ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

За Гърция бягащите от Украйна са истински бежанци. А другите какви са?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Приоритетите на гръцкото министерство по въпросите на миграцията са се трансформирали. Това си проличава и по неговия уеб страница: до неотдавна на най-видно място стоеше изписано " I want to return to my country " (Искам да се върна в родината си). Рубриката съдържаше всевъзможни информации, с които мигрантите да бъдат улеснени да се завърнат назад по родните си страни. И с цел да е още по-ясно - от горната страна имаше дребен знак на аероплан.

От няколко седмици обаче уеб сайтът е много друг. Първите две рубрики са отдадени на бежанците от Украйна - дава се информация от учредителен темперамент и са изписани банкови сметки за дарения. Над тях се вижда знак на малко сърчице в националните цветове на Украйна - синьо и жълто. Смисълът е явен: Гърция приветства с добре пристигнали бежанците от Украйна.

Украинците са добре пристигнали в Гърция

Още в края на февруари гръцкият министър по въпросите на миграцията Нотис Митаракис разгласи по малкия екран, че страната му ще одобри " огромен брой хора от Украйна " и е подготвена " да си сътрудничи с Европейски Съюз ".

Междувременно в Гърция към този момент са пристигнали над 14 000 украински бежанци. В началото на седмицата проработи и онлайн платформа, в която хората могат да се записват. Въз основа на въведените данни управляващите им отпускат разрешителни за престой, дават им данъчни и социалноосигурителни номера - всичко се прави бързо, просто, без непотребна администрация.

" Истински бежанци "?

Бежанци от други страни нямат достъп до този тип услуги. Тъкмо противоположното: хора от Африка и Азия неведнъж чакат с месеци за свободен час за диалог по Скайп с управляващите, с цел да подадат молба за леговище.

Миграционният министър Митаракис не счита обаче, че в тази ситуация се дава преимущество на украинските бежанци и споделя: " Те са бежанци от война. Това са същински бежанци ". Говорителката на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в Гърция Стела Нану не е съгласна с Митаракис. Тя цитира Женевската спогодба, в която е записано, че емигрант е този " човек, който има съображение да се опасява, че в своята татковина ще бъде преследван поради принадлежността си към избрана раса, вяра, народност, обществена група или политически убеждения ". Това значи, че всички тези хора са равнопоставени и приети в интернационален проект.

Политически сметки?

Фактът, че гръцкият миграционен министър прави разлика сред " същински " и " подправени " бежанци, приказва за политически сметки и преследвана тактика, с която консервативното държавно управление на страната пристигна на власт през 2019-а, споделя Ангелики Димитриади от Берлинския мозъчен концерн Global Public Policy Institute. Стратегията съгласно нея е да се промени разбирането какво значи " емигрант ", по тази причина и управляващите употребяват определението " същински емигрант " по адрес на идващите от Украйна.

В апогея на бежанската рецесия през 2015/2016 по данни на Организация на обединените нации в Гърция са пристигнали близо милион бежанци. През 2019-а - още 75 000 души, а предходната година - към 9000. Гръцкото държавно управление непроменяемо акцентира този намаляващ прилив на бежанци като огромен триумф на миграционната си политика. Защото главната цел на ръководещите е понижи броя на идващите хора до най-малко.

Фактът, че Гърция в този момент приема с отворени прегръдки бежанци от Украйна, в действителност укрепва позициите на държавното управление, колкото и неуместно да звучи това. По думите на Димитриади: " Когато едни бежанци се разпознават като " същински ", това автоматизирано значи, че другите не са такива. Така се основават две равнища, нещо като две съсловия на мигранти ". Според нея основна роля играе и това, че войната се води в директно съседство и хората по-лесно могат да си показват казуса, когато той чисто географски е по-близо.

Атина към момента няма функционираща система за интеграция

Правителството в Атина е наясно, че този път ще идват доста по-малко бежанци, в сравнение с през 2015 година, тъй като най-голямата част от украинците отпътуват за Полша и други страни в съседство. Проблем обаче може да възникне, в случай че огромна част от пристигналите бежанци въпреки всичко решат трайно да се заселят в Гърция, споделя Димитриади. Защото Атина няма направена функционираща система за интеграция на чужденци. Това усещат и всички мигранти. " Бюрокрацията е прекомерно тромава и комплицирана даже за самите гърци, камо ли за хора, които не приказват езика ", счита експертката.

И въпреки всичко: спрямо 2015, когато Гърция се оказа изцяло неподготвена да посрещне стотици хиляди бежанци и нямаше нито съответни структури, нито министерство на миграцията, някои неща са се трансформирали към по-добро. Войната в Украйна сподели: Гърция към този момент е в положение бързо и небюрократично да приема чужденци. Но дали и по какъв начин тъкмо го прави очевидно в последна сметка зависи от политическата воля.

Автор Верена Шелтер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР