ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Българският избирател - опит за портрет

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На последните парламентарни избори, които се организираха дружно с президентските, си направих опит - застанах пред учебното заведение, където е нашата секция, и се пробвах по „ външни белези “ да позная кой за кого гласоподава. В края на 2021 се оказа, че това не трудно…

Пъстрата електорална картина

Идва млада двойка на колела, в идентични пуловери, прелестно разчувствани. Казват си нещо и тя остава да пази велосипедите, а той потегля да гласоподава пръв. Поздравява ме общително без да се познаваме и към този момент съм уверен, че са новите от „ Продължаваме промяната “.

На тротоара до входа стопира кола, от която излиза закачлива дама с грижлива прическа и уверени обноски. Сочи на портиера, който я гледа комплицирано, някаква лепенка на стъклото и оставя след себе си мирис на безценен парфюм. Не си представям за кой различен би могла да гласоподава, с изключение на за ГЕРБ.

За идващите двама няма подозрение, че са от Българска социалистическа партия, освен поради присъщата електорална възраст, само че и тъй като тя демонстративно си е поставила алена бейзболна шапка, изцяло неуместна за пенсионерския ѝ тип. Върви устремено напред, а той във очевидно неприятно въодушевление се тътри след нея – може би са го болни краката, а може би е обезверен и към този момент не му се гласоподава за никого.

За едно момиче с нацепени дънки и гърди няколко номера по-големи от дадените ѝ по рождение пък напряко долавям, че е за Има Такъв Народ. Вероятно е с майка си и наподобява са се карали по целия път. Когато минават край мен, дъщерята съвсем вика: „ Политиката не ме интересува, просто Слави е пич и ми харесва, това не можеш ли да го схванеш ".

Приближава се професор, който съм срещал из университета с все същото протрито сако, който ме заговаря: „ Нашите май отново отидоха на опашката… “. Давам си сметка, че несъмнено Демократична България има поради.

Тъкмо да си помисля, че и якият „ батка “ с рокерското яке е от Има Такъв Народ, когато ни хвърля с професора застрашителен взор и дълго не го отмества, с цел да стигне до нас транспарантното му обръщение: като дойдем на власт, ще ви пратим, където ви е мястото. Ясно ми става, че е от „ Възраждане “, тъй като техният водач от дълго време насочва сходни закани, само че не с взор, а в прав текст.

Може би, защото учебното заведение е в центъра на София, никой не ми замязя да е за Движение за права и свободи.

В тази шарена картина на българските гласоподаватели освен множеството са дами, само че и те, както сочи социологията, по-често споделят на мъжете си за кого да гласоподават, в сравнение с противоположното. Това е знак, че политическите причини са отстъпили пред битовите и психическите, във връзка с които дамите имат натурален превес. Назад в 20 век остана основополагащото политическо разделяне на леви и десни с тяхната локална специфичност. Тогава и едните, и другите упорстваха, че се борят за народна власт, само че левите мълчешком желаеха да запазят ориентацията си и облагите от някогашния режим, който десните намерено обявяваха за незаконен. Така или другояче, политиците още се усещаха задължени да пазят партийните си ползи с огромни надпартийни разкази, надлежно обществен и антикомунистически.

Ролята на Симеон Сакскобургготски

До завръщането на Царя… Неговата партия разруши така наречения двуполюсен модел, което кой знае за какво се одобри за заслуга, макар че на процедура означаваше неприкрито икономизиране на политиката. Както няколко години по-късно съдружният му сътрудник Ахмед Доган ще признае с цинична искреност, че към партиите има обръчи от компании. И ще се самоизтъкне, че „ половината предприемачи, които са над междинното ниво, са или с мое подпомагане, или минимум с моя усмивка “.

Разбиването на двуполюсния модел докара до три мощно деморализиращи трендове в политическия живот на страната. Първо, назад на историческата логичност, оправдава левия и маргинализира десния полюс, тъй че Царят без проблем можа да се коалира и с някогашните комунисти. Второ, анулира присъщата за началото на прехода недоверчивост към произхода на парите и методите, по които минават от ръка в ръка. И трето, отвън стапящите се твърди ядра, насади трайна непоносимост към систематичната политика, която се легитимира с правила и хрумвания, а не с обещания и закани. В резултат всякога се формираше сериозна електорална маса, която се оглежда за нов състезател без политическа биография, с цел да му повери властта. След Национална движение „Симеон Втори" пристигна ред на ГЕРБ, след това на Има Такъв Народ, и по този начин до Политическа партия, които се оказаха друг случай. Не ми се мисли кои може да са следващите…

Нетърпимостта към систематичната политика бързо трансферира националните граници и стартира да подвигна талази на евроатлантически песимизъм. Те вкараха в Народното събрание партия като „ Възраждане “, която намерено пледира да напуснем това геополитическо семейство. Но надалеч по-последователна, въпреки и по-срамежлива в опитите си за преориентация на Изток, си остава Българска социалистическа партия. Тя през 21 век закупи съвсем монополни позиции в президентската институция и стяга връзките с режима на Путин оттова.

Войната в Украйна обаче ненадейно поставя завършек на шикалкавенето по въпроса кой къде стои и върна с подтик извън двуполюсния модел в страната.Въпреки прогнозите за мощно накълцан парламент, участниците в идните избори надали ще са шарената картинка от предходните. И надали политиците, както до момента, ще могат да поддържат излъчен ляво-десен промискуитет.

Дясно и ляво

Политическа партия, за отчаяние на своя „ татко " от „ Дондуков “ 2 и в комплицирани противоборства с съдружните си сътрудници от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, уверено застана дружно с Демократична България в десния полюс. Цената беше висока – цяло държавно управление, само че към този момент и с цел да се нарежда още някой вдясно, ще би трябвало новите от Политическа партия и старите от Демократична България да го одобряват в политическата си компания. Другите остават вляво – Българска социалистическа партия дружно с президента, националистите, петата колона на Путин, последователите на геополитическия баланс, предприемачите, на които Доган им се е усмихнал…

Дали обединението им ще бъде оповестена или подразбираща се няма изключително значение. По-важно е какво ГЕРБ ще решат за себе си, тъй като от тях ще зависи накъде ще се наклони политическата везна в страната.

Автор: Георги Лозанов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР