Обновлението на нашето общество трябва да започне от децата. Когато

...
Обновлението на нашето общество трябва да започне от децата. Когато
Коментари Харесай

Кметът Коцев: Обновлението на обществото започва от децата

Обновлението на нашето общество би трябвало да стартира от децата. Когато приказваме за повсеместен метод в образованието, като кмет аз нося своята отговорност за създаване на такава среда за нашите деца, в която те да се развиват като пълноценни жители. Обучението през днешния ден не става единствено посредством учебниците, а посредством изцяло взаимоотношение със заобикалящата ни среда. Това сподели кметът Благомир Коцев при откриването на конференцията " Цялостен метод в предучилищното и началното учебно обучение “.

Според кмета Коцев градската среда е това, с което децата имат допир в най-ранните години от своя опит. Става дума за споделени пространства, където хора от разнообразни възрасти могат да претърпяват всекидневието си дружно в удобна, безвредна и екологична среда, с повече досегаемост и повече пешеходни зони. Той даде образец със затварянето на част от центъра на Варна през миналия уикенд и го дефинира като сполучлив опит и наклонност в политиката на управлението на Община Варна. Кметът Коцев цитира и положителните практики, с които се е срещнал през миналите дни по време на конференция в Братислава. Там градската среда е приспособена към потребностите на децата, които претърпяват просветителния развой по най-естествен метод – посредством играта. Така тя става комфортна за хора от всички възрасти с разнообразни ползи и потребности, сподели в умозаключение Благомир Коцев.

И съгласно заместник-кмета Павел Попов цялостният метод в образованието допуска фокус върху най-ранния стадий от детството. Развитието на детето още от неговото раждане би трябвало да бъде разпознато като учебен развой и по тази причина е толкоз значимо ударението да падне върху предучилищното обучение и приемствеността сред стадиите на учебното образование. Трябва да се обърнем към просветителни подходи и системи, които преценяват целостта на човешката персона и които разпознават детето като способена персона и притежател на права през цялото време, сподели още Попов пред участниците в конференцията.

Той показа усещанията си от използването на просветителната система " Реджо Емилия “, която е учредена на доверието към децата и увереността, че те са пълноценни сътрудници в процеса на образование. Само по този начин децата се научават да поемат отговорност, а ние желаеме просветителна система, която до приготвя хора, подготвени да действат в система на народна власт, съобщи още Павел Попов.

Според него в България има добра нормативна уредба за използване на холистичен учебен метод и стратегическа рамка за развиване на образованието, която стъпва на рекомендациите на Съвета на Европейския съюз. По думите му обаче у нас към момента образованието се приравнява към заучаване, без да въвлича цялостната персона в просветителния развой.

Конференцията " Цялостен метод в предучилищното и началното учебно обучение “ е проведена от Център за креативно образование в партньорство с Община Варна. Гости на събитието бяха служебният министър на образованието  проф. Галин Цоков, регионалният шеф проф. Андрияна Андреева, шефът на РУО – Варна доктор Ирена Радева. Над 300 учители, шефове, представители на разнообразни институции, неправителствени организации и на бизнеса от цялата страна вземат участие във форума, който продължава и през днешния ден в курорта Златни пясъци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР