ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Маккартизъм в действие

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Мрачната история на маккартизма води началото си от 50-те години в Съединени американски щати, когато на 9 май 1950 година сенаторът- републиканец от щата Уинсконтин Джозеф Маккарти декларира, че в Държавния департамент на Съединени американски щати работят стотици комунисти. Той и неговите последователи публрикуват Няколко месеца по- късно в про- маккартисткия ежеседмичник " Контраатака " и имената на към 150 деятели в разнообразни сфери на изкуството, с обвиняване, че са членове на американската комунистическа партия, или че са с комунистически убеждения. Под негово въздействие на е основана сенатска комисия за следствие на антиамериканска предприемчивост. Видни представители на изкуството с леви или демократични хрумвания са привиквани пред въпросната комисия и принуждавани да разкриват какви са политическите им убеждения и да посочват имена на " заговорници " или съидейници. В черния лист на маккартизма и жертвите на " лова на вещици " са такива персони като композитора Леонард Бърнстайн, джаз оркестранта и музиканта Арти Шоу, драматурга Артър Милер, артист и а режисьора Орсон Уелс, великият артист и режисьор Чарли Чаплин, режисьорът Стенли Крамер идесетки сценаристи и артисти.

Днес, повече от 70 години по-късно маккартизмът е отначало съживен и е прескочил границите на Америка и се е популяризирал и в Европа.

Тези дни стана известно, че великият диригент Валерий Гергиев е бил притиснат от шефа на миланската " Ла Скала " Доминик Майер и кметът на Милано да осъди съветската инвазия в Украйна. Прочутият диригент е запазил безмълвие. Резултатът- той няма да извършва повече в скалата. " Карнеги Хол ". В Съединени американски щати са анулирани негови участия в " Карнеги хол ", в " Метрополинън опера " и в концертната зала Hayes Hall в Неапол. " Метрополитън опера " в Ню Йорк разгласи, че прекъсва работата си с съветските актьори, които поддържат Путин или са подкрепяни от него. В Европа Парижката филхармония разгласи, че идните дати на маестрото са анулирани. За отхвърли му да осъди съветската инвазия в Украйна, с решение на кмета на Мюнхен Дитер Райтер Гергиев бе уволнен от управителната му позиция в Мюнхенската филхармония. Ротердамската филхармония и бордът на Ротердамските филхармонични фестивали (организатор на фестивала Гергиев) обявиха, че. „ ако Валерий Гергиев не се дистанцира намерено от дейностите на президента Путин в Украйна, ще бъдем принудени да отменим концертите с него”.

Налице е отвратителна, масирана и проведена офанзива в духа на възраждащият се маккартизъм против най- известният диригент в света, притиснат да жигосах персонално президента и външната политика на своята страна.

Да изнудваш един създател да приказва против своята страна, е чиста доза нео- маккартизъм. Да му забраниш за извършва е неоправдателен политически акт, ориентиран против него като персона, израз на злопаметност за отхвърли му да поддържа мнението на тези, които го притискат, а и нелепост и неправда по отношение на хилядите фенове на негово изкуство, които ще бъдат лишени от опцията да се любуват на осъществяванията му.

Валери Гергиев е подръжник на Путин, сходно на международно известната оперна певица Анна Нетребко, пианистът Денис Мацуев, цигуларят и диригентът Владимир Спиваков, сопраното Хибла Герзмава и оперната легенда Елена Образцова. Но кого поддържат или не е техен персонален избор, за което никой няма право да ги санкционира. Ето какво мнението в тази връзка на Анна Нетребко:

„ Аз съм срещу тази война. Аз съм рускиня и обичам страната си, само че имам доста другари в Украйна и тяхната болежка и страдалчество сега разрушават сърцето ми. Искам тази война да завърши и хората да могат да живеят в мир " И сподели още: ". Принуждаването на актьори или които и да било публични фигури да излагат обществено политическите си възгледи и да отхвърлят своите страни на генезис не е заслужено. Това би трябвало да бъде свободно решение ".

Нео- маккартизмът, като форма на политическа вендета против Русия и нейният президент Путин придобива все по- необятни размери и визира освен обособени персони. Кинофестивалът в Кан разгласи, че няма да одобри публични съветски делегации, нито хора, свързани с съветското държавно управление, в случай че продължава нашествието в Украйна. Русия няма да бъда позволена да взе участие в Евровизията. ФИФА, подложена на напън беше на път да в профил Русия от конкуренцията за Мондиал, само че въпреки всичко взе решение с ослепителен политически и углавен отенък: на територията на Русия няма да се организират никакви футболни шампионати, а домакинските срещи на локалните тимове ще се организират на безпристрастен терен. Отборите, които съставляват Русия на интернационалната сцена, ще се състезават под името " Футболен съюз на Русия ", а не " Русия ". Няма да се употребяват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които взе участие Футболният съюз на Русия.

И още веднъж, в дух на неприветлив нео-маккартизъм, се наказнат не Путин и Русия, а кино създатели, естрадни реализатори, футболисти и елементарни съветски жители, които ще бъдат лишени от удоволствието да следят футболни спектакли на съветски игрища. Не е ли отблъскващо, да спечелиш орден, и да не бъде изпълнен националния химн на твоята страна? Що за идиотщина е да не допуснеш съветски кино звезди на кинофестивала в Кан?

Под прицел са и съветските олигарси, които в предишното бяха добре пристигнали с милиардите си в Лондон, Париж и други западни сторици. Но защото главният им бизнес продължаваше да бъде в Русия, те се стараеха да поддържат положителни връзки с съветските управляващи и с президента Путин. Сега са в невъзможност. Веднъж упрекнати, че са били прилижени до Путин, към този момент е късно да да се отхвърлят от него, а и ще им коства скъпо в случай че го създадат. Тези приказно забогатели олигарси нямат никакви политически убеждения и пристрастия, положителните връзки с съветските управляващи и Путин и финансирането от тях на разнообразни подкрепяни от държавното управление дела и планове в Русия им осигурявали успокоение, те помнят образеца с олигарха Ходоровски, който реши да се намеси в политиката и попадна в пандиза. И в този момент стават жертва на нео- маккартизма- против тях, по чисто политически съображения се възнамеряват крути ограничения, като заледяване на банкови активи и следствие и допустима конфискация на техни крупни имотни придобивки. Изпаднал в суматоха, съветският олигарх Роман Абрамович направи безрезултатен опит да смекчи имиджа си на доближен към Путин, като съобщи подготвеност да посредничи за спокойно позволение на руско- украинския спор (и той е евреин като Зеленски и двамата поддържат контакт), само че това не му оказа помощ. Атаките против него от страна на британски политици и коментатори се ускориха и той разгласи своя футболен тим Челси за продажба и трескаво стартира да се освобождава от парцели за стотици милиони паунда във Англия. Американският президент Байдън също се нацели против съветските олигарси, като съобщи: " Ние ще се присъединим към нашите европейски съдружници да конфискуваме техните яхти и първокласни жилища, техните частни самолети ". Междувременно Франция и Германия към този момент задържаха две суперяхти, владеене на съветски олигарси- една от тях на билионера Алишер Усманов, струваща към 600 млн. $.

България, без независима външна политика както при Борисов, по този начин и при настоящия министър председател Петков, също се включи в общата нео-маккартиска антируска агитка. Едно е да осъждаш анексията на Крим и съветската инвазия, само че напълно друго е да предприемаш безсмислени, неоправдани и граничещи с нелепост стъпки. Забраната съветски пътнически самолети да кацат на български летища не санкционира нито Путин, нито Русия, тя санкционира елементарните съветски туристи, който пълнят българските хотели по черноморието и съветските вложители, които купуват парцели там. Тя санкционира и притежателите на български хотели и ресторантьори и наетият от тях многохиляден личен състав, санкционира и българите, които имат фамилни, другарски и бизнес връзки с съветски жители или желаят просто да посетят като туристи съветската страна.

А Съвет за електронни медии, по предложение на председателката Бетина Жотева тези дни реши да спре разпространяването на съветски телевизионни стратегии на територията на България, тъй като не представяли независимо новините.

Бетина Жотева и членките на Съвет за електронни медии не са политическа институция, те не разполагат нито с потенциал нито с компетенции да правят оценка пристрастността или безпристрастността на излъчвания на непознати, че дори и на наши малките екрани. Ако имаха това право, до момента да са забранили предаванията на няколко малките екрани, които показват пристрастия. А възбраната на съветските малките екрани лишава правото на българските фенове да чуят гледната точка и на съветската страна. Решението на Съвет за електронни медии припомня тези времената на комунистическия режим, когато се заглушаваха предаванията на Свободна Европа и на БиБиСи на български език- по същата причина, жителите да нямат достъп до друга позиция. То решение на Жотева и Съвет за електронни медии може да бъде окачествено като приспособенчество и натегачество, политическият вакър е задухал в една посока и те като ветропоказател се завъртат в същата посока. Ревностно си пазят топлите кресла и високите заплати.

Не остават обратно и елементарните заподозрени- русофоби и доларджии, родни мааккартисти, които от дълго време се борят за премахване на русофилията измежду българския народ. Сега, наапреварвайки се, те използваха съветската инвазия в Украйна като комфортен миг да се разгласят против честването на националния празник 3 март, денят, в който от незапомнени времена се празнува освобождението ни от турско иго благодарение на Русия. И множеството от тях са персони с комунистическо минало или генезис или минали образование в Москва. Което и накара акад. Георги Марков да изригне с отвращение, че е погнусен " от тази атмосфера, която блика от някогашни руски ученици ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР