацията се разминава

 

През 2024 година инфлацията в еврозоната бележи трайно оттегляне. Основният показател на потребителските цени се намалява до 2,4% на годишна база през април от 2,9% през януари, което е най-ниското равнище от октомври 2023 година насам.

 

Струва си да се напомни, че през октомври 2022 година еврозоната означи пик на инфлацията от 10,6% - скок, който се дължи на внезапното ескалиране на цените на силата след съветската експанзия против Украйна.

От 2022 година насам ЕЦБ нападателно покачва главните си лихвени проценти, с цел да се пребори с внезапното повишаване на инфлацията. На последните поредни съвещания централната банка спря по-нататъшното повишение на лихвените проценти.

 

По време на априлското си съвещание ЕЦБ възприе изключително мощно изразена миролюбива позиция. Тя уточни, че намаляването на лихвените проценти през юни би било подходящо, изключително предвид на наклонността на инфлацията към целевото ниво от 2%. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард акцентира, че траекторията на лихвените проценти в еврозоната не би трябвало безусловно да отразява тази в Съединени американски щати, където тази година инфлацията означи възкръсване.

 

Друг стопански индикатор, който може да подтикне ЕЦБ да инициира по-ранно понижаване на лихвените проценти, е стагнацията, която претърпява стопанската система на еврозоната през втората половина на 2023 година

 

Европа се нуждае от поддръжка, с цел да развие стопанската система си

 

През четвъртото тримесечие брутният вътрешен артикул (БВП) на еврозоната се усили с едвам 0,1%, като едвам избегна икономическа криза. Основните стопански системи, измежду които Германия, Франция и Италия, претърпяха продължителни интервали на стесняване на индустриалната си активност.

 

Въпреки признаците на раздвижване континентът нетърпеливо се нуждае от по-благоприятна парична политика, която да окаже решаваща поддръжка на стопанската система му.

 

За разлика от обстановката в еврозоната, през тази година Съединените щати се борят с нараснали темпове на инфлация. Основният показател на потребителските цени (ИПЦ) в страната се увеличи до 3,5% през март по отношение на 3,1% през януари.

 

Предстоящото обявяване на данни тази седмица се обрисува да бъде решителен барометър, като консенсусните прогнози допускат леко изстудяване до 3,4% през април. Въпреки това тази стойност остава по-висока от следената в еврозоната.

 

Вследствие на това ФЕД резервира релативно ястребска позиция по време на политическите си срещи, потвърждавайки вероятността за " по-високи за по-дълго време " лихвени проценти.

 

От друга страна, след пандемията в Съединени американски щати се следи доста мощно икономическо възобновяване. Растежът на Брутният вътрешен продукт на страната изпреварва този на еврозоната с повече от три пъти и доближава 3,4% през последното тримесечие на 2023 година

 

Въпреки лекото намаляване, следено през първото тримесечие на 2024 година, икономическата динамичност остава задоволително мощна, с цел да разреши на Федералния запас да поддържа по-високи лихвени проценти за по-дълъг интервал спрямо сътрудника си - ЕЦБ.

 

Разширяващ се спред сред доходността на държавните облигации

 

Очакването ЕЦБ да стартира понижаване на лихвените проценти преди дейностите на Фед докара до увеличение на спреда сред облигациите на двата типа държавен дълг.

Това подсказва, че търговците на облигации плануват по-бързо повишаване на цените на облигациите в еврозоната спрямо сътрудниците си в Съединени американски щати, като се има поради противоположната взаимозависимост сред цените и доходността на облигациите.

 

Доклади на " Файненшъл таймс " сочат, че в отговор на тези упования огромни финансови институции като Pimco и JPMorgan Asset Management са нараснали експозицията си в европейски държавни облигации.

Традиционно валутата на дадена страна има наклонност да демонстрира позитивна корелация с доходността на нейните държавни облигации. Тази връзка се дължи на обстоятелството, че по-високата рентабилност на облигациите нормално е сигнал за мощен подтик на икономическия напредък. Това води до нараснало търсене на валутата на страната, защото вложителите се стремят да запазят цената.

 

Това събитие се следи непрекъснато при щатския $ по време на всеки цикъл на повишение на лихвените проценти от Федералния запас (ФЕД).

 

Разликите в лихвените проценти могат да насърчат преносната търговия

 

Освен това нарасналите съществени лихвени проценти водят и до по-високи лихвени проценти по депозитите за валутата, което благоприятства средата за валутни портативни покупко-продажби.

 

Тази тактика включва заемане на средства от валута с по-нисък лихвен %, с цел да се влага във валута с по-висок лихвен %, за да се извлече облага от разликата в лихвените проценти.

Понастоящем лихвеният % по овърнайт-депозитите на Европейската централна банка (ЕЦБ) е 4%, до момента в който този на Федералния запас варира сред 5,25% и 5,5%. Значителният спред сред лихвените проценти по междубанковите заеми подтиква вложителите да задържат валутата, предлагаща по-високия лихвен %, като в същото време продават валутата с по-нисък лихвен %.

 

Следователно тази динамичност способства за укрепването на щатския $ и за отслабването на еврото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР