ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво ни разказаха украинци, отведени в Русия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Откакто е почнала войната, Русия е извела от Украйна повече от 1 милион души, измежду които и най-малко 200 000 деца, както и хора от самопровъзгласилите се " ДНР " и " ЛНР ". Украйна счита това за насилствена депортация и упорства нейните жители да бъдат върнати в безвредни райони на страната. Руските управляващи пренебрегват това искане и оповестяват, че въпросните хора са обезпечени с храна, жилища и еднократни обществени заплащания в размер на 10 000 рубли.

Украйна обаче се притеснява, че нейните жители се употребяват за полагане на ниско дипломиран труд. Твърди се още, че част от тях попадат в по този начин наречените " филтрационни лагери ", където ревизират лоялността им към съветския режим.

Лични истории

Максим*, брачната половинка му и трите им деца до неотдавна живеели в Мариупол. След няколко седмици бомбардировки, които прекарали в мазето, Максим и фамилията му излезли на улицата с бели флагове дружно с още към 200 съседи. Военните от по този начин наречената " ДНР " първо ги настанили в локалната болница, а след това ги откарали в някакво село на границата със самопровъзгласилата се " ДНР ".

" След идването ни на първо време се регистрирахме като бежанци от Мариупол, а след това и като претенденти за по-нататъшна евакуация. Чувал бях за филтрационните лагери, само че не знаех какво се има поради. Още преди да напуснем Мариупол, мен персонално ме ревизираха за съществуване на контузии и дали не числя се към някое военно формирование, гледаха ми телефона и ме питаха за историята ми ", спомня си Максим, който по-късно дружно със фамилията си бил изпратен в съветския град Таганрог.

Още трима събеседници удостоверяват пред Дъждовни води, че са минали през по този начин наречената " дестилация ", само че молят разказите им да не бъдат оповестени, тъй като се притесняват от преследвания. Всички те разказват " филтрацията " почти по този начин: ревизира се цялото тяло за татуировки с украински национални знаци, ревизира се и телефонът и се организира къс диалог за политика.

Олга* от Мариупол била подложена на " дестилация " още на украинска територия, откакто фамилията ѝ се пробвало да стигне със личния си автомобил до безвредно място в Украйна. Преди войната Олга ходела на учебно заведение, а татко ѝ бил водач на камион. Майката страда от тежко заболяване. Проведохме диалога с Олга със единодушието на родителите ѝ.

" Нашият ред пристигна след два дни и две нощи в лагера. Провериха всичко, което можеше да бъде тествано, всеки джоб и всяка чанта. На дестилация се подлагат всички на възраст над 14 години, тъй че моята 12-годишна сестра не мина през процедурата. "

Във филтрационната кабина на Олга ѝ взели отпечатъци от пръстите, сканирали документите ѝ и ревизирали телефона. Баща ѝ след това разказвал, че го блъснали по главата. Олга твърди, че в следствие от това той получил недоразвитост на очните нерви.

" Докато чакахме за филтрацията, слушахме диалозите сред " ДНР " -овците. Един твърдеше, че умъртвил на място 10 души и след това към този момент престанал да ги брои. "

Когато девойката за пръв път разказала в обществените мрежи за претърпяното в лагера, върху ѝ се излял поток от рецензии и оскърбления. Поради това сега фамилията ѝ укрива местонахождението си, до момента в който изчаква да бъдат обработени документите за финансова помощ.

Руските управляващи оповестяват, че извеждането на хора от Украйна се прави с присъединяване на редица съветски министерства и служби. В районите били основани стотици пунктове за краткотрайно настаняване на хората в хотели, пансиони, летища и гари. Като работна ръка в тези пунктове се притеглят доброволци, в това число и по линия на Путиновата партия " Единна Русия ". Но има и хиляди неофициални помощници, които оказват помощ на украинците да изоставен територията на Русия. Дъждовни води беседва с един от тях, който пожела да остане неизвестен от съображения за сигурност.

" Има хора, които вземат решение да останат в Русия - и това си е тяхно решение. В този случай за тях стартира дълготрайно взаимоотношение с държавните органи. А тези, които желаят да изоставен страната, би трябвало да го създадат колкото може по-бързо. Защото в случай че ти липсват документи, напускането става доста мъчно ", изяснява доброволецът, който е координатор на план за подкрепяне на украинци. И споделя, че от време на време в пунктовете за краткотрайно настаняване пред искащите да изоставен Русия се издигат трудности. А непрекъснатата представителка на Украйна в Крим Тамила Ташева съобщи, че " на украинците в Русия им взимат паспортите и им издават документи за краткотрайно престояване, с което де факто се постанова възбрана да напущат страната ".

" Чували сме какви ли не истории "

Координаторът също удостоверява, че хората с документ за краткотрайно престояване повече не могат да изоставен Русия, в случай че не се откажат от това краткотрайно престояване. Но системата още не действа напълно неотклонно и на разнообразни места са позволени разнообразни неща, изяснява той и прибавя, че сходни разлики съществуват и в по този начин наречените " филтрационни лагери " - както във връзка с процедурите, по този начин и във връзка с степента на принуждение. " Диапазонът е доста необятен - като стартираме от диалозите и стигнем чак до насилията. Чували сме какви ли не истории, в това число и неприятни ", изяснява той.

Събеседниците на Дъждовни води, откарани от Украйна в Русия, удостоверяват, че в лагерите ги хранят три пъти дневно и че се чака дълго, до момента в който се оформят документите и до момента в който дойдат обещаните 10 000 рубли.

" Няма никаква работа. Администрацията сякаш се пробва да ни оказва помощ, само че всичко буксува. Най-малкото ни детенце е на годинка и половина, а детските храни свършиха, та го храним с някаква каша. Носим едни и същи обувки, откогато сме напуснали Мариупол - моите са към този момент напълно изпокъсани. Донесоха най-малко някакви неща за децата ", споделя Максим. Координаторът на доброволците споделя, че не водят статистика за украинците, които са съумели да изведат от Русия и да настанят на безвредни места, само че ставало дума за хиляди хора. " Имам възприятието, че ще е задълго. Дори на следващия ден да престанат да стрелят, тези хора няма къде да се върнат. Домовете им към този момент ги няма. "

*Имената са изменени от съображения за сигурност

Автор: Регина Гималова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР