ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Новата война за климата ще започне от Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Шестият отчет на Междуправителствената група от специалисти по климата (IPCC) от април 2022 година е финален: остават 3 години до започване на трансформацията, която ще разреши на човечеството да извърши задачите, избрани от Парижките съглашения, т. е. да обърне наклона на кривата на излъчванията на CO2, със скорост, която разрешава достигането на чиста нула до 2050 година за възобновимите сили. Това написа в разбор за френския вестник La Tribune Алексис Норман, съосновател на Greenly.

Мисия невъзможна? Не и без електрошокът, чийто явен предходник към този момент е войната в Украйна и по-дълбок знак на трайно разединение сред демокрациите, подкрепящи енергийния преход и петролните диктатури. Самото оцеляване на тези клептокрации зависи от поддържането на добивна стопанска система. Демокрациите обаче са не по-малко застрашени, защото напорът от климатични бежанци ще накара всяка нация да се барикадира, правейки разграничаване сред хората без поданство и жителите, тласнати към крайности. Това разединение ще бележи края на прогресивното равнене на изискванията, разпознато от Токвил като неудържимо придвижване на Историята. Всъщност световното стопляне, съчетано с понижената дарба за преразпределение на ресурсите в свят, застрашен от физическите си ограничавания, ще докара до внезапен завършек на динамичността на Запада.

Владимир Путин не сгреши, като издигна символичното значение на спора до международна война против " декадентския Запад ", лицемерно преподаващ уроци, тъй като не може да отбрани своя материален модел пред лицето на надигащите се крайности. Кризата на жълтите жилетки сподели избухливия темперамент на един безреден преход, който ще удари по най-уязвимите, с изкушението да се съчетаят икономическата неустановеност и несигурността на идентичността. За сравняващите се с Путин, като госпожа Льо Пен и други, отбраната на националната еднаквост и тази на цената на бензина са една и съща битка.

Либерална Европа има неповторимия исторически късмет да промени всичко, с цел да продължи да просперира. Тя се готви да разгласи ембарго върху съветския нефт, с риск да изостри вътрешното си напрежение, защото към момента не е разгърнала технологиите на утрешния ден в континентален мащаб. Енергийният микс, формиран от нуклеарни, водородни и възобновими източници, към този момент съществува, само че би трябвало да завоюва идеологическата борба на публичното мнение.

Тази война, ускорител на Историята, ще бъде извоювана на икономическия терен, като работим в насилствен марш към разделянето, антиисторическо, само че неизбежно, сред растежа и увеличението на нашите въглеродни бюджети.

Путин, последовател на обновената " Реалполитик ", се обзаложи, че енергийният преход е неосъществим. Той смяташе, че ръцете му са развързани да присвоява украински запаси, разчитайки на " неограничената " поддръжка на Китай и поддържайки Европа според от своя газ. За да завоюва войната, Русия ще би трябвало да си върне енергийния суверенитет. В свят, в който изкопаемите горива обуславят действителната власт, силата на китайско-руския блок ще бъде подсилена от това ново разделяне, посредством увеличение на каузи на ресурсите под надзор. Битката за Украйна ще бъде първият спор от по-дълга война, чийто залог се простира до други стратегически запаси, по-специално редки земни детайли, които са от значително значение за производството на акумулатори и електрификацията на света.

Може ли климатичната война да бъде извоювана от демокрациите?

В кратковременен проект заместването на съветския газ с въглища, в Германия или Полша, отблъсква техните упоритости за декарбонизация. Преминаването на цяла Европа към нуклеарна сила е малко евентуално в кратковременен проект поради враждебността на публичното мнение. Възобновяемите енергийни източници към момента не са задоволителни за облекчаване на потребностите нито в Европа, нито в Китай. Задънена улица и толкоз доста сигурност, смутени от боевете в Украйна.

Технически, последният отчет на IPCC демонстрира, че това е допустимо посредством всеобщо и координирано прекосяване към нисковъглеродна сила, съчетано с старания за електрифициране на всички браншове като превоза, промишлеността, жилищното строителство, селското стопанство... нова епоха, в която политическият капитал в интерес на военни старания, сравними с Програмата на успеха, нараства с всеки минал ден.

Готови ли сме за споровете, подбудени от прехода и все по-устойчивата взаимозависимост от изкопаемите горива? Ще би трябвало да се разчита на възходящата неприязън на Китай с увеличението на въглеродния налог, в случай че не се откаже по-бързо от въглищата. Лишени от главния си запас, петролните монархии в Персийския залив биха могли да рухнат, повличайки със себе си Египет и Леванта. В Съединените щати и Европа разноските за преход към този момент стигат до крайности.

Действие Първо се разиграва пред безпомощни фенове, до момента в който обрати и разговори на глухите подкопават интернационалната сцена. Въпреки това, демокрациите схващат, че голямото софтуерно предизвикателство на прехода е също по този начин и политическа нужда.Затова е наложително екологичното обмисляне, което новото френско държавно управление ще би трябвало да приложи, призовавайки духовете на Жан Моне, първият комисар по планирането и бащата-основател на Европа. Франция има обилни активи, застаряващ, само че непрекъснат нуклеарен парк, образовано население, религия в нововъведенията... Тя може да се включи повече в енергийния микс, да форсира развиването на акумулаторния или водородния бранш. Като възвръща смисъла на стопанската система, Франция преоткрива своята универсалистка еднаквост. С Европа като резонатор, тя би трябвало да се осмели на една планетарна дипломация, носеща нова споделена полезност - отговорността. И въпреки всичко, двайсетвековният пакт сред величието на Франция и свободата на света може би не е просто голистки мит.

Какво ще се случи във Второ деяние?

Превод: News.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР