ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Резултатите от първата обиколка на Джо Байдън в Близкия изток са слаби

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Джо Байдън очакваше по време на първата си обиколка в района като президент да затвърди още веднъж въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток, само че визитата му, не изключително изненадващо, завърши без да реализира забележителен, видим прогрес, считат анализатори.

След първия стадий - в Израел и окупираните територии в сряда и четвъртък, американският президент прекара последните 24 часа от обиколката си в Саудитска Арабия, където не реализира никакъв дипломатически пробив, нито по цените на петрола, нито във връзка с правата на индивида, нито за ролята на Израел в района.

Саудитска Арабия беше най-деликатният стадий от пътуването му. Резкият скок на цените на силата след нашествието в Украйна принуди Джо Байдън да ухажва кралството, което прочее беше заречен да третира като " парий " след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги през 2018 година.

Петролна поддръжка

Вашингтон очакваше от страна на първия международен експортьор на недопечен нефт поддръжка за намаление на високата цена на петрола, която вреди на възможностите на демократите на парламентарните избори, които предстоят през ноември.

" Правя всичко допустимо ", с цел да увелича доставките на нефт, сподели Байдън след двустранни срещи със саудитски водачи в петък, добавяйки, че резултатите няма да бъдат забележими " преди да изминат две седмици ".

Неговият консултант по националната сигурност Джейк Съливан обаче смекчи упованията, като сподели пред медиите, че всевъзможни дейности " ще бъдат осъществени в границите на ОПЕК+ ", съюзът на водещите страни експортьорки, който включва и Русия.

В съботната среща на високо ниво, в която участваха шестте страни членки на Съвета за съдействие в Залива (Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Оман, Кувейт, Бахрейн), както и Египет, Йордания и Ирак, петролът " в действителност не беше част от дневния ред ", съобщи на конференция саудитският външен министър, принц Фейсал бин Фархан.

Обещанието на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да усили индустриалния потенциал до 13 милиона барела дневно към този момент беше обещано през май и не се чака да стане действителност преди 2027 година.

Отношения с Израел

На ниво връзки с Израел кралството в никакъв случай не се е присъединявало към така наречен Авраамови съглашения, контрактувани от Съединени американски щати през 2020 година, които разрешиха на еврейската страна да възстановява връзките си с Бахрейн и Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия твърди, че ще признае Израел единствено в границите на спокойно съглашение с палестинците.

Въпреки това Рияд наподобява направи жест няколко часа преди идването на Байдън, като разгласи отваряне на въздушното си пространство за " всички превозвачи ", в това число израелски.

Но очакванията на Вашингтон бързо бяха попарени, откакто кралството омаловажи решението си, едно от дребното вести от това пътешестване. Това " никога не е въведения към какъвто и да било стадий ", който води към нормализация, съобщи ръководителят на саудитската дипломация, малко откакто президентският аероплан излетя от Джеда.

Впрочем визитите на американският президент в Израел и палестинските територии не означиха никакъв прогрес в мирните договаряния, които са в мъртва точка от 2014 година.

Байдън се задоволи да се срещне с водачите на двете страни, да разгласи финансова помощ за палестинците и план за основаване на мрежа 4G на Западния бряг и в линията Газа.

Американският президент и израелският министър председател Яир Лапид прочее подписаха пакт за сигурност, който задължава Съединени американски щати в никакъв случай да не разрешават на Иран, " черната овца " на Израел, да се снабди с нуклеарно оръжие.

Двамата обаче демонстрираха, че имат различия по метода, който би трябвало да бъде общопризнат по този въпрос - Байдън избира дипломатическия път, а Лапид не изключва прибягването до мощ против ислямската република.

" Стъпка обратно " за правата на индивида

Най-спорният миг от визитата на Байдън беше срещата му с престолонаследника и в действителност началник на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман (МБС), посочен от американските разследващи служби като гарант на осъщественото през 2018 година ликвидиране на сериозния саудитски публицист Джамал Хашоги.

" Допирането на юмруци ", поздравът на двамата, се озова на първа страница на " Вашингтон пост ", вестника, за който пишеше Хашоги и беше несъмнено като " срамно " от издателя на всекидневника.

" Здрависването сред президента Байдън и МБС е мъчително, тъй като показва образно нашата некадърност да желаеме сметка ", твърди Кристин Диуан от вашингтонския Институт на арабските страни от Залива.

Според саудитеца Абдула Алауд, който живее в Съединени американски щати и чийто татко - изтъкнат набожен чиновник, е арестуван в кралството от 2017 година, това е " голяма стъпка обратно ".

Въпреки това беше малко евентуално саудитците да създадат огромни отстъпки във връзка с човешките права и съгласно някои специалисти не е наложително това да трансформира пътуването в неуспех.

" Само по себе си визитата е триумф, изключително за саудитците, и на първо място за Мохамед бин Салман ", декларира анализаторът Хусеин Ибиш.

За Байдън задачата беше да се подобрят персоналните и политически връзки сред неговата администрация и кралството.

" Това наподобява беше реализирано ", прибавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР