ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Войната на Путин унищожи фундамента на руската идентичност

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бомби се изсипват над Киев, Харков и Одеса - подло нахлуване, без даже да е оповестена война. Ако бяхме чули това изречение преди, щеше да е ясно, че става въпрос за нападението на нацистка Германия над Съветския съюз - за " Великата отечествена война ", както в Русия назовават Втората международна.

Войната разделя времето на " преди " и " след " нея. И в продължение на десетилетия просто нямаше потребност от никакво друго пояснение. Със " след войната " се означаваше времето след 1945 година. Но от февруари 2022-а насам една друга война към този момент разделя предишното от сегашното, а в нея Русия извършва ролята на агресор.

Победата във Втората международна война формираше съветската еднаквост

До февруари 2022 година съветската еднаквост стъпваше върху загатна за успеха във Втората международна война. Всички сондажи и проучвания на публичното мнение от края на 90-те години на предишния век до през днешния ден демонстрират какъв брой значима е тази победа в публичното схващане на руснаците. Неслучайно режимът на Путин трансформира загатна за тази победа в най-важната " скоба ", която трябваше да скрепи крепко съветското общество. За огромна част от съветското общество тя имаше набожен статут.

Акцията " Безсмъртен полк " е образец за почитта към жертвите на войната. Идеята се роди от жителите и беше замислена като опция на държавния възторг по отношение на успеха, включващ лозунги като " Можем да го създадем още веднъж ". Но държавната агитация небрежно си присвои самодейността, както и Георгиевската лента - военното отличие от Царска Русия, което по руско време беше въведено още веднъж, само че под друго име. В днешна Русия тази лента е най-важният белег на паметта за успеха над нацистка Германия. Също и по този въпрос съветското общество безропотно се подчини на пропагандата на Кремъл. Но през февруари 2022 персонално Путин унищожи този финален стожер на съветската еднаквост.

" Великата украинска отечествена война "

Руските войски в Украйна към този момент не обстрелват единствено Харков и Одеса, те нападат Николаев и са окупирали Херсон. Хвърлят бомби близо до мемориала Бабин Яр в Киев, отдаден на Холокоста, и стрелят против танкове, които в разнообразни украински градове са сложени върху постаменти, с цел да припомнят за Втората международна война. Това е офанзива освен против загатна за Втората международна война, това е нахлуване и против живата памет - против малцината живи очевидци на войната, които не бяха в положение да изоставен домовете си по време на съветския обстрел.

Както и да завърши започнатата от Путин война, стига да не е с нуклеарен удар, украинците и тези руснаци, които са срещу тази експанзия, към този момент водят своята война, която ще ги дефинира отсега нататък. Наричат я " Великата украинска отечествена война ". И тя ще раздели живота на цели генерации на две - на " преди " и " след ".

Точно тази война ще маркира края на постсъветския исторически интервал и на " постсъветското пространство ". Сега виждаме една " съветска империя " и всички останали, които са се борили да се откъснат от нея. Русия, която след предотвратяването на преврата в Москва от 1991 година успяваше да резервира някак облика си на " най-важната народна власт " в постсъветското пространство, в този момент дефинитивно се трансформира в " затвор за народите ", какъвто преди време беше Съветският съюз.

Не всички ще усетят незабавно сегашните промени. В Украйна през февруари 2022 година стартира една " нова епоха ", само че доста руснаци не престават да си заравят главите в пясъка. Русия обаче също е на прага на " нова епоха ", която неизбежно ще ѝ нанесе тежък удар: поради западните наказания и съветските контрасанкции, поради неизбежното повишаване на питателните артикули, поради незасятите обширни площи в Южна Русия и в Украйна и поради недостига на ток и и галопиращата инфлация вследствие на изолацията. Ако руснаците се разпалват и решат да излязат на митинги на улицата, там те ще се сблъскат с полицията и националната армия.

Русия и Украйна в никакъв случай няма да са същите

Най-накрая руснаците си получиха тяхната " нова Русия на бъдещето ". Но тя надалеч не наподобява розова. Сега се оказва, че Владимир Путин е имал ясна визия за бъдещето на страната, която обаче през всичките години е държал в загадка, тъй като за множеството хора такава алтернатива би била неприемлива.

Сега болшинството руснаци осъмват в една изцяло друга страна, която по нищо не наподобява на предходната - с военна цензура и изолирана от целия останал свят. Фундаментът на съветската национална еднаквост - успеха над фашизма - беше опустошен от ракетните установки, които стрелят по украинския Харков. Русия се е запътила към публичен спор, а Путин срина последната защитна дига.

Сега следват или всеобщи чистки на инакомислещи, или спорът в обществото ще прерасне в революция - в случай че съперниците на войната и пацифистите въобще са в положение да окажат опозиция. Обратното е в Украйна: страната в никакъв случай не е била по този начин обединена, както след началото на " Новата Отечествена война ". Без значение по какъв начин ще завърши тя.

Автор: Иван Преображенский
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР