ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Расисти в ЕС?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Военната интервенция от страна на Русия в Украйна докара до невиждана вълна от бежанци на Запад. Полската граница към този момент са минали над 300 000 украинци, а по данни на Европейската комисия броят на бежанците може да нарасне до 4 милиона души. На фона на тези данни в обществените мрежи все по-често започнаха да се появяват доказателства, че украинските граничари показват прям расизъм към чернокожи бежанци, които обитават на територията на Украйна. Родените в африкански и арабски страни, както и в Индия, биват пропускани през украинско-полската граница „ единствено след белите хора “. Те постоянно биват обиждани по всякакъв метод и даже бити.

Ето хрониката от последните дни. Студентът от Нигерия Александър Сомто Орах, който следва в Киевския университет, компетентност „ Мениджмънт “ трети ден измежду разказва в своя профил в обществената мрежа Twitter своите тествания при прекосяването на украинско-полската граница. По негова информация, огромна група африканци е прекарала две нощи под намерено небе на украинския граничен пункт. Сред бежанците е имало дами с дребни деца, като температурите не са надвишавали 2 градуса по Целзий.

Нигерийският студент Сомто Орах споделя, че от украинска страна на границата се е правила същинска сегрегация по породист симптом. По думите му, украинските граничари са разделили потока бежанци в две редици. Едната е била от украинци, а другата – от африканци и индийци. Украинците са пропускани с приоритет. По 100 украинци и по-късно по един-двама от „ дефектната опашка “. Когато един от чернокожите студенти – Брандо Терно се е опитал да влезе в редицата на украинците, момчето е било грубо бито. Сомто Орах е разгласил в блога си фотоси на синините на неговия другар и написа: „ Военните направиха това с него, когато се опитваше да премине границата. Счупиха му крайници с кубинки. Това е извънредно “.

Saw this on my friend’s WhatsApp status, so I messaged him to get more information. He said the military did this to him when he was trying to cross the border. They broke his leg with batons. This is terrible.
— Alexander Somto (Nze) Orah (@nzekiev)
С аналогична дискриминация са се сблъскали и студенти от ЮАР и Конго. Представител на Департамента по интернационалните връзки и съдействие към държавното управление на ЮАР Клейсън Моньоел съобщи пред южноафриканската организация News24, че „ в реалност, получихме информация за това, че по студенти е стреляно “.

Претенции към украинските граничари има и от страна на жители на Индия, които са минали границата с Полша през тези тревожни дни. „ В обществената мрежа Twitter е оповестен видеоклип, в който украински граничар бие легнал на земята жител на Индия. „ Сърцето ми съчувства на индийския студент, измъчен от сходно принуждение, и фамилията му, което гледа това видео “, разяснява създателя на поста Раул Ганди.

Дори полското държавно управление беше насила косвено да се намеси в проблема, с цел да спре спекулациите, че полските граничари също употребяват расистки способи. От канцеларията на полския министър председател Матеуш Моравецки разпространиха известие, за това, че „ бежанците, напускащи обхванатата от война Украйна, влизат в Полша без значение от тяхната народност “.

На фона на общоевропейското придвижване Black Lives Matter сходни расистки прояви от страна на украинските сили приказват само за едно: ускореният банкет на Украйна в Европейския съюз, меко казано е несвоевременен.

След това сами ще съжаляваме.

За Факти
Андрей Исмагамбетов


My heart goes out to the Indian students suffering such violence and their family watching these videos. No parent should go through this.

GOI must urgently share the detailed evacuation plan with those stranded as well as their families.

We can’t abandon our own people.
— Rahul Gandhi (@RahulGandhi)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР